Trakā pasaule
2024. gada 26. augustā, 03:16

Kas ir sieviete? Austrālijas tiesneša lēmums daudzām sievietēm nepatiks!

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Austrālijas transpersona Roksana Tikla uzvarējusi diskriminācijas lietā pret tikai sievietēm paredzēto sociālo mediju lietotni "Giggle for Girls". Izrādās, Tiklai viņai bija liegta pieeja šajā lietotnē, viņu uzskatot par vīrieti.

Kas ir sieviete? Austrālijas tiesneša lēmums daudz...

Federālā tiesa Sidnejā konstatēja, ka, lai gan Roksana Tikla netika tieši diskriminēta, viņa bija netiešas diskriminācijas upuris, un tas attiecas uz situācijām, kad lēmums nostāda neizdevīgā situācijā personu ar noteiktu īpašību, un lika lietotnei izmaksāt viņai 10 000 Austrālijas dolāru (6054 eiro) kompensāciju, kā arī segt tiesas izdevumus.

2021. gadā Tikla bija lejupielādējusi “Giggle for Girls” lietotni, kas tiek reklamēta kā tiešsaistes patvērums, kur sievietes var drošā vidē dalīties savā pieredzē. Šajā lietotnē vīriešiem ieeja ir liegta. Lai varētu piekļūt šai lietotnei, sievietei ir jāaugšupielādē pašportrets, kas apliecinātu viņas sievietes dzimumu. To novērtēja vīriešu atsijāšanai paredzētā dzimuma atpazīšanas programmatūra, un Tiklas fotogrāfija tika atzīta par derīgu, tomēr pēc septiņiem mēnešiem viņas dalība tika manuāli atcelta.

Sevi par sievieti identificējošā Tikla apgalvoja, ka viņai ir likumīgas tiesības izmantot tikai sievietēm paredzētos pakalpojumus, un viņa tika diskriminēta, pamatojoties uz dzimuma identitāti.

Viņa iesūdzēja sociālo mediju platformu, kā arī tās izpilddirektori Selu Groveru, un pieprasīja 200 000 Austrālijas dolāru kompensāciju, apgalvojot, ka Groveras spītīgā nevēlēšanās viņu atzīt par sievieti izraisījusi “pastāvīgu trauksmi un epizodiski pašnāvnieciskas domas”.

“Groveras publiskie paziņojumi par mani un šo lietu ir bijuši nomācoši, demoralizējuši, apkaunojoši, nogurdinoši un sāpīgi. To rezultātā cilvēki tiešsaistē par mani publicēja naidpilnus komentārus un kūdīja citus darīt to pašu,” teikts viņas rakstveida liecībā.

“Giggle” juristi visā lietas izskatīšanas gaitā apgalvoja, ka dzimums ir bioloģisks jēdziens. Viņi atzina, ka Tikla bija diskriminēta, taču tas notika, pamatojoties uz viņas dzimumu, nevis dzimumidentitāti. "Giggle" uzskata, ka atteikums ļaut Tiklai izmantot lietotni ir likumīga dzimuma diskriminācija, lietotne ir paredzēta tikai un vienīgi sievietēm, bet tās dibinātāja uzskata Tiklu par vīrieti.

Tomēr tiesnesis Roberts Bromvičs pieņēma lēmumu, ka tiesu prakse pastāvīgi ir atzinusi, ka dzimums ir “maināms un ne vienmēr ir binārs”, tādējādi noraidot “Giggle” argumentu.

Tikla bija apmierināta ar tiesneša lēmumu, kas "parāda, ka visas sievietes ir aizsargātas pret diskrimināciju", un pauda cerību, ka lieta būs "dziedinoša transpersonām un cilvēkiem ar dažādu dzimumidentitāti".

Roksana Tikla piedzima kā vīrietis, taču mainīja dzimumu un kopš 2017. gada dzīvo kā sieviete. “Līdz šim gadījumam visi izturējās pret mani kā pret sievieti,” viņa paziņoja tiesā.

Tomēr Grovera uzskata, ka neviens cilvēks nav mainījis un nevar mainīt savu dzimumu. Viņa noraidoši atbildēja uz Tiklas advokātes jautājumu, vai viņa pieņemtu par sievieti cilvēku, kurš, kaut gan dzimis kā vīrietis, pārvērstos par sievieti, veicot operāciju, lietojot hormonus, atbrīvojoties no sejas apmatojuma, veicot sejas rekonstrukciju, audzējot garus matus, lietojot kosmētiku, valkājot sieviešu apģērbu, raksturojot sevi kā sievieti, iepazīstinot ar sevi kā ar sievieti, izmantojot sieviešu ģērbtuves, mainot dzimšanas apliecību.

Grovera piebilda, ka negrasās Tiklu uzrunāt kā “kundzi”, jo uzskata, ka “Tikla ir bioloģisks vīrietis.” "Tas, ka Tikla ir sieviete, ir juridiska fikcija. Viņa dzimšanas apliecība ir mainīta no vīrieša uz sievieti, taču bioloģiski viņš ir vīrietis un vienmēr tāds būs.”

Viņa sacīja, ka izveidoja savu lietotni “Giggle for Girls” 2020. gadā pēc tam, kad, būdama Holivudas scenāriste, no vīriešiem saņēma daudz žultainu komentāru sociālajos medijos, un vēlējās izveidot “izveidot drošu, tikai sievietēm paredzētu telpu jūsu plaukstā”.

Viņa ir apņēmusies pārsūdzēt tiesas lēmumu un cīnīsies līdz pat Austrālijas Augstākajai tiesai.

Šīs lietas iznākums varētu radīt juridisku precedentu, kā risināt konfliktus starp dzimumidentitātes tiesībām un uz dzimumu pamatotajām tiesībām citās valstīs.

Lai to izprastu, svarīgi ir Konvencija par jebkādas diskriminācijas izskaušanu pret sievietēm (CEDAW). Tā ir starptautiska konvencija, kuru ANO pieņēma 1979. gadā – faktiski starptautisks sieviešu tiesību akts.

“Giggle” aizstāvība apgalvoja, ka Austrālijas ratificētā ANO 1979. gada Konvencija par jebkuras sieviešu diskriminācijas izskaušanu (CEDAW) uzliek valstij pienākumu aizsargāt sieviešu tiesības, tostarp vienas dzimuma telpas. Tiklai par labu pieņemtais lēmums būs nozīmīgs visām 189 CEDAW ratificējušajām valstīm, jo, interpretējot starptautiskas konvencijas, nacionālās tiesas bieži skatās, kā rīkojušās citas valstis.