Trakā pasaule

VIDEO. "Celies, māksliniek!": baltkrievu dīvainis mēģina izrakt van Gogu no kapa

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

​Baltkrievu mākslinieks un aktīvists Aleksejs Kuzmičs ieguvis skandalozu slavu ar savdabīgo akciju "Atdzimšana", kurā viņš mēģināja izrakt no kapa pasaulslaveno gleznotāju Vinsentu van Gogu (1853–1890).

VIDEO. "Celies, māksliniek!": baltkrievu dīvainis ...

Francijas pilsētiņas Ovēras pie Uāzas (Auvers-sur-Oise) kapsētā šis baltkrievu dīvainis savādā veidā atzīmēja van Goga nāves 134. gadskārtu, mēģinot viņu izrakt no kapa un likt viņam "augšāmcelties". 

"Labdien, draugi! Jūs šeit esat atnākuši ar skumjām. Es jūs saprotu. Arī man ir neciešami dzīvot pasaulē, kurā ir beigušies mākslinieki. Bet no šī brīža viss būs citādi. Māksliniek, laiks celties! Māksliniek, celies!" Kuzmičs uzrunāja savākušos ziņkārīgos. Atskanot modinātājam, kuram, acīmredzot, vajadzēja "pamodināt" van Gogu, Kuzmičs ar lāpstu mierīgi sāka atrakt viņa kapu.

Viņa "performanci" nenovērtēja vietējie policisti, kuri kapa apgānītāju aizturēja. Šis izgājiens viņam maksās dārgi — Francijas tiesa viņam ne tikai piesprieda mēneša cietumsodu un 3000 eiro naudas sodu, bet pēc soda izciešanas lika viņu deportēt no Eiropas Savienības, faktiski nolemjot viņu uz atgriešanos dzimtenē. Tiesa, viņa advokāti cenšas nepieļaut sava klienta deportēšanu uz Baltkrieviju.

Aleksejs Kuzmičs 2020. gada septembrī pameta Baltkrieviju un pārcēlās uz Ukrainu, baidoties no represijām pēc vietējā diktatora Aleksandra Lukašenko falsificētajām prezidenta "vēlēšanām". Toreiz viņš vēlēšanu dienā 9. augustā iznāca no balsošanas kabīnes ar jostas apsēju, bet pie krūtīm piestiprinot biļetenu ar dzimumlocekļa simbolu, šo akciju atkārtojot Minskā omoniešu priekšā. 

Vēlāk viņš pārcēlās uz Franciju, kur jau paspēja izcelties ar huligānisku "performanci". 2021. gada aprīlī viņu aizturēja kopā ar diviem citiem cilvēkiem, kad viņi mēģināja iekļūt Francijas prezidenta oficiālajā rezidencē Elizejas pilī. "Le Figaro" vēstīja, ka viena aizturētā rokās bija Molotova kokteilis. Pats mākslinieks apgalvojis, ka gribēja "sarīkot revolūciju" valstī, kas "dzīvojot kaimiņos ar fašismu", nez kādēļ Francijas prezidentu Emanuelu Makronu salīdzinot ar Lukašenko.