foto: Publicitātes foto
“Ineses Galantes talanti” – pirmais solis profesionālajā mūzikas dzīvē
Mūzika
2023. gada 22. novembris, 09:49

“Ineses Galantes talanti” – pirmais solis profesionālajā mūzikas dzīvē

Sadarbības projekts

Kas vieno Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvējus pianistu Daumantu Liepiņu un saksofonistu Aigaru Raumani, koklētāju Līgu Griķi, Latvijas Nacionālās operas solistu Artjomu Safronovu, operdziedātāju Marlēni Keini, daudzsološo pianistu Aleksandru Komku un vēl daudzus citus? “Ineses Galantes talanti” – klasiskās mūzikas jauno izpildītāju konkurss. Šogad konkurss svin desmito jubileju, un ne vienam vien šodien Latvijā un pasaulē atzītam mūziķim tas bijis pirmais solītis profesionālajā dzīvē.

“Es patiešām ļoti, ļoti lepojos ar konkursa dalībnieku skatuves panākumiem, jo redzu, kā no mūsu dāsni atbalstītajiem bērniem un jauniešiem izveidojas spoži profesionāļi, kas mirdz gan Latvijā, gan pasaulē. Un mēs joprojām katru gadu meklējam jaunus talantus – rītdienas zvaigznes,” atklāj pasaulslavenā operas dīva Inese Galante.

Misija – atbalstīt jaunos talantus

Šķiet neticami, ka pagājuši jau desmit gadi kopš brīža, kad operas dīva pirmo reizi aicināja kopā talantīgus jauniešus, lai pavērtu viņiem ieskatu nākotnē un labākajiem ļautu nostāties uz skatuves līdzās atzītiem profesionāļiem. Inese Galante atzīst, ka jauno talantu apčubināšana veids, kā atdot Latvijai to, ko pati savulaik ir saņēmusi un ieguvusi.

Operdziedātāja zina, ka, sākot ceļu mūzikas pasaulē, vissvarīgākais ir pedagogu atbalsts – ir jābūt vienam profesionālim, kas tic topošā mūziķa talantam, spējām un izaugsmei, kas prot motivēt un iedvesmot. Palīdzēt gan apgūt profesionālo tehniku, gan arī cilvēciski atbalstot ar piemērotākā repertuāra un skatuves tēla izveidi.

Konkursa “Ineses Galantes talanti” būtība ir tieši tāda: palīdzēt ar aizrautīgu profesionāļu sniegtiem padomiem, atbalstīt finansiāli ar stipendijām un prēmijām, ļaut nostāties uz skatuves kopā ar atzītiem māksliniekiem, piedalīties īstos koncertos. Katru gadu konkursā piedalās līdz 300 dalībniekiem gan no Latvijas, gan citām valstīm (Francijas, Igaunijas, Itālijas, Zviedrijas, Vācijas, ASV, Kanādas, u.c.). Ja nepieciešams, dziedātāja pati var piezvanīt uz operas teātri, lai ieteiktu noklausīties daudzsološu vokālistu, viņa nemitīgi meklē vēl kādu veidu, kā palīdzēt nopirkt mūzikas instrumentus vai konkursam kļūt aizvien profesionālākam.

Finanšu atbalsta spēks

“Talantam vienmēr un visos laikos ir bijis vajadzīgs atbalsts un sapratne. Mūzikā panākumi un karjera ir atkarīgi ne tikai no talanta “lieluma”, bet arī no jaunā mūziķa ieguldītā darba un skolotāju iesaistes, no pareizi izstrādātas radošās programmas, no pieejamajiem finanšu līdzekļiem un daudziem citiem faktoriem,” saka Nākotnes Atbalsta fonda (NAF) vadītāja Inga Šīna.

Viņas vadītais fonds ar Inesi Galanti sadarbojas jau vairāk nekā desmit gadus. Vēl pirms konkursa gan NAF, gan tā dibinātājs – Rietumu banka – bija īstenojuši apjomīgus kultūras un mūzikas izglītības projektus. Tādēļ tad, kad Inesei Galantei radās ideja par konkursu talantīgiem jauniešiem, dziedātājai jau bija skaidrs, ka fonds būs labs un pieredzējis partneris. NAF sniedz finanšu atbalstu konkursa norisei, nodrošina stipendijas un prēmijas uzvarētājiem, kas palīdz īstenot ieceres par jauna mūzikas instrumenta iegādi, apmaksāt meistarklases vai privātstundas. Tā jaunieši spēj izaugt par lieliskiem mūziķiem, kas ar savu mākslu priecē ne tikai klausītājus, bet arī nes Latvijas mūzikas skolu slavu Eiropā un pasaulē.

Tā, viens no spilgtākajiem jaunajiem pianistiem Aleksandrs Komka ieguvis ne tikai “Ineses Galantes talantu” Grand Prix, bet arī pirmās prēmijas konkursos Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā, Spānijā, Itālijā, Ungārijā, Vācijā, spēlējis kopā ar Lietuvas kamerorķestri “CANTUS” un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfonisko orķestri. Bet otrās prēmijas ieguvēja dziedātāja Jeļizaveta Galkina šogad Erasmus programmas ietvaros iestājās Hāgas konservatorijas maģistrantūrā. Tepat Latvijā viņa jau paspējusi nodziedāt Māsu Latvijas Nacionālās operas iestudējumā “Karmelīšu dialogi” un Annu Stravinska operā “Plenča piedzīvojumi”.

