Sezonas atklāšanas Galā koncerts Operā 2024. gada 5. septembrī

2024. gada 5. septembrī Latvijas Nacionālajā operā un baletā notika jaunās sezonas atklāšanas Galā koncerts.

Sarkanais paklājs
2024. gada 6. septembrī, 10:41

FOTO: Edgars Rinkēvičs, Evika Siliņa, Daiga Mieriņa un citi kultūras baudītāji dodas lūkot Operas sezonas atklāšanas koncertu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Ceturtdien, 5. septembrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā notika jaunās sezonas atklāšanas Galā koncerts.

FOTO: Edgars Rinkēvičs, Evika Siliņa, Daiga Mieriņ...

Galā koncerta viesu vidū bija arī pašas augstākās valsts amatpersonas - prezidents Edgars Rinkēvičs, ministru prezidente Evika Siliņa un Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Koncerta programma tika veidota divās daļās, no kurām pirmā veltīta baletam, bet otrā – operai.

Koncerta pirmajā daļā Latvijas Nacionālās operas orķestra un diriģentu Mārtiņa Ozoliņa un Farhada Stades muzikālajā pavadījumā tika izdejoti fragmenti no aizvadītā gada jauniestudējumiem – horeogrāfa Frederika Eštona leģendārā baleta "Veltīgā uzmanība" (solisti Elza Leimane, Viktors Seiko un Andris Pudāns) un latviešu horeogrāfa Raimonda Martinova baleta "Džungļu grāmata" (solisti Iļana Puhova, Nataļja Lipska, Donats Rudzītis, Finians Patriks Heptings). Koncertā īpaši tika izcelti dejotāji, kas nesen spilgti debitējuši vadošās lomās – Jūlija Brauere un Dariuss Florians Katana baletā "Žizele", Annija Kopštāle baletā "Pie zilās Donavas", Jolanta Lubēja un Kārlis Cīrulis baletā "Dons Kihots". Elzas Leimanes oriģinālhoreogrāfiju "Stīgas" dejoja Krista Štrausa. Baleta daļas finālā – fragmenti no baleta "Carmina Burana" baleta solistu Alises Prudānes-Spridzānes, Sabīnes Strokšas, Kirila Baiduka, Antona Freimana, Eidena Viljama Konefrija, Roberta Najes, Aleksandra Osadčija, Germana Ševčenko un operas solistu Ingas Šļubovskas-Kancēvičas un Rinalda Kandalinceva interpretācijā.

Koncerta otrā daļa bija atvēlēta operas mākslai. Mārtiņa Ozoliņa muzikālajā vadībā skanēja mūzika no šīs sezonas jauniestudējumiem – Žaka Ofenbaha "Hofmaņa stāstiem" un Riharda Štrausa "Salomes". Tāpat koncertā iekļauti fragmenti no Džuzepes Verdi operas "Makbets", kas janvārī atgriezīsies repertuārā, kā arī Džakomo Pučīni un Frančesko Čilea opermūzika. Līdz ar operzvaigznēm Džordžo Berrudži un Egilu Siliņu koncerta otrajā daļā uz skatuves kāpa Latvijas Nacionālās operas solisti Jūlija Vasiļjeva, Tatjana Trenogina, Mihails Čuļpajevs un Jānis Apeinis. Koncertā piedalījās arī jaunākās paaudzes dziedātāji: soprāni Annija Kristiāna Ādamsone un Etīna Emīlija Saulīte ar solodziedājumiem uz Latvijas Nacionālās operas skatuves uzstāsies pirmoreiz, bet jauno baritonu Daniilu Pogorilesu publika jau iepazinusi Mazeto lomā operā "Dons Žuans".