foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Uģis Joksts: "Par karogu jārūpējas regulāri"
Uģis Joksts.
Slavenības
2024. gada 14. janvāris, 17:30

Uģis Joksts: "Par karogu jārūpējas regulāri"

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Pirms pieciem gadiem TV raidījumu vadītājs Uģis Joksts piepildīja bērnības sapni un uz pakalna pie vecāku mājām Līgatnē 27 metrus garā mastā uzslēja iespaidīgu Latvijas karogu. Žurnālam "Kas Jauns" Uģis stāsta, cik daudz rūpju prasa šāda karoga uzturēšana.

“Sākotnēji lielākās problēmas sagādāja karoga auduma izturība. Tad vēl īsti nebija, kur pasūtīt tik liela izmēra karogus (vismaz 3 × 6 metri), līdz noslēdzu līgumu ar kādu uzņēmumu. Diemžēl viņu karogs visu laiku plīsa, it sevišķi galējā mala sašķīda lupatu lēveros. Es tikai lāpīju un lāpīju, līdz sapratu, ka šādas kvalitātes karogs nekur neder,” pukojas Uģis.

foto: no privātā arhīva
Uģa Joksta uzslietais lielizmēra karogs jau piecus gadus paceļas pāri visiem Līgatnes pakalniem.

Un tad viņš atcerējās par monumentālo Latvijas karogu, kas plīvo virs Siguldas bobsleja un kamaniņu trases starta estakādes jumta kores.

“Zvanīju toreizējam Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājam Uģim Mitrevicam un tiešā tekstā pajautāju, kur viņi ņem to lielo Latvijas karogu. Izrādās, ka to šuj siguldiešu uzņēmums "Ervitex", kas paralēli tekstilizstrādājumu ražošanai un apdrukai atradis jaunu biznesa nišu – karogu ražošanu. Noslēdzām līgumu un par līgatniešu saziedotajiem un pašvaldības sarūpētajiem līdzekļiem iegādājāmies jaunu karogu. Tas patiešām ir izturīgs! Ja gadījumā karoga gals top nedaudz papluinīts, tad aizvedu uz uzņēmumu, kur karogu mazliet saīsina un galu atkal nošuj, lai būtu izturīgāks. Šī tehnoloģija labi strādā, to tagad varu droši teikt no paša pieredzes,” skaidro Joksts, piebilstot: “Sadarbība ar Ervitex ir mūsu lielas veiksmes stāsts, tāpēc domāju, ka drīzumā pie viņiem pasūtīsim vēl vienu karogu, jo šis jau tomēr ir mazliet pabalējis.”

Uģis stāsta, ka līgatnieši esot tik ļoti pieraduši pie lielā karoga, ka tad, ja tas nav pamanāms, uzreiz ceļ trauksmi – kas noticis ar karogu?! Un vaicā Uģim, vai nevajag palīdzību – kādu ziedojumu jauna iegādei? “Nē, nē! Vienkārši, kad ir stiprs vējš, tad karogu noņemam. Mēs labāk izvēlamies karogu nolaist uz vienu vētrainu dienu, nekā tas neplīvo vairākas nedēļas, jo ir saplīsis. Starp citu, man joprojām ik pa laikam piezvana no visdažādākiem Latvijas novadiem un lūdz padomu šādu monumentālu karogu izvietošanā. Labāk jau izstāstīt soli pa solim, ko es darīju, no kādām kļūdām vajadzētu izvairīties, nevis pašam mocīties no jauna izgudrot divriteni,” teic Uģis Joksts un uzsver: “Taču jāatceras, ka par karogu ir regulāri jārūpējas. Tas nav tikai izlikt un priecāties, cik labi izskatās. Arī iegādājoties jaunu automašīnu, jāapzinās, ka tā būs jāuztur, jāiegulda apkopē. Valsts karogs ir atbildīga lieta. Piemēram, man ir palīgi ar Hariju Beķeri priekšgalā, ko pat saucu par karogu grupu, kas regulāri pieskata karogu – tiklīdz nepieciešams, tā to nolaiž, lai vējš nesapluinītu. Man vienam pašam bez šiem palīgiem būtu grūti.”

foto: no privātā arhīva
Uģa Joksta uzslietais lielizmēra karogs jau piecus gadus paceļas pāri visiem Līgatnes pakalniem.

LTV žurnālists un raidījumu vadītājs Uģis Joksts

gallery icon