foto: Shutterstock/ Vida Press
Kas ir latviete Astrīda Menksa, kura iekarojusi miljardiera Vorena Bafeta sirdi
Vorens Bafets ar sievu Astrīdu.
Slavenības
2024. gada 28. aprīlis, 06:34

Kas ir latviete Astrīda Menksa, kura iekarojusi miljardiera Vorena Bafeta sirdi

Vita Zvaigznīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Deviņdesmit divus gadus vecais amerikāņu uzņēmējs un filantrops Vorens Bafets ir viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem, kura personīgā bagātība šobrīd sasniedz 134 miljardus ASV dolāru. Kopš 1978. gada viņa dzīvesbiedre ir latviešu izcelsmes dāma, vārdā Astrīda Menksa, kuru viņš oficiāli apprecēja 2006. gadā.

“Četri dolāri par krūzīti kafijas?! Par to taču var nopirkt kilogramu kafijas!” – šie ir vārdi, kas nesen skaļos virsrakstos pāršalca pasaules medijus, jo tos teica neviena cita kā Astrīda Menksa – planētas teju bagātākā cilvēka sieva. Pāris uzmanību piesaistījis ne tikai ar turību un labdarību, bet arī ar neticamu taupību.

Visu mūžu “otrā sieviete”

Par Astrīdas izcelsmi publiski ir zināms vienīgi tas, ka viņa ir dzimusi Latvijā 1946. gadā. Piecu gadu vecumā kopā ar vecākiem emigrēja uz Amerikas Savienotajām Valstīm, un ģimene apmetās Nebraskas štatā. Jaunībā Astrīda strādāja par viesmīli vietējā kokteiļbārā. Tur arī notika liktenīgā saskatīšanās ar Vorenu Bafetu. Viņš arī tolaik bija diezgan turīgs, taču līdz pasaules investīciju magnāta statusam vēl bija diezgan tāls ceļš ejams. Līdz 30 gadu vecumam viņš kļuva par miljonāru un, kad bija nedaudz pāri 50, – par miljardieri.

Astrīda nekad nav sniegusi intervijas un vienmēr ir turējusies tālāk no mediju uzmanības. Tam ir iemesls. Proti, līdz pat Bafeta pirmās sievas Sūzanas nāvei 2004. gadā viņa bija “otrā sieviete”. Bafetu un viņa oficiālo sievu šī situācija apmierināja, Astrīdu arī. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tieši Sūzana, kura bija laba Astrīdas paziņa, 70. gadu vidū nolēma pārcelties no Nebraskas uz Kaliforniju un palūdza Astrīdai pieskatīt Vorenu.

Ziemeļniecisks skaistums ar krampi

Tolaik 31 gadu vecās Astrīdas izskatu laikabiedri aprakstīja diezgan poētiski. Viņa esot bijusi trausla, ar gaišu ādu un blondiem matiem. Viņai piemitis ziemeļniecisks šarms un krampis. Astrīda arī izskatījās jaunākā par saviem pases gadiem. Bet, kas pats būtiskākais, viņa arī bija gatava pilnībā ziedot sevi, rūpējoties par vīrieti.

Te jāpiebilst, ka Bafets, neraugoties uz savām izcilajām prāta spējām, kas ļāvušas sapelnīt miljardus, sadzīvē ir pilnīgi bezspēcīgs. Viņš ir arī leģendārs ar savu skopumu, tāpēc nav vēlējies apmaksāt mājkalpotājas pakalpojumus. Rūpes par veļas mazgāšanu, ēst gatavošanu un citām ikdienas lietām sākumā uzņēmās Sūzana, pēc viņas aizbraukšanas tās gūlās uz Astrīdas pleciem.

Sākumā viņa patiešām bija tikai brīvprātīga palīdze, kas mazgāja veļu, rūpējās par māju, piepildīja ledusskapi ar kunga mīļāko dzērienu Pepsi, masēja viņam galvu, gatavoja maltītes un bija laba sarunu biedrene. Astrīda nekad Bafetam neteica, ko darīt, un neko neprasīja pretī.

Bafets, kas pēc Sūzanas aizbraukšanas bija izmisumā, ar laiku saprata, ka sieva neplāno atgriezties, tāpēc attiecības ar Astrīdu pamazām kļuva romantiskākas. Sūzana gan ilgus gadus vēl turpināja pavadīt Bafetu uz publiskiem pasākumiem, lai gan nebija noslēpums, ka abi nedzīvo kopā un katram rit sava privātā dzīve.

Bafets bija pilnīgi atklāts par dzīvi ar Astrīdu, publiski sakot: “Ja jūs pazītu iesaistītos cilvēkus, jūs redzētu, ka mūs visus tas apmierina.” Astrīda daudzus gadus pieņēma, ka Bafets viņu nekad neprecēs, tāpēc pacieta, ka mediji viņu sauc par miljardiera mājkalpotāju un mīļāko. “Astrīda zina savu vietu manā dzīvē, viņa arī zina, ka man ir nepieciešama. Tā nav tā sliktākā situācija, kurā atrasties,” izteicies miljardieris.

