"Jūrmalas festivāla 2024" atklāšanas koncerts

2024. gada 15. jūlijā Dzintaru koncertzālē notika "Jūrmalas festivāla" atklāšana - uzstājās Liepājas simfoniskais orķestris, diriģents Guntis Kuzma, vijolniece Kristīne ...

Sarkanais paklājs
2024. gada 16. jūlijā, 12:49

FOTO: smaidīgi, krāšņi un eleganti - ļaudis pulcējas "Jūrmalas festivāla" atklāšanas koncertā

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Pirmdien, 15. jūlijā, Dzintaru koncertzālē notika "Jūrmalas festivāla" atklāšana - uzstājās Liepājas simfoniskais orķestris, diriģents Guntis Kuzma, vijolniece Kristīne Balanas un pianists Džulians Džozefs.

FOTO: smaidīgi, krāšņi un eleganti - ļaudis pulcēj...

Programmā skanēja 20. gadsimta amerikāņu zelta klasikas opusi, kā arī spāņu, rumāņu un čigānu tautas mūzikas iedvesmoti skaņdarbi, kurus komponējuši Eiropas akadēmiskās mūzikas dižgari.

Kristīnes Balanas izpildījumā varēja dzirdēt Morisa Ravela spožo un karstasinīgo rapsodiju vijolei ‘‘Čigāniete’’ un Pablo Sarasates ‘‘Fantāziju par Karmenas tēmām’’, kas uzskatāma par vienu no tehniski sarežģītākajām kompozīcijām vijoļmūzikas repertuārā. Sarasate šajā fantāzijā pievērsies Žorža Bizē slavenās operas lappusēm, kurās visspilgtāk atklājies spāņu mūzikas gars.

Izcilais britu džeza pianists Džulians Džozefs atskaņoja Džordža Gēršvina populāro ‘‘Rapsodiju blūza stilā’’. Gēršvins šeit atsaucies uz agrīnajām regtaima un blūza formu idiomām, radot reibinošu un optimisma pilnu Amerikas muzikālo kaleidoskopu. Savukārt Leonarda Bersteina ‘‘Simfoniskās dejas’’ no leģendārā mūzikla ‘‘Vestsaidas stāsts’’ ir kā košs popteātris ar latīņamerikas ritmiem, bībopa melodijām un 20. gadsimta Amerikas dzīves tempu. Liepājas Simfoniskā orķestra un diriģenta Gunta Kuzmas izpildījumā varēja dzirdēt arī temperamentīgo deju ritmu piesātināto Džordžes Enesku Pirmo rumāņu rapsodiju, un spāņu sarsuelu meistara Heronimo Himēnesa rotaļīgās Intermēdijas no sarsuelas ‘‘Luisa Alonso kāzas’’.

Festivāla ietvaros Dzintaru koncertzālē vēl 16. jūlijā izskanēs gruzīnu daudzbalsīgie dziedājumi, 17. jūlijā uzstāsies Iverta Apkalna un Latvijas nacionālais simfoniskais orķestris, 18. jūlijā būs koncerts "Dzimuši Latvijai", 19. jūlijā varēs lūkot Barselonas flaneko baletu "Karmena", bet 20. jūlijā festivāls noslēgsies ar Galā koncertu "Skaistākās operu ārijas".