Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu

"Autobuss debesīs" izlases "Zelta dziesmas" prezentācija

2024. gada 25. septembrī dzīvās mūzikas bārā un restorānā "St. Black" grupa "Autobuss debesīs" draugu, ģimeņu un savas mūzikas cienītāju ...

Slavenības

Marts Kristiāns Kalniņš atklāj, kāpēc šogad nenotika Imantdienu koncerts

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Septembrī īstu pirmskāzu drudzi piedzīvoja mūziķis Marts Kristiāns Kalniņš, kas svinēja grupas "Autobuss debesīs" 25. jubilejas albuma izdošanu un koncertturnejas atklāšanu.

Marts Kristiāns Kalniņš atklāj, kāpēc šogad nenoti...

Mūziķis Marts Kristiāns Kalniņš, neraugoties uz ilggadējo skatuves pieredzi, teic, ka, "Autobusa debesīs" dziesmu izlases iznākšanas dienas rītā pamostoties, viņu pārņēmis tāāāds satraukums, it kā būtu jādodas pie altāra. Tāpat mūziķis žurnālam "Kas Jauns" atklāj, kādas ir viņa šā brīža attiecības ar tēvu komponistu Imantu Kalniņu, un izstāsta, kāpēc patiesībā šovasar nenotika tradicionālais Imantdienu koncerts.

Sirmie mati neliek justies vecam

Kopā ar Martu Kristiānu Kalniņu priecīgajā notikumā bija visa kuplā ģimene – sieva Kristīne un piecu bērnu pulciņš: bija gan mūziķa jau izaugušie bērni no viņa pirmās laulības, gan Kristīnes meita no iepriekšējām attiecībām, gan arī abu kopīgās atvases. Protams, sanācis bija arī kupls kolēģu un draugu pulciņš. Un šāds savējo atbalsts Martam nudien sagādāja prieku. “Šī diena man ir īpaša, un to apjautu, kad jau trīs dienas pirms šā pasākuma izjutu nervozitāti, kas aug ģeometriskā progresijā. No rīta pieceļoties, bija tāāāds satraukums... Nu, kaut kas ļoti līdzīgs pirmskāzu uztraukumam – kad zini, ka priekšā ir kas liels, īpašs un skaists un ka tas patiešām notiks, bet tā kutelīgā sajūta ķermeni caurstrāvo. Tā šodien jūtos,” atzīstas Kalniņš, priecādamies, ka arī sanākušie svinību viesi bija tikpat pacilāti kā pats. “Īstenībā, raugoties zālē uz man pazīstamajām sejām, likās, ka tie, ko zinu jau gadiem, vizuāli nav mainījušies. Pašam, jā, ir mazliet sirmumiņš matos, bet es sliecos piekrist domai, ka sirmums vīrietim piedod šarmu,” pasmaida mūziķis, atklādams, ka šajā dzīves posmā jūtas patiešām labi un harmoniski ar sevi. “Vecs nejūtos! Turot rokās šo albumu, ir priecīga sajūta ne vien par ievērojamo skaitli 25, bet arī par to, ka tas satur informāciju, ka tajā ir tas briedums. Manī ir nevis šaubas, bet gan pārliecība par to, ko daru, ka šis mūzikas ceļš ir man pareizais,” secina Marts.

Par atnākušo misijas apziņu, spēlējot tēva radīto mūziku

Marts Kristiāns atzīst, ka tagad, brieduma gados, izjūt arī izteiktu misijas sajūtu ar savu darbību, grupās "Autobuss debesīs" un "Raxtu Raxti" izpildot sava tēva dziesmas, kas tomēr ir Imanta Kalniņa radītas mūsdienu latviešu tautasdziesmas, kurās ir jaudīgi vēstījumi un spēcīgi kodi. “Jā, to šodien varu ar pārliecību neminstinoties teikt! Atskatoties uz sevi pirms 25 gadiem, kad man bija tikai 19, kad sāku muzicēt ar grupu "Autobuss debesīs", saņemot šādu materiālu, es maz apzinājos tā saturu. Jā, visu, ko tajā laikā iedziedāju, man stāstīja, skaidroja – līdzīgi kā teātra izrādēs režisors strādā ar aktieri. Bet tagad iedziedot un ar šodienas briedumu, zināšanām, izpratni es saprotu, ka katram vārdam dziesmās ir pavisam cits svars un pamatīgums. Un misijas izjūta par šīs informācijas nešanu manī patiešām ir. Jūtos par to gan atbildīgs, gan arīdzan pagodināts,” teic Marts Kristiāns Kalniņš, kas ir viens no komponista Imanta Kalniņa septiņiem bērniem. “Man pašam pavisam ir pieci bērniņi, Kristīnes meitu ieskaitot,” viņš priecīgi piebilst.

