Vai dators varētu izglābt latviešu valodu? Viedoklī dalās profesore Signe Bāliņa
Signe Bāliņa un Pauls Timrots “Radio SWH” studijā.
Slavenības
2024. gada 21. februāris, 14:13

Vai dators varētu izglābt latviešu valodu? Viedoklī dalās profesore Signe Bāliņa

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vai dators varētu izglābt latviešu valodu – uz šādu jautājumu atbildes meklē profesore un Latvijas Universitātes rektora amata kandidāte Signe Bāliņa. Viesojoties “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi”, Bāliņa norāda dažādo tulkošanas rīku nozīmi, taču to lietošana neizslēdz ļoti svarīgu prasmi – kritisko domāšanu.

Uz raidījuma vadītāja Paula Timrota teikto, ka visu mūsu teikto dators spēj ātri iztulkot un tāpēc mūs visi sapratīs, kas varētu būt veids, kā glābt latviešu valodu, Bāliņa norāda, ka aizvien dažādie tulkošanas rīki attīstās, taču tas nenozīmē, ka mums nav jāzina pārējās valodas: “Es domāju, ka tā kritiskā domāšana, – man ir jāsaprot, vai tas rezultāts, ko man tas dators iedod, tas ko tas dators iztulko, vai tas ir pareizi.”

Viņa turpina: “Arī mums ir daudz diskusiju par to, ka, jā, tagad ir mākslīgais intelekts, “ChatGPT” – visas šīs valodu lielās tehnoloģijas – nu, ko mēs tagad, kā tad mēs tagad kontrolēsim to visu augstskolā – plaģiātismu vai pārējās lietas, bet pēc būtības – tas dators nav tik gudrs, un tas meklē pēc zināmiem algoritmiem tās sakarības. Ir ļoti labi rezultāti un lieliski rezultāti, un ir reizes, kad to vajag izmantot.”

“Es domāju, ka tās mūsu zināšanas, tā mūsu kritiskā domāšana ir daudzkārt svarīgāka un, jo vairāk tās tehnoloģijas attīsīties, jo īstenībā svarīgāks būs tas, ko tu zini. Jā, tā ir tā mūsu ekspertīze, bez tās mēs nevarēsim iztikt,” teic profesore. Uz Timrota teikto, ka ir cilvēki, kas tic visam, ko stāsta televizorā vai raksta sociālajos tīklos, Bāliņa piekrīt, ka daļai ir vēl gana daudz jāmācās.

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit.