TV
2024. gada 26. marts, 16:16

Narkobaroni un baronese. Seriāla "Griselda" recenzija

Reinholds Liepa

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Kriminālā pasaule, kurā tradicionāli dominē ar ieročiem apkārušies vīrieši, pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās sagriezās kājām gaisā, kad ar milzu blīkšķi (skaļi, nežēlīgi, gudri un viltīgi) tā laika narkotiku tirdzniecības spēlē sevi pieteica kokaīna karaliene Grizelda Blanko.

Viņa kļuva par pirmo un vienīgo sievieti vēsturē, kas uzdienējās par ļoti ietekmīgu personu bēdīgi slavenā Pablo Eskobara vadītajā Medeljinas narkokartelī Kolumbijā. Grizeldas stāsts ekrānā izstāstīts jau vairākkārt, taču video straumēšanas servisā «Netflix» publicētais sešu sēriju miniseriāls ar Sofiju Vergaru galvenajā lomā, iespējams, ir labākais no šiem ekranizējumiem.

Pēc patiesiem notikumiem

«Vienīgais vīrietis, no kura tiešām baidījos, bija sieviete, vārdā Grizelda Blanko,» reiz teicis pats Pablo Eskobars. Tieši ar šiem vārdiem iesākas šī daudzsēriju filma, jau laikus skatītājam pasakot priekšā – esiet gatavi vardarbībai, asiņainiem skatiem, zvērībām un absolūtam ļaunumam. Sieviete, kuru vada varaskāre, kura nav apveltīta ar jelkādu empātiju, iedvesa šausmas un bailes daudzos tā laika noziedzīgās pasaules darboņos. Taču tas nenotika vienā dienā.

Lai gan pastāv neskaidrības par viņas dzimšanas vietu, vairāki avoti norāda, ka Grizelda dzimusi 1943. gada 15. februārī Kolumbijas pilsētā Santa Marta, kur viņa kristīta vietējā baznīcā. Augusi nabadzīgos apstākļos, kriminālajai pasaulei bijusi spiesta pievērsties jau agrā bērnībā. Leģenda vēsta, ka jau 11 gadu vecumā viņa palīdzēja nolaupīt kādu zēnu, un pēc tam, kad zēna turīgā ģimene atteicās maksāt izpirkuma maksu, viņa nelaimīgo puiku nošāvusi. Grizelda vēlāk piestrādājusi arī kā kabatzagle un prostitūta.

Vēl būdama pusaudze, viņa apprecējās ar kādu vietējo noziedznieku, pāris laida pasaulē trīs bērnus. Vēlāk Grizelda izšķīrās no pirmā vīra, un tiek uzskatīts, ka Blanko pēc vairākiem gadiem pasūtīja viņa slepkavību. 70. gadu sākumā viņa sāka attiecības ar narkotiku tirgotāju Alberto Bravo, vēlāk abi salaulājās. Tieši caur Alberto viņa iesaistījās kokaīna tirdzniecībā, palīdzot vīram un viņa brālim apgādāt Ameriku ar narkotikām. Jau pirmajā sērijā redzam, ka pēc strīda aizkaitinātā Grizelda dusmās nošauj Alberto, un, steidzoties notikumiem pa priekšu, līdzīgs liktenis piemeklēs arī viņas trešo vīru. Tieši tāpēc Grizelda ieguva neglaimojošo iesauku Melnā atraitne.

Seriāla atskaites punkts ir 1978. gads, tiek nogalināts Alberto, un kopā ar saviem trim dēliem Grizelda aizmūk uz Maiami, ASV, kur uz kādu laiku mitinās pie savas draudzenes, tūrisma aģentūras vadītājas Karmenas. Soli pa solim viņa Amerikā sāk būvēt pati savu narkotiku tirdzniecības un izplatīšanas tīklu, saskaroties ar dažādām bīstamām situācijām. Cenšoties likvidēt konkurentus, nostabilizēt savas pozīcijas, viņa daudziem izrādās negaidīti nežēlīgs pretinieks. Grizelda bez emocijām izrēķinās ar tiem, kas viņai nepiekrīt, betonējot savas pozīcijas kūsājošajā izklaides metropolē. Tiek lēsts, ka uz kokaīna krustmātes sirdsapziņas ir aptuveni 200 upuru, tostarp arī bērni un jau trīs iepriekš minētie pašas vīri. Viņas rokraksts bija nogalināšana ar šaujamieroci no braucoša motocikla, bieži šādas slepkavības notika gaišā dienas laikā, arī publiskās vietās.

Atbrīvojusies no konkurentiem, katru gadu ASV kontrabandas ceļā viņa spēja ievest vairāk nekā trīs tonnas kokaīna, nopelnot mēnesī aptuveni 80 000 000 dolāru. Naudu viņa netaupīja, bet labprāt to tērēja dažādās luksus lietās, kā arī krāšņās, vērienīgās ballītēs, kur kokaīns tika pasniegts kā obligāts saldais ēdiens visiem un visur.

