0dienas
6stundas
21minūtes
48sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kā kļūt par supervaroni jeb kad fantāzija kļūst par īstenību. Rīdziniece Ksenija jau četrus gadus aizraujas ar kospleju
foto: no privātā arhīva
Tēla veidošanā katrs solis prasa lielu piepūli un pacietību.
Slavenības

Kā kļūt par supervaroni jeb kad fantāzija kļūst par īstenību. Rīdziniece Ksenija jau četrus gadus aizraujas ar kospleju

Oskars Miķelsons

Žurnāls "Kas Jauns"

Ne viens vien dzīvē iedomājies, kā būtu tapt par kādu no supervaroņiem? Rīdziniece Ksenija labi zina, kādas ir izjūtas, kad mugurā ir varoņa kostīms. Viņa jau vairāk nekā četrus gadus aizraujas ar kospleju.

Kā kļūt par supervaroni jeb kad fantāzija kļūst pa...

Kosplejs ir kā kostīmu spēle – Ksenija mugurā velk speciālas drēbes un nogrimējas, attēlojot kādu filmas, videospēles, animācijas vai komiksa varoni. “Bieži vien skatos animācijas, seriālus, spēlēju videospēles. Redzu tajos dažus varoņus, kas iedvesmo. O, man patīk šis varonis, arī gribu tā izskatīties,” žurnālam "Kas Jauns" stāsta sieviete.

Interese par kospleju radusies, jo kopš bērnības patika fotogrāfijas. Nevis vienkāršas, bet tādas, kurās redzami interesanti un neparasti tēli. “Kad fotografē cilvēku, tas ir diezgan parasts foto. Bet man vairāk patīk, ja bildē ko savādu, piemēram, frizūras, kas šokē,” saka Ksenija. Pašmāju kosplejerei vienmēr bijusi sirdij tuva Āzijas kultūra. Kosplejs ir radies Japānā, un Ksenija to ir ļoti iemīlējusi. Pateicoties Japānas animācijai, viņa sev atklāja jaunu pasauli, kas nu kļuvusi par daļu no viņas dzīves.

foto: Oskars Miķelsons
Ksenija ar kospleju aizraujas jau vairākus gadus.
Ksenija ar kospleju aizraujas jau vairākus gadus.

Īpaša uzmanība detaļām

Kļūt par varoni nav viegli. “Vispirms sākas plānošana, jo es pati visu šuju. Tas nav tik vienkārši, kā uzvilkt drēbes, parūku, sakrāsot seju un iet fotografēties,” skaidro Ksenija. Lai izveidotu varoņa kostīmu, ir jāizdomā ideja un kā to realizēt. Ksenija, lai iegūtu nepieciešamos materiālus, pasūta tos internetā. Pat ja dabū gatavu tērpu, viņu tas bieži vien neapmierina. “Pirktos kostīmus arī vajag pielāgot sev, jo cilvēkiem taču ir dažādas figūras un sejas tipi,” bilst Ksenija. Viņa izmanto speciālu kosmētiku un kontūringu, piemēram, japānas doll meikapu. Tādējādi acis var pielāgot konkrētajam varonim, proti, tās padarīt lielākas, dabūt vajadzīgo acu krāsu un tā tālāk.

Daļu no Japānas kospleja un modes Ksenija iekļauj arī īstajā dzīvē – savā ģērbšanās stilā. Un daudzus kostīmus pati šuj “no nulles”. Tāpat taisa varoņu kaķu ausis, astes, radījusi pistoli no 3D printera. Greznākais un grūtākais Ksenijas darbs ir Sirī kostīms no videospēles "The Witcher 3: Wild Hunt", tā izveide prasījusi četrus mēnešus. “Daudz darba bija ar naturāliem materiāliem – tie ir birstoši. Arī ar mākslīgo ādu dermantīnu ir diezgan grūti, jo tas ir stiprs un viegli var sabojāt materiālu. Tad jāsāk viss pa jaunam,” niansēs dalās Ksenija. Viņa vienmēr pievērš īpašu uzmanību detaļām, tāpēc ne velti Sirī zobenu pārtaisīja četras reizes.

foto: no privātā arhīva
Greznākais kospleja kostīms, ko radījusi Ksenija savām rokām. Tā izveide prasīja četrus mēnešus, un tā pēc izskata ir Ksenijas mīļākā varone – balto matu dēļ.
Greznākais kospleja kostīms, ko radījusi Ksenija savām rokām. Tā izveide prasīja četrus mēnešus, un tā pēc izskata ir Ksenijas mīļākā varone – balto matu dēļ.

Skaistums negarantē uzvaru

Kosplejeri ar savu iztēli mēdz pārsteigt. Kādu dienu Ksenijai bija iespēja doties uz kospleja pasākumu ārpus Latvijas. Tur viņa redzēja kādu kosplejeru, kas ne tikai uzšuvis kostīmu, bet arī izveidojis mehānisku, robotizētu roku: “Tas ir ļoti grūts darbs. Viņš atdarināja Viktoru no videospēles "League of Legends".” Tāpat Ksenija apbrīno citu latviešu kosplejeri natsumipon. “Viņa māk taisīt labus ieročus, kuri var būt interaktīvi, kaut kas tur spīd, kaut kādi dūmi nāk laukā. Tas ir ļoti forši,” piebilst sieviete.

