Slavenības

Mūžībā devies iemīļotais Holivudas veterāns Džeimss Ērls Džonss, kurš deva neaizmirstamo balsi "Zvaigžņu karu" ļaunajam varonim Dārtam Veideram

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Pirmdien 93 gadu vecumā aizsaulē devies iemīļotais amerikāņu kino un teātra aktieris Džeimss Ērls Džonss, kuru daudzi pazīst kā Džordža Lukasa episkās "Zvaigžņu karu" sāgas ļaunā tēla Dārta Veidera balss atveidotāju.

Mūžībā devies iemīļotais Holivudas veterāns Džeims...

Džeimss Ērls Džonss nomira pirmdienas rītā ģimenes lokā savās mājās ASV Ņujorkas štata Polingā.

Gandrīz septiņus gadu desmitus ilgajā aktiera karjerā Džeimss Ērls Džonss kļuva par vienu no nedaudzajiem izklaides industrijas pārstāvjiem, kuri savā karjerā nopelnījuši savdabīgu "Grand Slam" jeb EGOT, proti, ieguvuši ASV televīzijas Emmy balvu, ASV mūzikas industrijas Grammy balvu, ASV Kinoakadēmijas Oskara balvu un ASV teātra augstāko cildinājumu Tony balvu.

Kaut gan ar aktiermākslu Džonss sāka nodarboties jau piecdesmitajos gados, pirmā vērā ņemamā Džonsa kino loma bija Stenlija Kubrika 1964. gada filmā "Dr. Strangelove", bet pēdējā — karaļa Džafas Džofera loma 2021. gada filmā "Coming 2 America" ar Ediju Mērfiju.

Tomēr daudzi miljoni kino cienītāju Džeimsu Ērlu Džonsu atcerēsies galvenokārt kā Dārta Veidera balss atveidotāju, un uz viņa aiziešanu emocionāli reaģēja galvenā varoņa Luka Skaivokera atveidotājs Marks Hemils.

"Man patīk būt daļai no visa šī visa mīta, visa šī kulta," reiz intervijā atzina Džonss, piebilstot, ka labprāt izpilda daudzo fanu lūgumu atkārtot slaveno frāzi, ko viņš saka Lūkam Skaivokeram, atklājot viņam šokējošo patiesību par to, kurš ir viņa tēvs: "Es esmu tavs tēvs".

Politikas cienītāji atminēsies pasaulslaveno frāzi "Šis ir CNN", kuru arī ierunājis šis aktieris, bet kopumā Džeimsa Ērla Džonsa kontā ir daudzas slavenas filmas, tostarp "Claudine" (1974), par ko viņš saņēma Zelta Globusa nomināciju, "Conan the Barbarian" (1982) ar Arnoldu Švarcenegeru, "Matewan" (1987), "Coming to America" (1988), "Field of Dreams" (1989) ar Kevinu Kostneru, "The Hunt for Red October" (1990) ar pirmo aģenta 007 atveidotāju Šonu Koneriju un Aleku Boldvinu, "The Sandlot" (1993) un animācijas filma "The Lion King" (1994), kur viņš ierunāja Simbas tēva Mufasas lomu.