Es to daru savu bērnu labā

Kā jau tas raksturīgs varaskāriem sociopātiem, arī Grizelda visas savas slepkavības attaisnoja ar to, ka cīnās par savu ģimeni, savu dēlu labklājību. Tas tik meistarīgi ieausts seriālā, ka skatītājs pat jūt līdzi ekrāna Grizeldai, simpatizē viņai, teju turot īkšķi, lai katra nākamā neģēlība viņai izdotos. Iespējams, tāpēc, ka vismaz sākotnēji cita pozitīva varoņa nemaz nav. Šo sievietes duālo dabu lieliski ekrānā spējusi notvert 51 gadu vecā kolumbiešu aktrise, komiķe, TV raidījumu vadītāja un modele Sofija Vergara, kas, protams, plašākai publikai ir pazīstama ar Glorijas Delgado-Pričetas lomu ABC seriālā «Amerikāņu ģimenīte» («Modern Family»).

foto: ZUMAPRESS.com
Sofija Vergara seriālā "Griselda".

Viņa lomai gatavojusies īpaši rūpīgi. «Man bija jāmaina veids, kā es staigāju un runāju. Es negribēju, lai tas izskatās pēc Glorijas Pričetas ar neīstu degunu. Es gribēju, lai cilvēki aizmirst par Gloriju — tas bija galvenais,» intervijā izdevumam «People» stāsta Vergara, piebilstot, ka katru dienu viņa pie spoguļa pavadīja trīs stundas, lai uzklātu kosmētiku, uzliktu vienu no piecām parūkām, uzliktu uzacu protēžu vākus, degunu, mākslīgās uzacis, zobu plati utt. Tiesa, taisnības labad gan jāsaka, ka, salīdzinot Vergaru ar īsto Blanko, īpaši daudz līdzību atrast nevar. Bet tāda ir Holivuda.

Jāpaslavē seriāla kostīmu, grima un mākslas departaments, kas pastrādājis izcili, ekrānā jūtama autentiska 80. gadu sākuma Maiami atmosfēra, ko papildina arī trāpīgi piemeklēts skaņu celiņš.

Jāpiebilst, ka 2018. gadā jau iznāca filma par Grizeldu «Kokaīna krustmāte» («Cocaine Godmother»), kur galveno lomu atveidoja Ketrina Zeta-Džonsa, interesanti, ka Vergara speciāli nav skatījusies šo darbu, lai neietekmētos.

«Vēlējos, lai skatītāji Grizeldu uztvertu kā Toniju Soprano – kaut mazliet justu līdzi galvenajam varonim, lai arī šis varonis bija ļaunais tēls,» savu pieeju skaidro Vergara, kura pati piedzīvojusi 70. un 80. gadu narkotiku karus Kolumbijā, arī sava miesīgā vecākā brāļa Rafaela nogalināšanu.

Nauda un vara laimīgu nepadara

Grizeldai bija vairākas iespējas izstāties no spēles, taču varaskāre bija stiprāka par veselo saprātu. Ar katru jaunu sēriju esam liecinieki tam, kā cilvēkam aizmiglojas prāts, kā vara, nauda, narkotikas apdullina, apstulbina veselo saprātu, liekot grimt arvien dziļākā paranojas un atkarību purvā. Grizelda nogalināja visus, par kuru nodevību viņai radās kaut mazākās aizdomas, rezultātā saniknojot ne tikai konkurentus, bet arī pašas narkokarteli.

Seriālā viena no sižeta līnijām seko līdzi arī policijas darbam, centrā ir kāda spāniski runājoša krimināllietu analītiķe Džūna Hokinsa, reāla vēsturiska persona, kuru atveido aktrise Džuliana Aidena Martineza.

«Viņa bija viena no vadošajām sieviešu detektīvēm Maiami slepkavību nodaļā, un viņa vēlāk, kā jūs redzēsiet seriālā, kļuva par vienu no atslēgas cilvēkiem Grizeldas notveršanā,» kādā intervijā stāsta aktrise, kas vairākas stundas ir pavadījusi sarunās ar pašu Hokinsu, lai izprastu viņas lomu šajā stāstā.

Abas šīs sievietes (Grizelda un detektīve Hokinsa) ir kā vienas monētas divas puses, abas ir vientuļas mātes, kas audzina bērnus, abas ir spiestas saskarties ar stereotipiem, sevi apliecināt pasaulē, kurā dominē vīrieši.

Pēc ilgas vajāšanas un izsekošanas Grizelda tika arestēta un notiesāta 1985. gadā, tiesa, viņas rafinēti izveidotos kontrabandas maršrutus pārņēma Medeljinas kartelis. Daudzi eksperti gan uzskata, ka arī aiz cietuma sienām viņa turpināja vadīt savu organizāciju.

Aiz restēm viņa pavadīja gandrīz 20 gadus, līdz 2004. gadā tika izraidīta uz Kolumbiju. Blanko ģimene apgalvoja, ka pēc atgriešanās dzimtenē viņa pārtraukusi sakarus ar organizēto noziedzību. 2012. gadā viņu uz ielas nošāva kāds garām braucošs motociklists, kad viņa iznāca no gaļas veikala. Zīmīga nāve!