foto: Eric Charbonneau/Shutterstock/ Vida Press
Šarlīze Terona, Stings, Bens Afleks, Andželina Džolija un citas slavenības, kuriem ir transdzimuma bērni
Čazs Bono un viņa māte Šēra.
Slavenības
2024. gada 15. maijs, 06:52

Šarlīze Terona, Stings, Bens Afleks, Andželina Džolija un citas slavenības, kuriem ir transdzimuma bērni

Gundega Vainovska

Žurnāls "Kas Jauns"

Holivudas aprindās aizvien biežāk nākas dzirdēt, ka meitas grib būt dēli un dēli - meitas, bet vēl daļa pieprasa sevi uzrunāt dzimumu neitrālā vietniekvārdā “viņi”, jo nepieskaita sevi nevienam no dzimumiem.

Mūsdienu sabiedrība ir kļuvusi ārkārtīgi toleranta dzimumu jautājumos. Ārvalstīs aizvien biežāk par normu tiek izvirzīts apgalvojums, ka bērns sev dzimumu var izvēlēties pats, kad paaugsies. Bet, ja nespēj sevi asociēt ar vienu konkrētu dzimumu, var pieprasīt sevi uzrunāt vietniekvārdā “viņi” un dēvēt par nebināru personu. Slavenību aprindās šī jaunā tendence iezīmējas jo īpaši spilgti. Aizvien biežāk kādas zvaigznes bērns nāk klajā ar paziņojumu par pārmaiņām savā dzimuma identitātē. Lielākoties tās vēl nav ķirurģiskas izmaiņas, tomēr notiek arī tādas.

Sabiedrības ārkārtīgi lielā tolerance pret šiem atšķirīgi domājošajiem un jūtošajiem cilvēkiem slīgst jau otrā galējībā. Ja kāds akceptē pieauguša cilvēka izvēli, bet viņam šķiet nepieņemami, ka mainīt dzimumu pieļaujams pilngadību nesasniegušiem bērniem, tad šis cilvēks tiek asi kritizēts un saukts par sirgstošu ar transfobiju. Tāpat, ja šis cilvēks brīnās, ka pēkšņi sievietes vairs nedrīkst uzrunāt par sievietēm un vīriešus par vīriešiem, jo kāds varētu justies aizskarts.

Bens Afleks, Dženifera Gārnere un Serafina/Fins

Holivudas aktieru Bena Afleka un Dženiferas Gārneres tīņu vecuma meita Serafina Rouza par savu jauno identitāti plašākā ģimenes lokā pirmo reizi paziņoja nupat – aprīļa sākumā. “Sveiki, mani sauc Fins Afleks,” lasot rindas no Bībeles sava vectēva bērēs, norādīja slaveno aktieru vidējā atvase. Pusaudze bija ģērbusies melnā uzvalkā un frizūrai izvēlējusies īsu zēngalviņas griezumu.

Dženiferas Gārneres un Bena Afleka meita Serafina tagad ir Fins

gallery icon
15

Fani pamanījuši Serafinas Rouzas vārda maiņu jau šā gada februārī, kad paparaci nofotografējuši 15 gadus veco tīni pie skolas apskaujam mammu. Viņai uz pleciem bija mugursoma, uz kuras izšūts vārds “Fins”.

Dženifera Lopesa un Emme

Dziedātāja un aktrise Dženifera Lopesa pirmo reizi publiski iepazīstināja ar savas meitas Emmes jauno identitāti koncertā aizvadītajā gadā.

foto: Broadimage/Shutterstock/ Vida Press
Dženifera un Emme.

Respektējot nebināro cilvēku vēlmi tikt uzrunātiem dzimumu neitrālā vietniekvārdā “viņi”, Lopesa no skatuves sacīja: “Pēdējo reizi mēs kopā uzstājāmies tādā pašā lielā stadionā kā šis, un es visu laiku lūdzu viņus dziedāt ar mani, bet viņi to nevēlas. Tāpēc šis ir ļoti īpašs gadījums, jo viņi ir ļoti, ļoti aizņemti un dārgi. Viņi man dārgi izmaksā, bet viņi ir katra centa vērti, jo viņi ir mans visu laiku mīļākais dueta partneris.”

