Māksla, sieviete un... atriebība?! Miljonāri Jānis Zuzāns un Ainārs Gulbis "saiet ragos" gleznu un naudas dēļ
foto: Zane Bitere/LETA un no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Jānis Zuzāns, saka: “Tas, kas ir izgājis publiskajā telpā, par ko ir ziņojis Ainārs Gulbis, ir pilnīgas muļķības! Tie cipari ir izzīsti no pirksta. Jā, esmu viņam maksājis, bet summas nav tādas, kā viņš apgalvo. Tie nav nekādi trīsarpus miljoni; tā ir daudz mazāka summa.”
Slavenības
2024. gada 9. septembrī, 06:38

Māksla, sieviete un... atriebība?! Miljonāri Jānis Zuzāns un Ainārs Gulbis "saiet ragos" gleznu un naudas dēļ

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Mākslas centra "Zuzeum" īpašnieks Jānis Zuzāns parāda skandalozo Maijas Tabakas gleznu, kuras dēļ, pēc viņa domām, publisku trīs miljonu skandālu sacēla cits miljonārs Ainārs Gulbis.

Māksla, sieviete un... atriebība?! Miljonāri Jānis...

“Es jau zināju, ka šis tracis būs. Jo Gulbis man acīs pateica: “Es tev tūliņ uztaisīšu mēslus!” Kad tiesas ceļā neko nepanāca, tagad taisa publisku skandālu ar mērķi kaitēt manai reputācijai,” žurnālam "Kas Jauns" saka mākslas kolekcionārs un mecenāts Jānis Zuzāns, uzsverot: “Tas, kas ir izgājis publiskajā telpā, par ko ir ziņojis Ainārs Gulbis, ir pilnīgas muļķības! Tie cipari ir izzīsti no pirksta. Jā, esmu viņam maksājis, bet summas nav tādas, kā viņš apgalvo. Tie nav nekādi trīsarpus miljoni; tā ir daudz mazāka summa.”

Ar skandālu atklāj naudas pārnēsāšanas aizkulises

“Zuzāns pircis gleznas, maksājot par tām vairākus miljonus eiro skaidrā naudā, apgalvo uzņēmējs Gulbis” – ar šādiem un līdzīgiem virsrakstiem nesen sabiedrība ziņu slejās tika informēta par pamatīgām nesaskaņām starp diviem ietekmīgiem un bagātiem vīriem. Atsaucoties uz Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" publikāciju, tika vēstīts – uzņēmējs Ainārs Gulbis apgalvojot, ka Jānis Zuzāns no viņa pircis gleznas trīs ar pusi miljonu eiro vērtībā, maksājot par tām ievērojamu summu skaidrā naudā.

Izklāstā teikts, ka viens no bijušajiem Krievijas gāzes importētāja Itera Latvija īpašniekiem, kādreizējais Aivara Lemberga biznesa partneris un vēlāk pretinieks Gulbis 2014. gadā nolēmis pārdot savu gleznu kolekciju. Pēc Gulbja teiktā, gandrīz pusi no kolekcijas – nepilnus 2000 darbu – ilgākā laika posmā piekritis atpirkt azartspēļu miljonārs, mākslas mecenāts Zuzāns, samaksājot kopā trīsarpus miljonus eiro.

Saskaņā ar Gulbja stāstīto Zuzāns par gleznām 500 000 eiro samaksājis ar pārskaitījumu, bet teju trīs miljonus eiro – skaidrā naudā vairākos maksājumos. Parasti Gulbis pēc naudas sūtījis palīdzi, kurai Zuzāns savā kabinetā iedevis mazu maisiņu ar 500 eiro banknošu paciņām. Līdz 2017. gada pavasarim viņa pie Zuzāna pēc naudas devusies 16 reizes, pamatā saņemot 150 000, pāris reižu 300 000 eiro. 2019. gadā pēc 200 000 eiro Gulbis ieradies pats. “Mūkusalas ielā bija tāda terasīte, tur uzkāpām, un viņš man naudu iedeva,” atceras Gulbis.

Pēc Gulbja stāstītā, laika gaitā atklājies, ka vairākas it kā viņam piederošas gleznas Zuzāns nopircis aizmuguriski no viņa bijušās sievas, lai gan esot zinājis, ka šīs gleznas pieder Gulbim. Tajā brīdī Gulbi pārņēmusi kāre atriebties, tāpēc viņš pret bijušo sievu un azartspēļu miljonāru vērsies tiesā, kā arī rakstījis iesniegumus prokuratūrai, Valsts ieņēmumu dienestam (VID), Finanšu izlūkošanas dienestam (FID) un pat Satversmes aizsardzības birojam par Zuzāna, iespējams, “nezināmas izcelsmes naudas līdzekļu legalizēšanu”. Tomēr nekur neesot izdevies panākt pienācīgu notikušā izmeklēšanu.

foto: Zane Bitere/LETA
“No Gulbja puses ir liela kliegšana – re, kur ir noziedznieks, bet pats savu pienākumu deklarēt ieņēmumus nav izpildījis,” uzskata Jānis Zuzāns.
“No Gulbja puses ir liela kliegšana – re, kur ir noziedznieks, bet pats savu pienākumu deklarēt ieņēmumus nav izpildījis,” uzskata Jānis Zuzāns.

