Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ministra Ašeradena bijusī sieva Daiga Freimane pēc šķiršanās dodas uz Parīzi kļūt par gleznotāju
foto: Inta Mengiša
Daiga Freimane un viņas māksla izstādē "Vislabākā vasara".
Slavenības

Ministra Ašeradena bijusī sieva Daiga Freimane pēc šķiršanās dodas uz Parīzi kļūt par gleznotāju

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Mākslas izstādes "Vislabākā vasara" atklāšanu gleznotāja Daiga Freimane, kas kādreiz bija precējusies ar tagadējo finanšu ministru Arvilu Ašeradenu, svinēja kopā ar jauno mīļoto vīrieti Vaidu Žvirbli - ievērojamu mākslinieku no Lietuvas.

Ministra Ašeradena bijusī sieva Daiga Freimane pēc...

"Happy Art Museum" autoru kopizstādē, kas skatāma "Rietumu Bankas" galerijā Rīgā, līdzās Agijas Jansones gleznainajiem lielformāta gleznojumiem, Daga Viduleja un Gustava Filipsona gleznām skatāmi arī latviešu gleznotājas Daigas Freimanes darbi un lietuviešu tēlnieka un grafiķa Vaida Žvirbļa skulptūras. Viņu darbi pārsteidz ar līdzīgiem krāsu toņiem, un tā nav nejaušība, jo abi jau četrus gadus gan rada mākslu kopīgajā darbnīcā, gan dzīvo kopā kā mīļotie.

foto: Inta Mengiša
Daiga ar dzīvesbiedru lietuviešu mākslinieku Vaidu Žvirbli ir kopā gandrīz četrus gadus.
Daiga ar dzīvesbiedru lietuviešu mākslinieku Vaidu Žvirbli ir kopā gandrīz četrus gadus.

Daiga Freimane žurnālam "Kas Jauns" atklāj, ka par gleznotāju kļuva pēc lieliem pārdzīvojumiem un laulības izjukšanas ar savu otro vīru Arvilu Ašeradenu. Viņas dēli no pirmās laulības jau bija izauguši, tāpēc Daiga izlēma, ka dzīvē ir pienācis īstais brīdis piepildīt savu sen loloto sapni – braukt uz Parīzi un apgūt gleznošanu. Pēc laika viņa Parīzē sastapa kādu francūzi, ar ko izveidojās kopdzīve vairāku gadu garumā, bet kovidpandēmijas laikā viņu ceļi šķīrās. “Un tad, pēc 12 Parīzē nodzīvotiem gadiem, es bez vīrieša, toties ar īstenoto sapni par gleznošanu atgriezos Rīgā,” smaidot stāsta Freimane, atklādama savu interesanto likteņstāstu par to, kā dzīve viņu saveda kopā ar tagadējo mīļoto cilvēku lietuvieti Vaidu.

“Tas bija aptuveni pirms četriem gadiem, kad lietuvieši mani aicināja uz mākslas plenēru. Tajā periodā man bija nopietna trauma; nevarēju roku pakustināt. Arī plāns doties uz plenēru Lietuvā bija atkarīgs no tā, kā izvērtīsies situācija ar roku. Brīnumainā kārtā, kad pienāca laiks braukt, roka bija atlabusi tiktāl, ka varēju auto stūri noturēt, un tā arī aizbraucu. Kuratorei gan teicu, ka plenērā man būs nepieciešams asistents, kas varētu palīdzēt praktiskajā darbā ar skulptūru fizisko pusi. Šajā plenērā arī notika mana pirmā redzēšanās ar Vaidu, un faktiski kopš tā laika esam kopā. Zīmīgi, ka viņš ap to pašu laiku pēc daudziem prombūtnes gadiem savā dzimtenē Lietuvā atgriezās no Austrālijas. Viņš gan veido skulptūras, gan glezno. Vaids savulaik ir atzīts par labāko mākslinieku no Austrumeiropas un ir UNESCO balvas īpašnieks,” atklāj Daiga Freimane.

Pāris savu ikdienu kārto, dzīvojot gan Rīgā, gan Viļņas apkaimē, kur netālu no Lietuvas galvaspilsētas Vaidam pieder māja ar mākslinieka darbnīcu mežā, krietni prom no civilizācijas, lai varētu netraucēti nodoties radīšanas procesam. Tur Vaids un Daiga darbojas abi.“Esam rīkojuši kopīgas izstādes, un publika ir bijusi pārsteigta, ka aplūkojamajiem darbiem ir divi autori – es un viņš! Daudzi sacīja, ka izskatās, ka šī ir viena mākslinieka ekspozīcija. Bet tā nu tas sanāk, ja divi mākslinieki strādā kopā: viens vienā darbnīcas pusē, otrs – otrā. Darbi nereti top tā, ka jautāju viņam – kāda krāsa tev ir palikusi pāri? To lieku lietā savās gleznās. Un viņš dara tāpat,” smej Freimane, atklādama, ka daudzkārt dzirdējusi ļaužu apjūsmu par to, ka mākslinieku pāris pat pēc izskata ir līdzīgi viens otram.