foto: AFP/Scanpix
ASV prezidenta amata kandidāts samulsina klausītājus, labierīcībās neizslēdzot mikrofonu
Viveks Ramasvami
Trakā pasaule
2023. gada 12. decembris, 15:09

ASV prezidenta amata kandidāts samulsina klausītājus, labierīcībās neizslēdzot mikrofonu

Jauns.lv

ASV prezidenta amata kandidāts Viveks Ramasvami izraisījis jautrību sociālajos tīklos, kad pasaules bagātākā cilvēka Īlona Maska sarīkotajā platformas “X” tiešraides diskusijā ar vairākām slavenībām, pirms labierīcību apmeklēšanas aizmirsa izslēgt mikrofonu.

Kamēr Ramasvami stāstīja, kā viņš ir ļoti “par visiem cilvēkiem Amerikā”, fonā bija dzirdamas specifiskas skaņas, izraisot sarunas biedru apjukumu. “Vivek, Vivek, tas ir tavs telefons, Vivek. Nevaru izslēgt tavu skaņu,” sacīja kāds dalībnieks.

Pēc tam, kad Ramasvami apjēdza, ka mikrofons plašajai auditorijai translē visas viņa privātās darīšanas, viņš atvainojās, bet samulsušais Masks pēc pauzes izteicās: “Ceru, ka tev ir labāk.” ASV prezidenta amata kandidāts neapjuka un ar smiekliem teica, ka jūtas lieliski. Tobrīd translāciju klausījās apmēram 100 tūkstoši cilvēku, bet kādā brīdī translācijai pieslēdzās pat 2,3 miljonu auditorija.

Jāpiebilst, ka Maska sapulcinātā sabiedrība bija raiba un, maigi izsakoties, ar smakojošu reputāciju.

38 gadus vecais uzņēmējs un multimiljonārs Ramasvami ir bēdīgi slavens ar sazvērestības teorijām saistībā ar islāma teroristu sarīkotajiem 2001. gada 11. septembra terora aktiem — asiņainākajiem ASV vēsturē — un toreiz aizejošā ASV prezidenta Donalda Trampa uzkūdītā pūļa 2021. gada 6. janvāra iebrukumu Kapitolijā. Krievijā viņš ir ļoti populārs ar saviem aicinājumiem piekāpties tās agresijai, atzīt tās “teritoriālos ieguvumus” Ukrainā un pārtraukt Ukrainas atbalstu.

Taču daži citi dalībnieki ir vēl skandalozāki. Piemēram, galēji labējais sazvērestību teoriju popularizētājs Alekss Džonss, kuram Masks pavisam nesen atjaunoja piekļuvi “X”. Pērn tiesa viņam piesprieda maksāt gandrīz 1,5 miljardus dolāru Sendijhukas skolas slaktiņa upuru ģimenēm par viņa pastāvīgajiem apgalvojumiem, ka nekāda slaktiņa nav bijis, bet to speciāli inscenējuši ar aktieriem, lai piespiestu pieņemt stingrākus ieroču kontroles likumus. Gadiem ilgi viņš terorizēja upuru ģimenes locekļus un tuviniekus, kūdot pret viņiem naida kampaņas.

2012. gada 14. decembrī 20 gadus vecais Adams Lanza Konektikutas štata Ņūtaunas Sendijhukas pamatskolā sarīkoja asiņaināko skolas slaktiņu ASV vēsturē, nošaujot 26 cilvēkus, no kuriem 20 bija bērni no sešu līdz septiņu gadu vecumam, pārējie bija skolas personāls, bet pirms slaktiņa bija nogalinājis savu māti. Pēc tam slepkava izdarīja pašnāvību.

Arī viņš izplata sazvērestību teoriju cienītāju aprindās ļoti iemīļotos apgalvojumus, ka amerikāņi nav bijuši uz Mēness, Donalds Tramps negodīgi zaudējis 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanās, pati ASV valdība ir sarīkojusi gan 11. septembra terora aktus, gan 1995. gada 19. aprīļa terora aktu Oklahomasitijā, kas līdz tam bija lielākais terora akts ASV teritorijā. Toreiz Timotijs Makvejs un Terijs Nikolss uzspridzināja Alfrēda Maraha federālo ēku Oklahomasitijas centrā, nogalinot 168 cilvēkus, tostarp 19 mazus bērnus. Nikolss izcieš mūža ieslodzījumu, bet Makvejs tika sodīts ar nāvi 2001. gadā.

Par savām izdarībām un naida runām Džonsa konti ir dzēsti no neskaitāmām platformām, tostarp "Facebook", "YouTube", "Spotify", "Pinterest", "LinkedIn", "PayPal". 2018. gadā viņu uz mūžu padzina no "Twitter", taču pēc jaunā īpašnieka Īlona Maska lēmuma skandalozajam naida kurinātājam nu atkal durvis ir plaši atvērtas.

Savukārt Endrū Teits ir piesaistījis plašu uzmanību ar saviem izteikti nicinošiem izteikumiem par sievietēm. Viņam Rumānijā ir izvirzītas apsūdzības izvarošanā un noziedzīga grupējuma veidošanā, lai seksuāli izmantotu sievietes.

Prokurori apgalvo, ka Endrū ar brāli Tristanu izveidoja noziedzīgu organizāciju un seksuāli izmantoja vairākus upurus, "pielietojot fizisku vardarbību un psiholoģisku piespiešanu". Aizdomās turamie nodarbojušies ar pornogrāfiska rakstura materiālu veidošanu, piespiežot iesaistīties upurus, un izplatījuši šos materiālus ar sociālo mediju platformu starpniecību.

Savukārt žurnālistu Džeksonu Hinklu pilnīgi mierīgi varētu iedomāties Krievijas propagandas šovos, tik cītīgi viņš sociālajos tīklos slavina Krieviju, tās "mūžīgo vadoni" Vladimiru Putinu, atbalsta tās karu Ukrainā, sunī Ukrainas vadību, ASV prezidentu Džo Baidenu.