Sūzana un Astrīda saglabāja ne gluži draudzību, taču palika labu paziņu statusā.  Televīzijas intervijā Sūzanai reiz jautāja, vai tiešām Astrīda sākusi rūpēties par viņas vīru pēc pašas lūguma. “Viņa patiešām to darīja, un viņa par viņu ļoti rūpējas, un viņš to novērtē, un es to novērtēju... Viņa man ir izdarījusi lielu pakalpojumu,” sacīja Sūzana Bafeta, kurai 2000. gadu sākumā noteica smagu diagnozi – vēzis. Pēc ķīmijterapijas viņai iestājās remisija, tomēr 2004. gadā Sūzana nomira.

Pēc diviem gadiem, miljardiera 76. dzimšanas dienā, pieticīgā laulību ceremonijā Bafets apprecējās ar Astrīdu. Līgavai mugurā bija tirkīza krāsas blūze un baltas bikses, līgavainim – lietišķs uzvalks. Pēc teju 30 kopā pavadītiem gadiem Bafets uzvilka viņas pirkstā gredzenu ar briljantu.

Tagad Bafetam bija viena sieva, viena automašīna, viena māja, viņš vadīja vienu uzņēmumu un varēja vairāk laika veltīt ģimenei. Viņam beidzot bija tāda dzīve, par kādu viņš vienmēr bija sapņojis.

Divtik taupīgi

Lai arī viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē, Bafets joprojām ir slavens ar savu pieticību, īstajā vārdā – skopumu. Proti, viņš vēl aizvien dzīvo nelielā mājā Omahā, Nebraskas štatā, kuru nopirka 1958. gadā par 35 000 dolāru. Neraugoties uz cienījamo vecumu, pats vēl arvien vada automašīnu un katru rītu sāk ar brokastīm "McDonald’s" restorānā.

foto: AFP/Scanpix
Vorens ar sievu Astrīdu pirms diviem gadiem.

Dokumentālā filma "Kļūt par Vorenu Bafetu", kas tapusi pirms sešiem gadiem, ļauj izsekot tolaik 86 gadus vecā Bafeta dienas gaitām. Tajā redzams arī miljardiera piecu minūšu brauciens no mājām uz viņa investīciju kompānijas "Berkshire Hathaway" galveno biroju. Pa ceļam Bafets brauc gar ātrās ēdināšanas ēstuvi, kur iegādājas sev brokastis. Astrīda katru rītu noliek automašīnā naudu precīzi vienam no trim brokastu sviestmaižu piedāvājumiem. Filmēšanas rītā Bafeta dzīvesbiedre bija atstājusi 2,95 ASV dolārus desas, olas un siera sviestmaizei "McMuffin". Tajā gadā, pēc žurnāla "Forbes" aplēsēm, Bafeta turība sasniedza 60,8 miljardus ASV dolāru, padarot viņu par trešo bagātāko cilvēku pasaulē. Tomēr Bafets atzīst, ka sieva brokastīm viņam nekad neatstāj vairāk par 3,17 dolāriem, kas ļauj iegādāties "McMuffin" ar bekonu, olu un sieru. Uz jautājumu, kāpēc miljardieris katru dienu nepērk savu iecienītāko sviestmaizi ar bekonu, Bafets atbildējis, ka tas atkarīgs no akciju cenu tirgus. Proti, kad tas krīt, viņš izvēlas lētāko variantu.

Jāpiebilst, ka Astrīda arī pati pērn nokļuva pasaules mediju virsrakstos. Tas notika pēc tam, kad Bafeta kundze, kura kopā ar vīru reizi gadā apmeklē finansistu konferenci Kalifornijā, pasūdzējusies par līdzi ņemamas kafijas krūzītes, viņasprāt, pārāk augsto cenu. Tā esot četri dolāri! Žurnālisti, kuri bija aculiecinieki viņas sašutumam, citēja viņu sakām, ka par šādu naudu viņa savā štatā var iegādāties kilogramu kafijas pupiņu.

Jāpiebilst, ka Bafets lielāko daļu savas bagātības novēlējis labdarības organizācijām. Pēc miljardiera aiziešanas mūžībā viņa nu jau pieaugušie bērni no pirmās laulības – Sūzana jaunākā, kura dzimusi 1953. gadā, 1954. gadā dzimušais Hovards un 1958. gadā dzimušais Pīters – saņems “pietiekami daudz naudas, lai viņi varētu darīt, ko vēlas, bet nepietiekami, lai varētu nedarīt neko”.

Kas ir Vorens Bafets?

Amerikāņu uzņēmējs, investors un filantrops, 2024. gada aprīlī ar īpašumu vērtību 139 miljardu ASV dolāru apmērā iekļauts pasaules bagātāko cilvēku saraksta devītajā vietā.

Pārvaldītājsabiedrības "Berkshire Hathaway" līdzdibinātājs un vadītājs. Jaunībā sācis nodarboties ar investēšanu, to darījis visu mūžu un savu milzu panākumu dēļ dēvēts par Omahas Orākulu. Par miljonāru kļuva jau tālajā 1962. gadā, par pasaules bagātāko cilvēku "Forbes" pirmoreiz viņu atzina 2008. gadā. Labdarībai savā mūžā jau veltījis vairāk nekā 50 miljardus ASV dolāru un paziņojis, ka pēc viņa nāves 99 procenti atstātās bagātības tiks šādiem mērķiem.