Stings un Eliota

Eliota Polīna Samnere ir britu mūziķa Stinga un viņa otrās sievas aktrises un producentes Trūdijas Staileres meita. 33 gadus vecā Eliota sevi šobrīd identificē kā nebināru personību.

foto: Matt Baron/BEI/Shutterstock/ Vida Press
Eliota Samnere.

Intervijā žurnālam "Vogue" viņa atklājusi, ka bērnībā sapņojusi kļūt par šefpavāri, taču galu galā gājusi tēva pēdās un pievērsusies mūzikai.

2015. gada beigās Samnere “iznāca no skapja” kā lesbiete. “Izrādās, ka mani saista gan puiši, gan meitenes. Taču ar laiku sapratu, ka priekšroku dodu meitenēm, un šķiet, ka tas ir uz mūžu,” skaidroja dziedātāja. Eliota arī apliecināja, ka nekad nav slēpusi savu orientāciju un viņas vecāki un draugi par to vienmēr zinājuši. Tomēr mūziķe atzīst, ka pagātnē savas seksualitātes un izskata dēļ piedzīvojusi daudz nepatikšanu.

Šarlīze Terona un Džeksons

Aktrise Šarlīze Terona audzina divus adoptētus bērnus: divpadsmit gadu veco Džeksonu un deviņus gadu veco Augusti.

foto: CPR/D. Sanchez / BACKGRID/ Vida Press
Sherman Oaks, CA - *EXCLUSIVE* - Charlize Theron is spotted leaving a basketball game with her two children August and Jackson as she captures a moment of family joy and sports enthusiasm. Pictured: Charlize Theron BACKGRID USA 2 MARCH 2024 USA: +1 310 798 9111 / usasales@backgrid.com UK: +44 208 344 2007 / uksales@backgrid.com *UK Clients - Pictures Containing Children Please Pixelate Face Prior To Publication* Vida Press

2019. gada aprīlī Terona paziņoja, ka viņas tolaik septiņus gadus vecais dēls Džeksons ir transpersona un turpmāk uzskatāms par meiteni. Par savām meitām aktrise izteikusies: “Viņas ir dzimušas tādas, kādas viņi ir, un par to, kas viņas vēlas būt, man nebūs pieņemt lēmumus.”

Pirms dažiem gadiem sniegtā intervijā Terona atklāja, ka sākotnēji izjutusi apmulsumu un nav sapratusi, kā reaģēt uz dēla izvēli, jo ar šādu situāciju nekad agrāk pati nebija saskārusies. Taču viņa ir no aizspriedumiem brīvs cilvēks, tāpēc spēj mierīgi un ar sapratni pieņemt situāciju. Aktrise mudinājusi sabiedrību cienīt viņas bērna izvēli un pati rāda tam piemēru, sarunās dēlu tagad dēvējot par meitu. “Manas meitas stāsts ir viņas pašas stāsts. Ja viņa vēlēsies, reiz viņa pati to izstāstīs. Man ir svarīgi, lai apkārtējie izvēlētos pareizo vietniekvārdu, kad runā par viņu,” norādījusi Terona, liekot saprast, ka bērns uzrunājams kā “viņa”, nevis “viņš”. Pēc aktrises teiktā, Džeksone sevi apzinājusies kā meiteni jau trīs gadu vecumā.

Anete Beninga, Vorens Bītijs un Stīvens

Aktieru Anetes Beningas un Vorena Bītija vecākais bērns Stīvens Aira bija 20 gadus vecs, kad 2012. gadā paziņoja, ka ir transpersona. Kopš tā laika abi aktieri intervijās skaidri likuši saprast, ka akceptē dēla, kurš ir rakstnieks, izvēli.

