foto: Publicitātes
Dziesminieku Haraldu Sīmani godina ar grandiozu skulptūru
Skulptūra Maija parkā Cēsīs.
Slavenības
2024. gada 28. jūnijs, 06:20

Dziesminieku Haraldu Sīmani godina ar grandiozu skulptūru

Žurnāls "Kas Jauns"

Par tautas saziedotajiem līdzekļiem tapusi iespaidīga skulptūra "Dziesminieks", kas 15. jūnijā, klātesot dziesminieka Haralda Sīmaņa sievai Gitai, audžumeitām un pieaugušajiem bērniem no pirmās laulības, svinīgi un skanīgi atklāta Maija parkā Cēsīs.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Haralds Sīmanis (1951-2022).

Tautā mīlētajam dziesminiekam Haraldam Sīmanim 12. jūnijā būtu 73. dzimšanas diena, un piemiņas skulptūras atklāšanai bija izraudzīta tās pašas nedēļas izskaņa. Notikums pulcēja vairākus simtus cēsnieku un pilsētas viesu, kas piepildīja gan zālienu, gan ejas Maija parkā.

“Pasākums bija fantastisks, bija tik daudz draugu sapulcējušies,” balsij aizlūstot, žurnālam "Kas Jauns" saka Haralda Sīmaņa atraitne Gita, atzīstot, ka pagaidām tomēr vēl nespēj runāt par mīļoto vīru, kurš aizsaulē devās 2022. gada 1. decembrī. Aizritējis pusotrs gads, “Sīmanītis ir liesmās pārtapis brīvs – viņš ir kremēts – un aizvien atrodas urnā, neizkaisīts pie viņa sievas Gitas Sīmanes mājās. Tā ir ģimenes lieta, kad, kur un kā notiks pelnu izkaisīšana,” uzskata "Austras biedrības" pārstāve Inese Muižniece, kuras vadībā noritēja gan ziedojumu vākšana atvadām no Haralda Sīmaņa, gan nu arī piemiņas skulptūras organizēšana.

foto: Publicitātes
Skulptūras pārsega noņemšana.

“Saziedots tika krietni vairāk, nekā bija nepieciešams bēru dienai, un ziedojuma kopējais apjoms toreiz pārsniedza 14 tūkstošus eiro. Bēru izdevumiem izlietotā summa bija septiņreiz mazāka – tikai aptuveni 2000. Tad arī pieņēmām lēmumu, ka par tautas saziedotajiem līdzekļiem jātop arī piemiņas skulptūrai. Pēc dziesminieka sievas Gitas Sīmanes ieteikuma uzrunājām tēlnieku Ģirtu Burvi, kas arī pats personīgi bija pazīstams ar Haraldu, un nu jau skulptūra "Dziesminieks" ir svinīgi un skanīgi atklāta,” priecājas Inese, neslēpjot, ka piemineklis izmaksāja vairāk nekā 13 000 eiro. “12 tūkstoši bija palikuši no tautas ziedojumiem, un trūkstošo summu saņēmām no Nacionālā kultūras centra – Kultūras ministrija kā valsts arī piedalījās šā piemiņas objekta īstenošanā.”

“Kuplais apmeklējums ir liecība par to, cik Sīmanītis bija mīlēts un nozīmīgs visas Latvijas mērogā. Ir paveikts labs, svētīgs darbs,” par vairāk nekā 13 000 eiro izmaksājušo skulptūru, kas tapa lielākoties par tautas saziedotajiem līdzekļiem, "Kas Jauns" teic Austras biedrības pārstāve Inese Muižniece. “Skulptūra ir tāda kā baznīcas aile, tajā ir saskatāmas gan ērģeļu stabules, gan putni, kas ir kā simbols Haralda Sīmaņa tautā visplašāk izskanējušajai dziesmai" Ezers",” spriež projekta vadītāja. Ar kopīgi nodziedāto dziesmu "Ezers" arī noslēdzās piemiņas skulptūras svinīgā atklāšana, kuru pieskandināja "Austras bērni", Ieva Akuratere, Ilze Grunte, Zane Šmite, kā arī Jaunā Rīgas teātra aktieri Sabīne Tīkmani un Jānis Grūtups.

“Latviešu dziesminieku leģenda – mūziķis, kurš ar savu izpausmi stāvējis cilvēces ētikas kodeksa sardzē. Viņa radošā ceļa sākums saistās ar Cēsu Sv. Jāņa baznīcas jumta atjaunošanu, tās ērģeļu spēles iedvesmotu apgūšanu. Tīrradnis. Dziesmu autors. Dziedonis. Ģitārists. Ērģelnieks. Neskaitāmu Latvijas baznīcu jumtu jumiķis,” šie dziedātājas Ievas Akurateres vārdi ierakstīti piemiņas skulptūrā "Dziesminieks", kas tagad uzstādīta Maija parkā Cēsīs.