Mārtiņa Brauna komponēto dziesmu koncerts Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumā ar solistiem Renāru Kauperu, Daumantu Kalniņu un Ievu Kerēvicu (foto: Jānis Vecbrālis)

Slaveni dziedātāji izpilda Mārtiņa Brauna dziesmas, noslēdzot Liepājas Simfoniskā orķestra vasaras sezonu; 24.08.2024.

Sestdien koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" divos krāšņos koncertos Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā kopā ar solistiem Renāru Kauperu, Daumantu ...

Mūzika
2024. gada 25. augustā, 22:15

FOTO: Renārs Kaupers, Daumants Kalniņš, Ieva Kerēvica un Liepājas Simfoniskais orķestris sajūsmina publiku ar Mārtiņa Brauna nemirstīgajām dziesmām

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Sestdien koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" divos krāšņos koncertos Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā kopā ar solistiem Renāru Kauperu, Daumantu Kalniņu un Ievu Kerēvicu mūzikā satikās ar leģendāro latviešu komponistu Mārtiņu Braunu.

FOTO: Renārs Kaupers, Daumants Kalniņš, Ieva Kerēv...

Koncertā skanēja "Dziesma par spēli", "Daugaviņa", "Es nesatiku", "Lielais Alberts", "Mīla ir kā uguns", "Mūžīgā pilsēta", kā arī "Saule, Pērkons, Daugava" un citas gan smeldzīgi melanholiskās, gan ironiski jauneklīgās dziesmas.

"Man tuvākais Mārtiņā vienmēr bijis tas patiesums, ko viņš savā mūzikā ielicis neatkarīgi no tā, vai tā ir joku dziesma, vai nopietna dziesma, kas iekļauta Dziesmusvētku repertuārā – to visu vienmēr caurstrāvo viņa cilvēcība, arī nebēdnīgums un nebaidīšanās spēlēties uz skatuves. Tas arī ir tas skaistais," stāsta dziedātājs Daumants Kalniņš.

Populāru dziesmu simfoniskās aranžijas speciāli šai koncertprogrammai veidojis Emīls Zilberts. 

Komponists Mārtiņš Brauns (1951-2021) bija slavenās latviešu rokgrupas "Sīpoli" vadītājs (1978—1986), viņš sacerējis mūziku teātra izrādēm un filmām, arī vairākus skaņdarbus, kas atskaņoti Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos, tai skaitā "Saule, Pērkons, Daugava".

Mārtiņš Brauns saņēmis Lielā Kristapa balvu kā labākais mūzikas autors — par mūziku filmām "Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili", "Dzīvīte", "Izpostītā ligzda". 2018. gadā viņš saņēma IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par "Par nopelniem kultūrā un izcilu, daudzpusīgu radošo ieguldījumu Latvijas mūzikā", bet 2019. gadā — Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta Mikrofons" par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.