Trakā pasaule
2023. gada 28. novembris, 14:47

VIDEO: īsts meistars šedevrus var izgatavot no jebkā! Ko izmanto soctīklos par sensāciju kļuvušais jakutu tēlnieks?

Jauns.lv

Pateicoties sociālajiem tīkliem, tēlnieka Mihaila Boposova slava jau sen šķērsojusi dzimtās Jakutijas jeb Krievijas Sibīrijas austrumos esošās Sahas Republikas teritoriju. Nav brīnums, jo šis meistars savus mākslas darbus veido no ļoti neparasta, specifiski smakojoša materiāla.

Jakutijas Uolbas ciema tēlnieks neparastās statujas sāka veidot 2011. gadā, un tās ātri kļuva “virālas” — ne tikai materiāla (kūtsmēsli!), bet arī reizēm politizētās interpretācijas dēļ. Piemēram, Covid-19 pandēmijas laikā viņš izveidoja 2021. gada simbolu vērsi, kurš mīda koronavīrusu. Savukārt valdošā Krievijas režīma kritiķi izmantoto materiālu mēdza nodēvēt par ilustrāciju stāvoklim valstī, bet, piemēram, par žurku dēvē prezidentu Vladimiru Putinu.

Pēdējais viņa darinājums bija 2023. gada simbols, apmēram divus metrus augstais trusis, kurš turklāt spēja kustēties un sist pa bungām. “Darbs pie skulptūras sākās novembra beigās. Darināju kopā ar brāļiem Ivanu un Inokentiju. Tas ir 12. gada simbols, ko izgatavoju no mēsliem. Tādējādi kolekcijā nu ir visi Austrumu kalendāra dzīvnieki,” pērnā gada decembrī pēc truša skulptūras pabeigšanas sacīja Boposovs.

Diemžēl pie 2024. gada simbola pūķa viņš tā arī nav ķēries, jo jācīnās ar vēzi. “Viņš vēl nav sācis. Pašlaik viņu izmeklē slimnīcā. Laikam tagad viņam noslēdzas terapija, stāvoklis stabils,” paziņoja viņa sieva Zoja. Vēzis tēlniekam konstatēts 2021. gadā. Turklāt tēlnieks atzinis, ka skulptūrām nepietiek mēslu, jo veselības problēmu dēļ viņš vairs netur mājlopus.