Aktieru Anetes Beningas un Vorena Bītija vecākais bērns Stīvens Aira bija 20 gadus vecs, kad 2012. gadā paziņoja, ka ir transpersona.

“Stīvens ir revolucionārs, ģēnijs un mans varonis, tāpat kā visi mani bērni,” Bītijs 2016. gadā apliecināja žurnāla "Vanity Fair" reportierim. Savukārt Beninga aizvadītajā gadā intervijā izdevumam "Hollywood Reporter" stāstīja, ka ļoti lepojas ar savu talantīgo dēlu.

Šēra un Čazs

Leģendārās popzvaigznes Šēras un mūziķa Sonija Bono dēls Čazs Bono ir pats zināmākais slavenību bērns, kurš mainījis dzimumu. Šīs pārmaiņas notika jau 2009. gadā, kad pasaulē vēl nebija tik aktuāli transpersonu jautājumi. Čazs savas pārmaiņas dokumentējis "Emmy" balvai nominētā dokumentālā filmā "Kļūt par Čazu" ("Becoming Chaz").

foto: Eric Charbonneau/Shutterstock/ Vida Press
Čazs Bono un viņa māte Šēra.

Pasaule viņu iepazina kā mīlīgu gaišmatainu meitenīti Čestitiju, kura darbojās kopā ar saviem vecākiem 70. gados populārajā TV šovā "The Sonny & Cher Show".

foto: Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Čestitija, Šēra un Sonijs 1974. gadā.

2020. gadā, viesojoties pārraidē "Today Show", Šēra pastāstīja, ka sākumā bijis grūti pieņemt dēla izvēli, taču ar laiku viņa to spējusi, jo mīlestība pret pašas bērnu izrādījusies stiprāka par aizspriedumiem. “Čazs ir tik laimīgs, tik neticami laimīgs. Es runāju ar cilvēkiem tviterī vai cilvēkiem, kas pienāk man klāt uz ielas, un es viņiem saku – tikai saglabājiet mieru, un jūs tiksiet galā, jūs kopā ar to tiksiet galā.”

Sintija Niksone un Sefs

Seriāla "Sekss un lielpilsēta" zvaigzne Sintija Niksone, kas pati sevi dēvē par kvīru (cilvēku, kas neidentificējas ne ar vienu no dzimtēm vai jūtas pa vidu abām), 1996. gadā kļuva par mammu pirmdzimtajam bērnam. 2018. gadā aktrise atklāja, ka vecākā atvase ir transdzimuma persona.

foto: no "Instagram"
Niksone ar savu atvasi.

Publiskojot soctīklos fotogrāfiju no koledžas izlaiduma, viņa pauda, ka ļoti lepojas ar dēlu Semuelu “Sefu” Mozusu. 2020. gada maijā, viesojoties podkāstā "Homo Sapiens", Niksone atklāja, ka dēla pārmaiņu laikā sākotnēji pieļāvusi vairākas kļūdas, taču tagad viņa pilnībā atbalsta sava bērna izvēli. “Tu vari izvirzīt, kādus argumentus vien vēlies,” viņa sacīja, “bet fakts ir tāds, ka tev kā vecākam, kā cilvēkam vajadzētu ieklausīties tajā, ko otrs tev par sevi stāsta.”

Dveins Veids, Gabriela Juniona-Veida un Zaja

NBA zvaigzne Dveins Veids un aktrise Gabriela Juniona-Veida aktīvi iestājas par lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu tiesībām, kopš viņu atvase Zaja Veida 2020. gadā 12 gadu vecumā paziņoja, ka turpmāk uzskatāma par meitu.

foto: John Salangsang/Shutterstock/ Vida Press
Gabriela un Dveins ar atvasēm.

