Eva Johansone Atkalapvienošanās salā

Esat dzirdējuši par Atkalapvienošanās salu? Diez vai! Bet kultūras žurnāliste Eva Johansone ir ne tikai dzirdējusi, bet arī to redzējusi.

gallery icon
Slavenības
2024. gada 29. marts, 16:25

Eva Johansone Indijas okeānā atradusi savu paradīzes salu. FOTO

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Esat dzirdējuši par Atkalapvienošanās salu? Diez vai! Bet kultūras žurnāliste Eva Johansone ir ne tikai dzirdējusi, bet arī to redzējusi. Turklāt jau divreiz, un arī tagad viņa ar ģimeni uzturas šajā salā!

Atkalapvienošanās salu vairāk gan pazīst ar nosaukumu Reinjona. Tā ir Francijas aizjūras teritorija, un šī Balvu novada izmēra vulkāniskās izcelsmes sala, kas ir vaniļas kultūras šūpulis, atrodas Indijas okeānā starp Madagaskaru un Maurīciju.

Eva par šo salu padzirdēja pandēmijas laikā, kad, esot otrā dēla gaidībās, plānoja ceļojumu, kurā ar visu ģimeni varētu doties pēc gada. Eva vēlējās nokļūt uz kādas skaistas, maziem bērniem drošas salas siltajās zemēs, un pēc ļoti ilgiem galamērķa meklējumiem viņa nonāca līdz Reinjonai. Turklāt tas noticis diezgan neparastā veidā – svinot savu dzimšanas dienu Andalūzijas kalnos, viņa sapazinās ar namiņa īpašnieku, kurš, runājot ar Evas vīru Voldemāru, izstāstīja, ka viņa vecāki ir no Atkalapvienošanās salas. Un izrādās, ka Evas vīram jau kopš bērnības ir sapnis kādreiz aizceļot uz to! Tā pirms gada Johansonu ģimene pirmo reizi devās uz šo neparasto vietu, Atkalapvienošanās salā pavadot piecas nedēļas, un šoziem viņi tajā atgriezās atkal.

“Tā patiešām ir paradīze, jo te ir ne tikai kalni, okeāns, saule un ūdenskritumi, bet arī Eiropas Savienības infrastruktūra, eiro un Eiropas Savienības iedzīvotājiem nav nepieciešamas vīzas, un laika starpība starp Rīgu un Sendenī ir viena stunda. Nav indīgu čūsku, kukaiņu un malārijas, toties ir augstākā virsotne Indijas okeānā – 3071 metru augstais izdzisušais vulkāns Piton des Neiges – un viens no planētas aktīvākajiem vulkāniem Piton de la Fournaise,” iespaidos ar žurnālu "Kas Jauns" dalās Eva Johansone, piebilstot: “Dzīve te norit tāpat kā Francijā – katrā kvartālā atrodama laba bulanžērija, veikalos izcils franču siers, vīns un saldējums, bet cenas līdzvērtīgas Parīzei.”

Sala izceļas ar daudzveidīgām aktīvās atpūtas iespējām, tā ir paradīze tiem, kas iecienījuši pārgājienus, alpīnismu, sērfošanu, trekingu, velo. Takas, norādes aizvedīs uz pasakainiem mūžamežiem, aizām, kalniem un ūdenskritumiem. Bet kā ar pludmalēm un plunčāšanos Indijas okeānā? Šim priekam Atkalapvienošanās sala nav pati piemērotākā, jo 207 kilometru krasta līnijā, ko apskalo okeāns, droši var peldēties tikai 22 kilometru garajā lagūnā, un tad vienīgi tajās vietās, kur pludmalēm apkārt novilkts drošības tīkls. Jo izrādās, ka Atkalapvienošanās sala atrodas uz tā sauktā “haizivju lielceļa” starp Dienvidāfrikas Republiku un Austrāliju, tāpēc peldvietās ir glābēju posteņi un sērferus bieži pavada ūdensmotocikli.

“Uz salas laiku veltām savai ģimenei. Kopā dodamies ekspedīcijās, izzinām dabu, apgūstam jaunas iemaņas un kultūru. Te vienuviet sadzīvo fantastiska rasu, reliģiju dažādība. Kreoli, indieši, musulmaņi, franči, ķīnieši, āfrikāņi. Priecājos, ka bērni gūst plašu redzesloku, pieredzi un ierosmi mācīties jaunas valodas!” stāsta Eva, piebilstot, ka šis gads uz Atkalapvienošanās salas Johansoniem iesācies aktīvi: “Uzsāku jaunu raidierakstu "Valis", kurā vadu sarunas par latviešu valodu. Savukārt vīrs rada jaunas muzikālas kompozīcijas. Kopā jutām līdzi un tiešraidē no šejienes skatījāmies "Lielo mūzikas balvu", kurā viņš bija nominēts kategorijā "Jaundarbs".”

2023. gada "Lielās mūzikas balvas" pasniegšanas ceremonija

Latvijas Nacionālajā operā un baletā 12. martā notika "Lielās mūzikas balvas" pasniegšanas ceremonija, kurā paziņoti laureāti astoņās kategorijās.

gallery icon