foto: Joe Camporeale-USA TODAY Sports/Sipa USA/ Vida Press
Dziedātāja Lana Del Reja strauji pieņēmusies svarā. Kas noticis?
Dziedātāja Lana Del Reja šā gada februārī.
Slavenības
2024. gada 18. aprīlis, 11:39

Dziedātāja Lana Del Reja strauji pieņēmusies svarā. Kas noticis?

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

38 gadus vecā amerikāņu dziedātāja un komponiste Lana Del Reja (īstajā vārdā Elizabete Vūlridža Grānta) strauji pieņēmusies svarā un par to izteikti neskaitāmi pieņēmumi. Gan no fanu, gan speciālistu puses.

Laikmetā, kad slavenības aizraujas ar svara zaudēšanu, dziedātājas Lanas Del Rejas pēkšņais svara pieaugums kļuvis par diskusiju tēmu tīmeklī. Pandēmijas laika mestie izaicinājumi atstājuši būtisku ietekmi uz dziedātājas dzīvi, attiecībām un svaru, savukārt tas piesaistījis apkārtējo uzmanību. Tomēr bažas rada nevis pats svara pieaugums, bet gan sabiedrības un interneta lietotāju reakcija.

Lana Del Reja Glāstonberijas festivālā 2023. gada jūnijā

gallery icon

Lanas Del Reja svars gadu gaitā ir bijis mainīgs. 2011. gadā, ierakstot albumu “Born to Die”, viņa pieņēmās svarā par dažiem kilogramiem. Pēc nākamā albuma tapšanas laikā klāt nāca vēl deviņi kilogrami svara. Svara pieaugums bija diezgan pamanāms, jo tas notika strauji.

Sertificēta uztura speciāliste un fitnesa trenere Mērija Sabata skaidro: “Pēkšņu svara pieaugumu var izraisīt dažādi faktori, tostarp izmaiņas uzturā, ko raksturo pārmērīgs kaloriju patēriņš no pārtikas produktiem ar augstu tauku saturu vai augstu cukura saturu. To var izraisīt arī šķidruma aizture, ko radījusi tūska vai hormonālas izmaiņas. Arī ar stresu saistīta emocionālā ēšana un samazināts fiziskās aktivitātes līmenis var izraisīt pēkšņu svara pieaugumu. Konkrētā iemesla noteikšanai bieži vien ir nepieciešams veselības aprūpes speciālista novērtējums, lai pienācīgi risinātu pamatproblēmu.”

Atkārtots straujš Lanas svara pieaugums bija novērojams arī 2018. gadā, kad, pateicoties dažām paparaci uzņemtām fotogrāfijām ar izteikti apaļīgu vēderiņu, fani izteica pieņēmumu, ka iemīļotā māksliniece varētu būt mātes cerībās. Tomēr šāds viedoklis izrādījās maldinošs. Attēli bija uzņemti no augumam neglaimojoša leņķa, kad māksliniece brīvdienās tikvien kā baudījusi pastu.

Nesenās pandēmijas laikā fani atkal ievēroja izmaiņas Lanas izskatā. Tika lēsts, ka dziedātājas svars varētu būt sasniedzis 65 kg atzīmi. Lana Del Reja publiski nav runājusi ne par svara pieaugumu, ne iespējamām veselības problēmām, taču fani un plašsaziņas līdzekļi izteikuši neskaitāmus minējumus.  

Ēšanas traucējumi?

Agrāk cilvēki piedēvēja Lanai Del Rejai anoreksiju un bulīmiju. Baumas sākās, kad dziedātājas ķermenis laika gaitā no kārna mainījās uz sievišķīgi formīgu. Mūziķe vienā no oficiāli neizdotām dziesmām pieminējusi ēšanas traucējumus. Lai gan viņa nav pateikusi to tiešā tekstā, dažas dziesmas teksta rindas liecina par pagātnē notikušu cīņu ar ēšanas traucējumiem.

