Nedēļas ballīte. Latvijas mūzikas dižgari līksmo. AIZKULIŠU FOTO
Slavenības
2015. gada 25. februāris, 14:10

Nedēļas ballīte. Latvijas mūzikas dižgari līksmo. AIZKULIŠU FOTO

Jauns.lv

Vērienīgā, piecu stundu ilgā ceremonijā 24. februāra vēlā vakarā Latvijas Nacionālajā operā sumināja Latvijas labākos mūziķis – tika pasniegta Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva “Zelta mikrofons 2014”. Lūk, kas notika ceremonijas aizkulisēs!

Uz pasākumu bija sapulcējies teju viss Latvijas populārās mūzikas zieds, grupu “Prāta vētra”, kas gan šogad nebija nevienā no nominācijām, ieskaitot. Ieradās gan roka veterāni, gan jauni mūziķi. Dāmas atrādīja savas skaistākās štātes (īpaši izcēlās dziedātāja Linda Leen un Jenny May), bet kungi – savas dāmas.

Ceremoniju, kā ierasts, vadīja Andris Freidenfelds jeb Fredis, kurš, arī kā ierasts, bija līmenī, kaut gan sen vairs ne tik hiperaktraktīvs, kā vecajos labajos laikos, kad Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas pasniegšanas ceremonija notika Dailes teātrī. Arī paši mūziķi nepavisam nelīdzinājās tiem, kas savu dvēseli atdevuši rokenrolam – uzvalkos un smokingos tērpušies, rāmi un godīgi sēdēja skatītāju rindās, un, pēc balvām ejot, pigorus nestrādāja. Izņēmums vien bija “Carnival Youth” jaunieši, kuri saņēma balvu par labāko debiju. Viņi, kas mīļi tika iesaukti par “ķekatniekiem”, kopā ar Jāni Šipkēvicu junioru no “Instrumentiem” (trīs balvu saņēmējs!) izlēma pasniegt paši savas balvas, tā pateicoties tiem, kas līdzdarbojās viņu muzikālajos projektos.

Jāteic, ka “ķekatnieki” bija jautrāko un atraktīvāko skatītāju kompānijā. Grupas mūziķi, tostarp arī Renāra Kaupera dvīņi Emīls un Edgars, bija ieradušies ar draudzenēm, un sēdēja kopā ar “Prāta vētru”, Donu un Lindu Leen, kuri šādās ceremonijās nebūt nav pirmziemnieki un zina, kas nepieciešams labai omai. Piemēram, “prātinieki” ik pa laikam apkārt padeva blašķīti fotoaparāta formā, no kuras malciņu ieņēma pat Dons.

Tas pats Dons, kurš uz skatuves kāpa trīs reizes, lai saņemtu trīs “Zelta mikrofonus”. Dons jau trešo gadu pēc kārtas triumfēja nominācijā “Gada labākā dziesma”, šoreiz ar dziesmu “Tev piedzims bērns”, kā arī viņš saņēma balvu nominācijā “Gada labākais pop albums” (“Varanasi”) un “Gada radiohits 2014” (“Pāriet bailes”).

Donam tagad kolekcijā ir jau astoņi “Zelta mikrofoni” – par diviem mazāk nekā pašam Raimondam Paulam. “Es jau ne dēļ šī balvām daru savu darbu. Bet gan tāpēc, ka man tas patīk – sacerēt dziesmas un tikties ar klausītājiem koncertos. Protams, paldies žūrijai, ka tā atzinīgi novērtējusi manu darbu. Tas ir patīkami. Taču primārais man ir mūzikas radīšana, ne jau balvu skaitīšana,” portālam kasjauns.lv jau pēc balvu saņemšanas atzina Dons, sakot, ka tagad laiks ballītei, bet pēc tam jāsāk gatavoties kārtējai Latvijas tūrei, ar kārtējo jauno albumu, šoreiz “Sibīrja”.

Tiesa gan, uz oficiālo “Zelta mikrofons” ballīti,  kas jau pēc pusnakts sākās restorānā “Kaļķu vārti”, Dons neieradās. Iespējams, ka viņš ballējās citur. Tāpat, kā otrs lielākais “Zelta mikrofons 2014” laureāts – Jānis Šipkēvics no grupas “Instrumenti” (balvas nominācijās “Labākais indie albums”, “Labākais videoklips”, “Labākais koncertieraksts video”), kurš kopā ar kolēģiem devās garām svinību vietai, kamēr citi stāvēja vismaz 100 m garā rindā. Tajā bija arī Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris, kuru projekti “Musiqq” un “Bermudu divstūris” dabūja pa “Zelta mikrofonam”. Taču viņi, izstāvējuši rindu un kopā ar draudzenēm apskatījuši ballīti, uzreiz devās prom.

Mazliet ilgāk – tikai pārdesmit minūtes – ballītē uzturējās “Carnival Youth” ar otrajām pusītēm. Toties vismaz divas stundas (ilgāk reti kurš izturēja, jo vēlā nakts stunda darīja savu un nogurums tomēr vilka pēc miega) jauko ballītes atmosfēru ar bagātīgi klātajiem galdiem izbaudīja citi “Zelta mikrofons” laureāti. Tostarp “Emburgas zēni”, “ElektroFolk”, “Latvian Voices” un grupa “Jumprava”. Tikpat ilgi ballītē uzkavējās vienīgais no “Prāta vētras” – Māris Mihelsons, kurš visu vakaru (pareizāk sakot – nakti) pavadīja pie bāra letes, runājoties ar Lindu Leen.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, Inta Mengiša