Zuzāns un Gulbis, veicot darījumus, pārkāpuši likumu

Ierosinātajā tiesvedībā pirmās instances tiesa gan nedaudz pieskārusies jautājumam, kur radusies skaidrā nauda. Tā prasījusi Zuzānam pierādīt 600 000 eiro izcelsmi, ko viņš samaksājis Gulbim no 2017. gada sākuma līdz maijam. Iespējams, tieši šis laika posms izvēlēts tāpēc, ka togad stājās spēkā likums, kas starp privātpersonām aizliedz skaidras naudas darījumus, kas pārsniedz 7200 eiro. Tas nozīmētu, ka togad un arī 2019. gadā Zuzāns un Gulbis, veicot darījumus skaidrā naudā, pārkāpa likumu.

Gulbja palīdze gan tiesā iesniegusi "WhatsApp" saraksti ar naudas saņemšanas datumiem un arī summām. Tur redzams, ka 2017. gadā, kad lielie skaidras naudas darījumi jau ir liegti, viņa no Zuzāna četras reizes saņēmusi pa 150 000 eiro. Tomēr palīdze atzīst, ka naudu paciņās nepārskaitīja. Ainārs lūdza paņemt, es to izdarīju. Ja summas nebūtu sakritušas, viņš taču būtu man ko teicis,” tā "Re:Baltica" sacījusi Gulbja palīdze.

Gulbim ir minējums, kur Zuzāns guvis šādus līdzekļus

VID saņēmis gan informāciju no tiesas, gan Gulbja iesniegumu sākt kriminālprocesu par nezināmas izcelsmes naudas legalizēšanu. Gulbim esot minējums, kur Zuzāns varētu būt dabūjis lielo skaidrās naudas daudzumu, lai norēķinātos par gleznām. Viņš apgalvo, ka spēļu zālēs aparātu iestatījumi var tikt mainīti tā, lai tiktu uzskaitīta tikai daļa no faktiski iemaksātās naudas. Tādā veidā azartspēļu rīkotājs var tikt pie neuzskaitītas skaidrās naudas, kuru var izmantot visdažādākiem mērķiem. Zuzāns gan noliedz, ka nodarbotos ar nelikumībām. Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija "Re:Baltica" norādīja, ka Latvijā līdz šim neviens nav pieķerts, manipulējot ar izmainītiem datiem spēļu automātos.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zaudējis civillietā pret Zuzānu, Gulbis lūdzis prokuratūru sākt kriminālprocesu pret bijušo sievu par viņam piederošo gleznu pārdošanu azartspēļu miljonāram. Lieta šobrīd atrodas tiesā.
Zaudējis civillietā pret Zuzānu, Gulbis lūdzis prokuratūru sākt kriminālprocesu pret bijušo sievu par viņam piederošo gleznu pārdošanu azartspēļu miljonāram. Lieta šobrīd atrodas tiesā.

Zaudējis civillietā pret Zuzānu, Gulbis lūdzis prokuratūru sākt kriminālprocesu pret bijušo sievu par viņam piederošo gleznu pārdošanu azartspēļu miljonāram. Lieta šobrīd atrodas tiesā. Ja tajā pierādīs, ka gleznas piederēja Gulbim, Zuzānam var nākties tās atdot.

Zuzāns: “Gulbis prasīja, lai dāvinu!”

Mākslas mecenāts paudis uzskatu, ka Gulbis cīņu ar viņu sācis, jo grib izspiest naudu un kādu gleznu, kurā redzama Gulbja pašreizējā dzīvesbiedre, bijusī modele. Žurnālam "Kas Jauns" Zuzāns saka: “Gulbi ir vadījusi atriebība – to viņš pats ir teicis. Nopirku dažas gleznas no viņa bijušās sievas Vinetas Gulbes, bet strīds sākās par to, ka viņš no manis gribēja dabūt Maijas Tabakas gleznoto Unas portretu. Tas pat ir portrets, nevis kaut kāds plikais akts. Ik pa laikam to nododu izstāžu ekspozīcijām. Es, dabiski, ar savu kolekciju dalos ar sabiedrību. Skaidrs, ka tā ir cilvēciska vājība un atriebties kāre, nevis cīņa par godprātību likumu ievērošanu vai tamlīdzīgām lietām. Jā, tā ir abu pušu atbildība, un es uzņemos par to atbildību, bet Gulbis bija tas, kam bija jādeklarē no manis saņemtie skaidras naudas ienākumi,” pārliecinoši teic Jānis Zuzāns.

foto: no privātā arhīva
Lūk, Maijas Tabakas glezna "Dālija", kurā attēlota miljonāra Aināra Gulbja laulātā draudzene Una Gulbe, kas pirms septiņu bērnu laišanas pasaulē bija perspektīva modele.
Lūk, Maijas Tabakas glezna "Dālija", kurā attēlota miljonāra Aināra Gulbja laulātā draudzene Una Gulbe, kas pirms septiņu bērnu laišanas pasaulē bija perspektīva modele.

“Maijas Tabakas glezna nav iegādāta no Gulbja šķirtās sievas Vinetas, to pirku no citiem. Viņš tajā mirklī bija sagājis kopā ar savu jaunības mīlestību Unu un par visām varītēm vēlējās to bildi iegūt. Turklāt nemaksājot par to pilnīgi nemaz! Es viņam teicu: “Paga, es no tevis visu iegādājos un samaksāju; tad ņem un iegādājies šo gleznu no manis!” Viņš sacīja, ka nemaksāšot.” Varbūt Zuzāna nosauktais cipars bija par lielu? “Nē. Viņš uzskatīja, ka mans pienākums ir viņam to dāvināt! Turklāt viņš gribēja, lai dāvinu gan šo Unas portretu, gan arī vēl divus sarkanus man piederošus Ilmāra Blumberga darbus. Teicu – paldies, bet nē!” smejot saka Jānis Zuzāns, paužot pārliecību: “Viņš vienkārši grib atriebties, kaitēt manai reputācijai. Par kolekciju 2016. gadā miljonu es viņam samaksāju skaidrā naudā, jā! Viņš pats gribēja, lai darījums notiek skaidrā naudā!”

Vecumā saiet kopā ar jaunības mīlestību

Šā gada 29. decembrī Ainārs Gulbis (64) un kādreizējā modele Una Gavare-Kārkliņa (50) svinēs kāzu pirmo gadadienu. Kopā abi sagāja pirms astoņiem gadiem – ar trillera cienīgu mīlas epopeju.

Viņus saistīja jaunības dienu mīlestība jau pirms vairāk nekā 30 gadiem. Tad Una bija modele, abi tikušies Latvijā un citās pasaules valstīs, Gulbis Parīzē pat īrējis dzīvokli abiem, bet pēc laika uzņēmējs izveidoja citas attiecības, un viņu mīlasstāsts beidzās. Aptuveni 25 gadus viņi dzīvoja katrs savu dzīvi un kontaktu neuzturēja.

Laikā, kad sāka brukt Unas ģimenes dzīve ar septiņu bērnu tēvu Māri Gavaru, Ainārs Gulbis bija kā juridiski, tā faktiski brīvs vīrietis. Laulība ar iepriekšējo sievu un divu jaunāko bērnu māti Vinetu Gulbi bija šķirta jau pirms pāris gadiem.

Tolaik Una, dziļa izmisuma mākta, bija piezvanījusi Aināram, pastāstījusi, ka vairs nespēj un nevēlas dzīvot laulībā ar savu septiņu bērnu tēvu Māri Gavaru, jo jūtoties nomākta un nelaimīga, turklāt esot bez pienācīgiem iztikas līdzekļiem. Sākumā abu komunikācija esot balstījusies uz Unas lūgumu palīdzēt ar materiālu atbalstu, lai būtu iespēja aiziet no vīra un vismaz uz kādu laiku viņa ar bērniem varētu iztikt. Ainārs bez ilgas domāšanas piekritis savai jaunības dienu mīļotajai palīdzēt, bet drīz vien viņi no jauna sagāja kopā kā pāris.

Viss sākās ar to, ka līdz tam par Latvijas vienu no paraugsievām uzskatītā Una kopā ar visiem septiņiem bērniem pēkšņi pameta ģimenes māju Jūrmalā un līdz ar to arī vīru un bērnu tēvu Māri Gavaru. Aizbraucot viņa atstājusi audioierakstu, kurā izklāstījusi savas atklāsmes par notiekošā iemesliem. Sieva pati izstāstījusi par savām attiecībām ar Gulbi un informējusi, ka kopā ar atvasēm devusies uz viņa īpašumu Tenerifē, Spānijā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Una Gavare.
Una Gavare.

Gavars apgalvoja, ka bērniem nav atļauts viņam teikt savu atrašanās vietu, savukārt Gulbis paziņojis, ka visus ar bērniem saistītos jautājumus Mārim tagad būšot jākārto ar viņu. Kā žurnālam "Kas Jauns" tolaik atklāja Māris Gavars, pat parādot īsziņu telefonā, Ainārs Gulbis viņu braši aicinājis uz dueli: “Viņš pat mani sauca uz dueli ar šaušanos! Iedomājieties, kāds bruņinieks?! Cīnīšoties ar mani par sievieti, ko mīl. Rakstīja, ka ieročus piedāvā izvēlēties man, bet pats rekomendējot šauties ar pistolēm!”