2022. gadā intervijā portālam "Buzzfeed" Gabriela izteicās, ka nesaprot, kāpēc viņas un vīra atbalstu Zajai sabiedrība uztver ar kritiku, jo “mēs mīlam visus savus bērnus”. “Mūsu uzdevums ir būt mīlošiem, līdzjūtīgiem, pasargājošiem ceļa rādītājiem saviem bērniem, bet viņu dzīve ir viņu dzīve, un mums tas ir jārespektē,” piebilda aktrise. “Mēs nepiekrītam kaunināšanai par eksistenci.”

Andželina Džolija, Breds Pits un Šilo

Par Holivudas aktieru Andželinas Džolijas un Breda Pita 17 gadus vecās meitas Šilo vēlmi būt par zēnu tiek diskutēts jau kopš viņas mazotnes. Šķiet, nav otra vairāk apspriesta bērna Holivudā, par kura dzimuma identitāti būtu rakstīts un runāts vēl vairāk.

Džolijas meita Šilo īso zēngalviņu nokrāsojusi rozīgā tonī. 2023. gada augusts

gallery icon
22

Vecāki arī intervijās nekad nav slēpuši, ka respektē Šilo izvēli. Džolija savulaik stāstīja, ka meita jau kopš trīs gadu vecuma ģērbjas kā zēns un pieprasa vecākiem sevi saukt vārdā Džeks. Kad visi jau bija pārliecināti, ka nekas vairs nevar mainīties un 18 gadu vecumā bērns pieprasīs vecākiem atļauju veikt dzimuma maiņas operāciju, viss tomēr mainījās. Pandēmijas laikā tīņa vecumu sasniegusī Šilo kļuva meitenīgāka. Viņa pirmo reizi izaudzēja garus matus, sāka nēsāt kleitas un lietot dekoratīvo kosmētiku. Taču nu jau kādu gadu Šilo atkal atgriezusies pie puiciskā stila un īsā zēngalviņas matu griezuma.

Līvs Šraibers, Naomi Vatsa un Kajs

2022. gadā aktieris Līvs Šraibers ieradās uz filmas pirmizrādes vakaru kopā ar savu 13 gadus veco dēlu Semuelu Kaju, kurš bija ģērbies rozā kleitā un meiteņu sandalēs uz augstiem papēžiem.

Naomi Votsas un Līva Šraibera jaunākais dēls Kajs ģērbjas kleitās

gallery icon
14

Zēnam bija lakoti roku un kāju nagi un ar tumšu acu kontūrzīmuli ietonētas acis, kā arī krāsotas skropstas. Daudzi soctīklu lietotāji bargi nokritizēja tēvu par to, ka viņš ļauj dēlam šādi iziet sabiedrībā. Ja agrāk Šraibers bieži sociālajos tīklos dalījās ar Semuela fotogrāfijām, tad pēc šīs kritikas izvēlējās vairs saviem sekotājiem neatrādīt dēla bildes.

Šraiberam un viņa bijušajai partnerei Naomi Vatsai ir divi kopīgi bērni: Aleksandrs Pīts (16) un Semuels Kajs (15). Aktierim ir arī nepilnu gadu veca meita, kura nākusi pasaulē pašreizējā laulībā ar Teilori Nīsenu.

Megana Foksa un Noa

Aktrisei Meganai Foksai un viņas bijušajam vīram seriāla "Beverlihilsa 90210" zvaigznei  Braienam Ostinam Grīnam ir trīs kopīgi dēli: Noa (12), Bondhi (10) un Džornijs (8). Viņu vecākā atvase jau kopš mazotnes mīl ģērbties kleitās.

foto: Terma,SL / BACKGRID/All Over Pre/ Vida Press
Megana Foksa un Braiens Ostins Grīns ar atvasēm.

Megana pret šo vēlmi allaž izturējusies ļoti saprotoši. Viņa intervijās apliecinājusi, ka vienmēr iedrošina Noa ģērbt to, ko dēls pats vēlas, tostarp arī kleitas, pat par spīti tam, ka šādu ģērbšanās stilu negatīvi novērtē lielākā daļa zēna klasesbiedru.