Trakā pasaule

Vašingtonas svelmē Abrahama Linkolna statuja "pazaudē" galvu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Slavenā ASV prezidenta Abrahama Linkolna vaska statuja kļuvusi par nesenāko upuri svelmei, kas valda ASV galvaspilsētā Vašingtonā.

Vašingtonas svelmē Abrahama Linkolna statuja "paza...

Pēdējo dienu laikā Vašingtonā gaisa temperatūra krietni pārsniedz +30 grādus, un Kempbārkerā, kur Pilsoņu kara laikā bija bijušo izbēgušo un atbrīvoto vergu nometne, uzstādītā Linkolna memoriāla statujas nelielā vaska kopija neizturēja vārošo temperatūru, un tai nokusa galva, bet drīz šāds liktenīs sāka piemeklēt arī kājas un krēslu.

Jāpiebilst, ka Virdžīnijas mākslinieka Sendija Viljamsa IV izgatavotā ļoti populārā prezidenta vaska statuja vienlaikus ir arī svece, un šāds liktenis to nepiemeklēja pirmo reizi. Pērn septembrī uzstādītajā vaska statujā bija 100 degļi, kurus priekšlaikus aizdedzināja pirms atklāšanas ceremonijas, izkausējot prāvu statujas daļu. Jauno variantu uzstādīja februārī, un tai ir krietni mazāk degļu.

Kamēr speciālisti cenšas izgatavot jaunu statujas galvu, Vašingtonā prognozē karstuma turpināšanos turpmāko dienu laikā.

16. ASV prezidents Abrahams Linkolns (1809-1865) bija verdzības pretinieks, un pēc viņa ievēlēšanas prezidenta amatā vergturu štati atšķēlās no savienības, izraisot asiņaino Pilsoņu karu (1861-1865). Linkolna vadībā ziemeļu štati uzvarēja karā, verdzība tika atcelta visā valstī, taču uzreiz pēc kara faktiskajām beigām Linkolnu nošāva atentātā 1865. gada 14. aprīlī Vašingtonas Forda teātrī. Prezidentu popularitātes ziņā ar viņu var mēroties tikai ASV pirmais prezidents Džordžs Vašingtons.