Savus tēlus Ksenija atrāda soctīklos un, protams, arī īpašajos pasākumos. Kosplejā varoņiem ne tikai labi jāizskatās, bet arī jāuzvedas. Piemēram, kameras priekšā Ksenija mēģina attēlot Sirī, “bet es vienkārši smaidu un smaidu, un nevaru beigt smaidīt. Vajag saņemties, Sirī nesmaida, viņa ir nopietna meitene. Viņai rokā ir zobens, viņai jāskatās tā, it kā tuvumā ir briesmoņi, kuri jānogalina.” Viņa, lai dabūtu konkrētu auru un nopietnību iejusties tēlos, klausās attiecīgā varoņa mūziku, kas palīdz sagatavoties un dabūt “to” sajūtu. “Tas ir ļoti svarīgi, kad piedalās kospleja pasākumos uz skatuves. Dažiem ar to ir problēmas, arī man. Kad esmu uz skatuves, es ne sevišķi jūtos kā varonis, un tas diezgan bojā visu performanci,” klāsta Ksenija.

Pasaulē notiek speciāli festivāli, kur kosplejeri cits ar citu sacenšas, cīnās par naudas balvām, par iespēju piedalīties Eiropas lielākos kosplejos – kā "Comic Con Baltics" Lietuvā vai "Nordic" kospleja festivālā Zviedrijā. Uzvarētāju nosaka žūrija. “Kospleja pasākumos vērtē kostīmu un to, kā cilvēks uzstājas. Tur neskatās, vai cilvēks ir skaists vai nav, galvenais, lai izskatītos pēc varoņa un būtu kvalitatīvs kostīms,” skaidro Ksenija. Viņai pašai uzvarēt vēl nav sanācis. “Beidzamajos gados Latvijā ir ļoti augsts kospleja līmenis,” saka Ksenija, kas ar šo nodarbošanos pelna arī naudu. Daļu no kostīmiem viņa pārdod, bet tos, ko pati šuvusi, atstāj sev, jo žēl atvadīties. Ksenija pelna no kospleja ar reklāmām, proti, viņai ir savs Instagram profils ar 15 tūkstošiem sekotāju, viņa reklamē kādu tēlu vai produktus, filmējas Latvijas anime veikaliem. Bet, lai pelnītu no kospleja pasākumiem, ir jābūt profesionālam kosplejeram.

Pasaulē šobrīd savu uzvaras gājienu svin kosplejs jeb tiešā tulkojumā no angļu valodas (cosplay) – kostīmu spēle. Daudziem tā atgādina milzu karnevālu, taču ar būtisku atšķirību – lai sevi sauktu par īstu kospleja pārstāvi, atļauts iejusties tikai animācijas, komiksu, videospēļu vai filmu varoņu tēlos.

Iepazīsties – kosplejs! Teātra, modes un modernās mākslas radošā atvase!

Pasaulē šobrīd savu uzvaras gājienu svin kosplejs jeb tiešā tulkojumā no angļu valodas (cosplay) – kostīmu spēle. Daudziem tā atgādina ...

Kostīmi, kas pievelk kā magnēts

Ksenijai patīk radīt iespaidīgus kospleja kostīmus, kas cilvēkus pārsteidz. Vienreiz viņa attēloja sarkanu lapsu, kuras tērpa izstrāde balstīta uz Kitsune no japāņu folkloras un no "League of Legends" videospēles Ahri sievietes. Kosplejere sarkanajai lapsai izveidoja septiņas astes, jo sākumā nesaprata, kā var uztaisīt deviņas. “Tā konstrukcija svēra 11 kilogramu, tur iekšā bija alumīnija trubas. Man liekas, ka izvēlējos pašu smagāko, ko varēju. Man nebija pieredzes,” atzīst Ksenija. Ar šo vareno kostīmu viņai pasākumā bija bail pārvietoties, jo tas ne tikai bijis smags, bet arī ar garām astēm, tāpēc bija ļoti grūti staigāt. “Ir bail kaut ko ar tām astēm nogāzt, jo tās vienā un otrā pusē ir metru garas. Tomēr vienu reizi pasākumā es no galda nogāzu kādam kosmētikas pudeli,” pasmaida Ksenija. Taču ar šādu kostīmu var piesaistīt cilvēku uzmanību. “Esmu no tiem cilvēkiem, kam patīk darīt daudz, grūti, dažreiz ne sevišķi komfortabli, bet lai kostīms izskatītos wow! un cilvēki gribētu ar tevi kopā nofotografēties,” saka Ksenija. Bieži bijuši gadījumi, kad cilvēki veselu stundu nav gribējuši laist viņu projām, jo vēlējušies kopā fotografēties.

Taču esot cilvēki, kas nesaprot kospleju, kuriem tas nepatīk, it sevišķi, ja iziet ar kostīmu sabiedrībā. “Slikti reaģē vecākā paaudze. Meitene ar krāsainiem matiem, ar kaķa ausīm, svārkos un krekliņā ar banti... Man liekas, ka pēc trim gadiem cilvēki uz to reaģēs mierīgāk,” cer Ksenija.

Tēmas