Līkloči un zigzagi. Seriāla "Melnais saraksts" recenzija
TV

Līkloči un zigzagi. Seriāla "Melnais saraksts" recenzija

Aiva Birbele

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

"The Blacklist" ("Melnais saraksts") ir unikāls seriāls. Gan pozitīvā, gan ne tik ļoti pozitīvā nozīmē. Viens no retajiem TV produktiem, kas izdzīvojis desmit sezonas, turklāt nemodernā formātā. Nu šis leģendārais darbs redzams arī LTV7 kanālā, un to latviski ierunājuši Maija Ķirse un Aigars Rozenbergs.

Līkloči un zigzagi. Seriāla "Melnais saraksts" rec...

Katrā sezonā ir ap divdesmit sēriju, katrā sezonā mainās ļaundari, izmeklējamie noziegumi, varoņi un viņu personīgās attiecības tādā tempā un tik dīvainos virzienos, ka nav nozīmes, vai, sākot skatīties sesto sezonu, atceraties, kas notika piektajā. Jo pēc trešās sezonas ir sajūta, ka scenāristu kopsapulcē galvenais autors Joe Bokenkamps izvelk vienu lapiņu no kaudzītes ar kinovēsturē apgūtiem sižeta pavērsieniem, skaļi to nolasa un pēc tās visi arī raksta. Un, ja kāds ieminas – eu, mēs pirmās sezonas būvējām «uz intrigas», ir Reds Elizabetes tēvs vai nav, bet tagad… –, viņš saņem no apkārtnes skatienus – labāk apklusti un raksti, kā tiek teikts! Darbs nav viegls, bet ienesīgs! Vārdu sakot – kā latviešu visu laiku populārākajā seriālā «UgunsGrēks». Starp citu, pašam seriāla veidotājam Joe Bokenkampam viss apnika, un viņš pameta seriālu pēc astotās sezonas, it kā meklējot jaunus izaicinājumus. Spriežot pēc viņa filmogrāfijas, neko īpašu nav atradis.

Seriālam ir ļoti labs sākums. Pirmās sērijas pirmie kadri mums rāda vīrieti hūtē, kurš dodas uz amerikāņu Federālās izmeklēšanas biroju, nosauc savu vārdu – Reimonds Redingtons! – un demonstratīvi dodas uz telpas vidu, lai saliktu kaudzītē virsdrēbes un platmali un aizliktu rokas aiz galvas, kā padodoties. Birojā ieslēdzas trauksmes sirēnas, jo Reimonds nav nekāds Baltais tēvs no pasaciņām, viņš ir meklētākais noziedznieks ASV. Viņš ir numurs 1 visādu dienestu visvairāk meklēto personu sarakstā. Melnajā sarakstā. Bet tad izrādās, ka melnajā sarakstā esošajam Redingtonam pašam ir savs melnais saraksts, kurā esošos viņš var palīdzēt atrast. Tik labs sarakstiņš, ka FBI ir gatavs uz visu, lai tiktu pie minētajiem ļaundariem! Redingtonam ir tikai viens noteikums, lai dalītos informācijā. Un tas ir – viņš runās tikai ar vienu vienīgo, tikai viņai un nevienam citam viņš gatavs atklāt visu, kas viņa prātā un sirdī. Tā ir aģente Elizabete Kīna. Un šis nav ļaundabīgs seriāla pārstāsts, lai traucētu pārsteiguma efektam, minētie notikumi ir visos treileros un reklāmās. Svarīgi to izstāstīt ir tādēļ, ka šo abu varoņu attiecībās balstās visu sezonu emocionālā spriedze un psiholoģiskie līkloči.

Tie pat nav līkloči! Tie ir zigzagi; līnijas, kurām ir sākumpunkts, bet beigu nav, arī pa kādam aplim – kad tas varonis, kurš tā kā nomira, tomēr augšāmceļas, un atkal viss sākas no jauna. Dažkārt ir sajūta, ka scenāristi prasīja cits citam – vai mums bija tāds moments, kur Redingtonam piespriež nāvessodu, bet mirklī, kad viņš jau uz galda un tuvojas šprice ar indi, pēkšņi piezvana prezidents un atceļ apsūdzības? Nav?! Lieliski! Liekam iekšā!

Iespējams, lasītājiem rodas jautājums – ja jau ir tik absurds sižets, kā šāds seriāls noturējās tik ilgi – veselas desmit sezonas?  Atbilde ir – aktieris Džeimss Speiders!

Viņš ir bijis vilkacis, uzbudinājies no autoavārijām, bijis jurists, kurš cīnās pret sazvērestībām, spēlējis vesternā, ierunājis Ultrona balsi «Atriebēju» sāgā, spēlējis krimiķos, blokbāsteros – tik dažāds ir aktieris Džeimss Speiders, kurš dažādos kinoizdevumos ir atzīts par vienu no daudzpusīgākajiem aktieriem Holivudā. Karjeras pirmajos 25 gados viņš pamatā piedalījās filmās, tādās kā Stīvena Soderberga neatkarīgā kino meistardarbā «Sekss, meli un video», romantiskā komēdijā «Pretty in Pink», Deivida Kronenberga erotiskajā trillerī «Crash», Rolanda Emmericka Sci-Fi piedzīvojumu filmā «Stargate», sadomazohistiskajā drāmā «Sekretāre» un vēl daudzās citās, pierādot savu talantu spēlēt ekscentriskus rakstus un sadarboties ar lieliskiem režisoriem. Bet pēc aktīvas dalības filmās Džeimss pārslēdzās uz televīzijas šoviem, gūstot panākumus arī šajā žanrā. Viņa TV karjera sākās 2003. gadā ar lomu seriālā «The Practice», kas ekrānā noturējās tikai vienu sezonu. Bet Speidera spēlētais tēls bija tik labs, ka pārcēlās uz citu seriālu «Boston Legal». Par šo darbu Džeimss Speiders saņēma divas «Emmy» balvas kā labākais dramatiskais aktieris. Seriāls ilga piecas sezonas, iegūstot 26 «Emmy» nominācijas.

Uz īsu brīdi Džeimss Speiders nonāca seriāla «The Ofice». Jā, viņš nomainīja Stīvu Karelu šajā ikoniskajā darbā. Lai gan Džeimss Speiders bija labs, fani nepiedeva aktieru maiņu, un viņš nospēlēja tikai vienu sezonu. Bet tad jau bija klāt 2013. gads, kad ekrānos iznāca «Melnais saraksts», kura desmit sezonas bija iespējamas, pateicoties Džeimsa Speidera talantam un harismai. Protams, protams, arī citi aktieri ieguldījās, cik vien varēja. Un nenoliedzami seriālā ir labas spriedzes ainas.

Seriāla «Melnais saraksts» žanrs pieprasa trillera elementus, pakaļdzīšanās ainas, sprādzienus un šāvienus, varonīgu labo personāžu bojāeju un asiņainu izrēķināšanos ar ļaundariem. Seriālā ir mafijas un bandu pārstāvji no dažādām valstīm ar dažādām nacionālajām piederībām. Bet mums vislielākais prieks varētu būt par krievu spiedzi, kuru spēlē latviešu izcelsmes amerikāņu aktrise Laila Robins. Protams, par neko krievisku mums prieka vairs nav. Bet mēs tiešām varam lepoties ar aktrisi Lailu Robinu (mēs pat varam viņu saukt par Robiņu, jo tas ir viņas tēva uzvārds)! Viņa ir spēlējusi ne tikai šajā seriālā. Laila ir redzama tādos populāros seriālos kā «The Walking Dead», «Homeland», «The Boys», spēlējusi Klinta Īstvuda filmā «True Crime» un vienā no visu laiku labākajām komēdijām «Planes, Trains& Automobiles», kur viņa redzama kopā ar Stīvu Mārtinu. Viņas kinolomu saraksts ir garš un iespaidīgs. Turklāt tās nav lomiņas kaut kur trešajā plānā, bet viņa tiešām ir spēlējusi nopietnas lomas labā kompānijā un lieliskos seriālos.

Aktrise ir dzimusi Amerikā, bet viņas vecāki ir latvieši. Kā īstai latvju meitenei pienākas, Laila ir dejojusi tautas dejas un piedalījusies trimdas latviešu pasākumos. Dažkārt filmās un seriālos viņa valkā latviskas rotas. Kā slepenu zīmi par savu izcelsmi. Laila turpina filmēties, tā ka esam gatavi viņu redzēt jaunos seriālos un filmās.

Lai gan izteicos visai kritiski par stāsta zigzagiem un neloģismiem, seriāls ir jauka iespēja, lai aizmirstos no ikdienas. Tā teikt, komforta darbs. Tā laikā jūs varat baudīt aktierspēli, risināt noziegumus kopā ar FIB komandu, brīnīties par attiecībām starp cilvēkiem un domāt – johaidī, kā viņiem kas tāds ienāca prātā?! Turklāt ir arī citi tēli, ne tikai galvenie, kam līdzpārdzīvot. Ak, jā. Kāpēc nepieminu otru galveno lomu šajā seriālā – aģenti Elizabeti Kīnu? Nu, nepatīk man viņa. Un ne tikai man, spriežot pēc fanu atsauksmēm. Tā mēdz gadīties. Turklāt aktrise Megana Būna neko īpašu nenospēlēja pirms un pēc šī seriāla. Vai tas ko pierāda? Varbūt ne. Bet varbūt jā.

Un – jā, sākuma aina ir atzīta par vienu no labākajām TV vēsturē, bet desmitās sezonas fināls – par vienu no sliktākajiem. Bet tas ir tieši tik absurds, tik dīvains, ka piestāv šim seriālam un viņa ekscentriskajam galvenajam varonim Redam Redingtonam un visādiem izaicinājumiem gatavajam drosmīgajam aktierim Džeimsam Speideram.

Aktieris Džeimss Speiders ir apveltīts ar izcilu fotogrāfisko atmiņu, spēj iemācīties garus un sarežģītus tekstus, turklāt ātrā tempā. Tāpēc seriāla «Melnais saraksts» scenāristi centās viņu izaicināt, izdomājot sarežģītus vietu un lietu nosaukumus, visādus dīvainus ēdienus, kas aktierim bija jāizbauda un jāapraksta. Bet Džeimss tik uzlika savu īpašo hūti, apvilka viņa gaumei īpaši sagādātus dārgus uzvalkus un savā patīkamajā baritonā norunāja visu, ko vien kolēģi bija izprātojuši.