2012. gadā internetā tika nopludināta oficiāli neizdota dziesma “Boarding School”, kurā Lana šķietami piemin problēmas ar anoreksiju. Dziesma vēlāk izpelnījās skarbu kritiku, jo teksts it kā mudinot lietot medikamentu, kas apslāpē vēlmi pēc ēdiena. Savas karjeras pirmsākumos Lana bija ārkārtīgi tieva un viņai ir bijušas problēmas ar ēšanas traucējumiem skolas gados. Kad Lana veselīgi pieņēmās svarā, daļa fanu apsveica jaunās izmaiņas, norādot, ka iepriekš mūziķe izskatījusies pārāk kārna un neveselīga.

Lana Del Reja 2021. gadā un 2022. gadā

gallery icon

Puišu dēļ?

2020. gadā Lana atkārtoti pieņēmās svarā. Pēc speciālistu domām, klāt bija nākuši 20 kilogrami. Šīs nozīmīgās pārmaiņas viņas izskatā varētu būt saistītas ar pandēmijas ietekmi, kas pasauli pārņēma tajā pašā gadā. 2020. gada janvārī Lana apmeklēja “Grammy” balvu ceremoniju ar savu tā laika mīļoto vīrieti - policistu Šonu Larkinu. Visu redzošie fani uzreiz pamanīja, ka dziedātājas viduklis kļuvis pilnīgāks, aizsākot kārtējās diskusijas par Lanas svaru. Romantiskās attiecības izira jau pēc sešiem mēnešiem, bet Lana ilgi nepalika viena. Viņa sāka satikties ar mūziķi Kleitonu Džonsonu, ar kuru it kā sapazinusies iepazīšanās aplikācijā. Attiecības uzplauka pandēmijas laikā. Lana iepazinusies ar sava izredzētā vecākiem un pāris saderinājies. Plašsaziņas līdzekļos jau parādījās raksti par gaidāmām kāzām. Taču 2021. gadā pāris izšķīrās. 2022. gadā parādījās baumas, ka dziedātāja sākusi satikties ar grupas “Salem” mūziķi Džeku Donohjū.

Visu pandēmijas laiku dziedātāja cītīgi strādāja pie jaunas mūzikas, bet kad garās stundas ierakstu studijā bija aiz muguras, veltīja laiku saviem mīļajiem. Ņemot vērā salīdzinoši mazkustīgo dzīves ritējumu pandēmijas ierobežojumu laikā, tas varētu būt veicinājis Lanas svara pieaugumu. Turklāt attiecību svārstības un neskaidrība par nākotni varēja stimulēt emocionālu stresu, kas dažiem ietekmē ēšanas paradumus un attiecīgi svaru.

Skaistā un talantīgā dziedātāja Lana del Reja

gallery icon

Pandēmijas ietekmē?

Covid-19 ierobežojumu laikā Lanas svara pieaugums kļuva acīmredzamāks. Paparaci fotogrāfijas ar dziedātāju šortiņos kalpoja par ieganstu interneta troļļiem, lai nozākātu dziedātāju dažādos rupjos vārdos tikai tāpēc, ka bija mainījies viņas svars. Daudzi fani gan centās aizstāvēt dziedātāju, norādot, ka Lanas pieņemšanās svarā ir pozitīvs aspekts, ja salīdzina ar iepriekš kārno mākslinieci, kas mudināja aizdomāties par anoreksiju. Nav informācijas par Lanas svara pieaugumu iemesliem pandēmijas laikā, taču der atzīmēt, ka pētījumi liecina, ka Covid-19 ierobežojumu laikā svarā pieņēmušies aptuveni 22 procenti visu pieaugušo.

Kas Lanai par to sakāms?

Pēc fotogrāfiju publiskošanas, kur Lanai novērojams svara pieaugums, viņai diemžēl nācās saskarties ar ņirgāšanos un kaunināšanu tīmeklī, kā rezultātā dziedātāja uz laiku pameta sociālās saziņas vietnes internetā. Lana izvēlējās nekomentēt sāpīgās piezīmes par viņas izskatu un svaru. Viņa arī izvairījās iziet sabiedrībā, iespējams negatīvo komentāru iespaidā.