foto: Ganas Iekšlietu ministrija
Leģendārais mūziķis Stīvijs Vonders kļuvis par Ganas pilsoni
Stīvijs Vonders (pa kreisi) saņēmis Ganas pilsonību no prezidenta Nanas Akufo-Addo rokām.
Mūzika
2024. gada 19. maijs, 06:12

Leģendārais mūziķis Stīvijs Vonders kļuvis par Ganas pilsoni

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Amerikāņu mūziķis Stīvijs Vonders ieradies Ganā un savā 74. dzimšanas dienā saņēmis dāvanu no tās prezidenta Nanas Akufo-Addo – šīs Rietumāfrikas valsts pilsonību.

“Te nu ir, apsveicu!” sacīja Akufo-Addo, pasniedzot Vonderam pilsonības sertifikātu prezidenta pilī un suminot gaviļnieku arī ar dzimšanas dienas torti, kuru rotāja Ganas karogs.

Vonders ir dzimis un uzaudzis Mičiganā ASV, taču viņam ir jau ilgas saites ar Ganu. 1975. gadā jau atzītais Vonders pat izteica vēlmi pamest mūziku un pārcelties uz Ganu, viņš sprieda, ka tur varētu izsekot savu senču izcelsmei. Tas gan palika runu līmenī, taču 1990. gados Vonders vadīja Ganas mūzikas festivālu un atkal pauda vēlmi apmesties šajā valstī.

Vēlākā ceļojumā uz Ganu Vonders uzrakstīja visu savu albumu “Conversation Peace” un intervijā pirms trim gadiem klāstīja, ka pārceļas uz Ganu, lai izvairītos no, viņaprāt, ASV valdošās “rasu netaisnības”.

foto: Ganas Iekšlietu ministrija
Stīvijs Vonders ar tradicionālo Ganas šalli no kente auduma.

Toreizējais Ganas prezidents Džerijs Rolings paņēma Vonderu līdzi lidmašīnā un atļāva būt par otro pilotu lidojumā pāri visai Ganai. “No ziemeļiem līdz dienvidiem, un tas bija aizraujoši,” atceras Vonders, kurš ir neredzīgs kopš agras bērnības.
2001. gadā Gana kļuva par pirmo valsti Āfrikā, kas piešķīra tiesības uz neierobežoti ilgu uzturēšanās laiku afrikāņu pēcnācējiem. Viņi var šeit dzīvot un arī strādāt, neatjaunot vīzas vai darba atļaujas. 2019. gadā Gana uzsāka “atgriešanās gada” iniciatīvu, mudinot šeit apmesties diasporas afrikāņus. 

Kopš tā laika Ganas pilsonība piešķirta vairāk nekā 300 ārzemju afrikāņu. Vonders sola iesaistīties iniciatīvās, kas radīs darba iespējas Ganas jauniešiem, kuri veido aptuveni 38% iedzīvotāju. 
Vondera slavenākās dziesmas ir “Superstition”, “Sir Duke” un it īpaši 1984. gada “I Just Called to Say I Love You”. Viņš ir saņēmis 22 “Grammy” balvas, kas ir rekords starp mūziķiem vīriešiem.