Slavenības

Mūžībā devies kādreiz leģendārā raidījuma "Jautro un atjautīgo klubs" vadītājs Aleksandrs Masļakovs

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Svētdien, 82 gadu vecumā miris slavenais PSRS un Krievijas televīzijas šovmens Aleksandrs Masļakovs, kurš vairāk pazīstams kā ilggadējais kādreiz leģendārā raidījuma "Jautro un atjautīgo klubs" vadītājs.

Mūžībā devies kādreiz leģendārā raidījuma "Jautro ...

Medijos iepriekš ziņoja, ka Masļakovam atklāts neoperējams plaušu audzējs.

"Jautro un atjautīgo klubs" jeb KVN (Клуб весёлых и находчивых) ir PSRS, vēlāk Krievijas humora televīzijas šovs un starptautisks konkurss, kurā komandas (parasti universitāšu studenti) sacenšas, sniedzot smieklīgas atbildes uz jautājumiem un rādot sagatavotus skečus.

Pirmo reizi PSRS televīzija šo programmu pārraidīja 1961. gada 8. novembrī, bet Masļakovs par tā vadītāju kļuva 1964. gadā un šajā amatā palika līdz pat 2022. gadam.

1972. gadā padomju cenzori neizturēja studentu pārdrošo ironizēšanu par pastāvošo iekārtu, un KVN tika aizliegts, lai atgrieztos 1986. gadā tikai pēc Mihaila Gorbačova uzsāktās atklātības un demokratizācijas politikas sākšanās, taču pamazām, sevišķi Vadimira Putina laikos Krievijai pārvēršoties par diktatūru, kādreiz dzēlīgie un asprātīgie joki sāka pārvērsties sterilā lišķībā.

Tā ir viena no visilgāk raidītām televīzijas programmām Krievijas televīzijā un par tās milzīgo popularitāti liecina kaut vai tas, ka visi Krievijas vadītāji — gan Boriss Jeļcins, gan Putins, gan odiozais "eksliberālis" Dmitrijs Medvedevs — pirms vēlēšanām mēdza pazīmēties šajā raidījumā.