Grupas "Autobuss debesīs" koncerts Ulbrokā 2024. gada oktobrī

2024. gada 5. oktobrī ar koncertu kultūras centrā "Ulbrokas pērle" savu 25 gadu jubilejas turneju uzsāka grupa "Autobuss debesīs".

Jaunībā nepatika, ka sauc par Kalniņa dēlu

Atminoties laiku, kad dzima grupa "Autobuss debesīs", kas Martam Kristiānam ar grupas biedriem acumirklī atnesa milzu popularitāti, grupas solists ar gandarījumu bilst, ka, paldies Dievam, slava un fanu uzmanība viņu nesamaitāja. “Par to, vai straujā atpazīstamība toreiz man kā jaunietim bija sagrozījusi galvu, šodien teiktu, ka droši vien nedaudz bija gan. Taču ne tādā ziņā, ka pret citiem izturētos augstprātīgi un lepni; tā sajūta vairāk bija iekšēja. Tāda privileģētāka, tāda iekšēja pacilātība. Esmu tomēr piedzimis atpazīstamā ģimenē; mans tēvs ir tautā mīlēts komponists un ne tikai mūzikas radītājs, bet arī liela personība. Jā, agrāk man nepatika, ka nemitīgi par Kalniņa dēlu sauca. Taču neesmu jau tāds vienīgais, kam 20 gados gribas tikt nost no tā dēla piekariņa,” viņš smaidot saka, uzsverot: “Pieaugot novērtēju savas saknes, jo tēva personība un muzikālais talants jau arī to manu kodolu lielā mērā ir veidojis. Un tad ir pateicības sajūta, nevis vēlme kādam pierādīt, ka esmu pats, pats atsevišķi kaut kas!”

Cer tēvu klātienē sastapt sev tik nozīmīgajā koncertā

“Mēs regulāri tiekamies un komunicējam arī telefoniski. Vakar tētim aizsūtīju ziņu, ka pēdējā brīdī saņēmām gatavā albuma eksemplārus, un viņš arī bija priecīgs, ka paguvām. Arī singlu noklausījās un pauda gandarījumu par dzirdēto. Nu degu nepacietībā, kad būšu Liepājā un varēšu viņam pasniegt pašu plati! Šobrīd grafiks ir saspringts, tāpēc izskatās, ka tas notiks tikai 9. novembrī, kad koncerts būs "Lielajā dzintarā",” saka Marts, atklādams: “Apciemojam tēti un Agru gan īpašos braucienos, gan ikkatru reizi, kad man vai Kristīnei ietrāpās koncertēšana Liepājā. Mēs ar sievu viens otram vienmēr braucam līdzi, un tad kopā arī dodamies apciemot savus mīļos.”

Beidzamajos gados Imants Kalniņš reti iziet sabiedrībā; tālab, vaicāts, vai ir jau saņēmis no tēva jāvārdu par to, ka ieradīsies uz "Autobusa debesīs" koncertu Liepājā, Marts apņēmīgi atbild: “Es ļoti gribu cerēt, ka viņš patiešām varēs un atnāks. Nevaru būt pārliecināts par to, bet cerību nezaudēju, jo pērn Imantdienās Alauksta estrādē viņš bija! Jā, es ļoti, ļoti ceru, ka arī šo nozīmīgo notikumu viņš varēs apmeklēt. "Autobuss debesīs" jau viņam tomēr ir tāds kā muzikālais mazbērns.”

Imantdienas nākamvasar obligāti būs!

Kā zināms, Marts Kristiāns Kalniņš ir arī tradicionālo Imantdienu koncertu organizators, tāpēc viešam skaidrību, kāpēc šovasar Imantdienas nenotika. Kas tad bija atgadījies? “Klausītājiem un Imantdienu faniem absolūti nevajag satraukties. Apzinos, ka Imantdienas ir kas vairāk nekā mūzikas svētki, tā ir kustība ar saviem sekotājiem,” saka Marts, skaidrojot, ka tas bijis absolūti tehniskas dabas jautājums, kāpēc Imantdienas šogad nepieskandināja estrādi ne Cēsīs, ne Alauksta ezera krastā Vecpiebalgā. “Mēs ar Kristīni tieši šajā laikā atradāmies Kanādā. Tas bija jau iepriekš izplānots brauciens, jo mums bija jāuzstājas Kanādas latviešu Dziesmu un deju svētkos Toronto, kas notiek ik pa pieciem gadiem. Ar "Raxtu Raxtiem" spēlējām pavadījumus tautas deju ansamblim "Teiksma" un visam lielajam deju uzvedumam,” pastāsta Marts Kristiāns, solot, ka nākamgad Imantdienas noteikti būs. “Piedevām tas būs Imantdienu piecdesmitgades ieskaņas koncerts, jo 2026. gadā Imantdienām būs jau 50 gadu!”

Labs laiks, priecīgs prāts un smaidīgi cilvēki tradicionālajās Imantdienās Cēsīs 2018. gadā