Tomass Kotovičs par to, kāpēc cilvēkiem šķiet, ka meži ir apdraudēti: “Tas vienmēr ir drusku emocionāls jautājums”
Inese Vaikule un Tomass Kotovičs.
Slavenības
2024. gada 9. aprīlis, 11:52

Tomass Kotovičs par to, kāpēc cilvēkiem šķiet, ka meži ir apdraudēti: “Tas vienmēr ir drusku emocionāls jautājums”

Jauns.lv

Viesojoties “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi”, AS “Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs dalās savās pārdomās, kāpēc cilvēkiem visu laiku šķiet, ka meži ir apdraudēti. Viņš piemin arī kādu rakstu no 20. gadsimta 30. gadiem, kad valdījis līdzīgs satraukums, tomēr kopš tā laika meža platības ir pat dubultojušās.

Taujāts par to, kādēļ sabiedrībai šķietot, ka meži ir apdraudēti, raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei Kotovičs stāsta: “Ļoti grūti pateikt, bet interesanti, ka tieši tas pats bija ulmaņlaikos. Man viens no kolēģiem atrada kādu vecu 1936. gada (laikam) žurnālu “Latvijas ekonomists”, un tur bija tāda pati baža, ka, ja tā turpinās cirst, tad mežu drīz vairs nebūs. Nez kāpēc arī toreiz tā likās, ka nebūs. Tagad zinām, ka rezultāts ir, ka mežu platība ir divas reizes lielāka.”

Viņš turpina: “Es domāju, ka, pirmkārt, tas vienmēr ir drusku emocionāls jautājums. Ja jūs kaut kur redzat izcirtumu, jums liekas, ka viņš tāds tukšs ilgi paliks. Es ar tiem gadiem, ko esmu strādājis, redzu to pilnīgi savādāk – es redzu, ka te ir jauna meža sākums, jo priekš manis vēl skaistāka, kā labi augoša jaunaudze, nevar būt.”

Kotovičs atminas, ka pagājušajā gadā jaunās priedes izaugušas 50 centimetrus, citas pat 70 centimetrus. “Mēs uzņēmumā bijām uztaisījuši pat tādu iekšēju, mazu konkursu, lai atsūta lielākos pieaugumus. Bija tāds, kur pat vairāk par vienu metru izaudzis viena gada laikā – priedīte. Es zinu, ka tur būs brīnišķīgi meži, vēl skaistāki meži, nekā tie, ko mēs šobrīd redzam,” viņš piebilst.

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!