Ingai Šīnai ir mazliet žēl, ka spēj palīdzēt tikai finansiāli, taču viņai ir ļoti svarīgi piedalīties atbalsta programmā, kas ļauj dzīvot klasiskajai mūzikai. Iespējams, Inga gribētu piedalīties arī radošajā daļā, strādāt žūrijā, taču nepietiek muzikālo kompetenču. Galu galā “Ineses Galantes talanti” ir absolūti profesionāls konkurss, kur teju visu darbu – dalībnieku atlasi, vērtēšanu un turpmāko atbalstu – veic un koordinē profesionāli mūzikas skolotāji, izpildītāji, citi speciālisti.

Žūrijā – profesionāli mūziķi un sabiedrībā cienīti cilvēki

Jaunos talantus ik gadu patiešām vērtē izcila žūrija, kurā darbojas kontrtenors Sergejs Jēgers, Latvijas mūzikas akadēmijas mācībspēki, piemēram, pianists Toms Ostrovskis, komponists un diriģents Andris Vecumnieks, saksofonists Ainārs Šablovskis, vijolniece Terēza Zīberte - Ījaba, iepriekšējo konkursu laureāti, pērn pirmo reizi to darīja dziedātāja Laura Lolita Perešivana, gan arī sabiedrībā cienīti, pieredzējuši cilvēki un mākslinieki no ārvalstīm. Šogad pirmo reizi žūrijā darbosies čellists, grupas Dagamba dalībnieks Valters Pūce.

Mūzikas pedagoģe un politiķe Dagnija Staķe atminas, ka “Ineses Galantes talantu” pirmā konkursa žūrijā nokļuvusi laimīgas apstākļu sakritības dēļ – viņa toreiz bija Tukuma novada deputāte un no Latvijas Pašvaldību savienības saņemts piedāvājums tās pārstāvim pievienoties jauno mūziķu vērtēšanai. Dagnijai Staķei ir mūzikas pedagoga izglītība, tādēļ vairāki gadi pavadīti, atlases kārtās apbraukājot dažādus Latvijas reģionus un finālā vērtējot labākos no labākajiem. Toreiz noorganizējusi arī finālistu piedalīšanos Tukuma novada pasākumos, tā atbalstot jaunos mūziķus. Kovidlaikā konkursa fināls notika attālināti, un pasniedzēja stāsta, ka klausījusies tik aizrautīgi, ka nav pamanījusi, kā satumst un dzīvoklī jāieslēdz gaisma.

Viņa priecājas par to, ka iepriekšējo konkursu finālisti mēdz sadraudzēties un veidot kopīgus muzikālus projektus. Piemēram, nupat pirmo albumu izdevis trio “Tresensus”, kurā darbojas koklētāja Līga Griķe, saksofonists Aigars Raumanis un sitaminstrumentālists Uģis Upenieks. Dagnija Staķe arī pamanījusi, ka vietējā avīzē izcelts tukumnieku, kas iepriekš piedalījušies konkursā, aicinājums atbalstīt un nobalsot par “Ineses Galantes talantu” finālistiem. To vēl var izdarīt līdz pat fināla dienai – 26.novembrim.  

Kopš konkursa pirmssākumiem ar Ineses Galantes fondu sadarbojas arī biedrības “Par legālu saturu” vadītāja Gunta Līdaka. Savulaik piedalījusies arī labākajiem mūzikas skolu audzēkņiem paredzētu meistarklašu organizēšanā Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāla ietvaros. Gunta pati reiz apmeklējusi mūzikas skolu, tādēļ ļoti labi saprot, cik nozīmīgs ir atbalsts jaunajiem māksliniekiem.

“Ceļš mūzikas pasaulē nav viegls, tas prasa lielu disciplīnu un uzdrīkstēšanos, īpaši sākumā. Tādēļ ir ļoti svarīgi iedrošināt talantīgos jauniešus. Piemēram, nenovērtējama ir uzstāšanās kopā ar prasmīgiem, pieredzējušiem mūziķiem. Inese un viņas komanda ir lieliski iedvesmotāji, kuru darbam ir reāli augļi,” saka Gunta Līdaka.

Patiešām – konkursa spilgtākie finālisti piedalās visos Ineses Galantes fonda rīkotajos koncertos. Arī ļoti populārajā festivālā “Summertime – aicina Inese Galante” un skatītāju iecienītajā koncertā “Ziemassvētku prelūdija”, kas 16.decembrī notiks Doma baznīcā. Uzstāšanās koncertā “Ziemassvētku prelūdija” kopā ar slaveniem māksliniekiem ir viena no prestižā konkursa nozīmīgākajām balvām.

Konkursa fināls un koncerti ar laureātu piedalīšanos – jau pavisam drīz

“Protams, konkursa “Ineses Galantes talanti” finālu var noskatīties interneta tiešraidē, taču vislabākais ir veltīt svētdienu un doties uz Dzintaru koncertzāli, lai klātienē dzirdētu topošos mūziķus izpildām izcilus skaņdarbus un varbūt reiz varētu atcerēties – šo Latvijas klasiskās mūzikas zvaigzni es klausījos vēl tad, kad tā tikko sāka savas gaitas. Un jau toreiz viņš vai viņa bija spoža,” saka mārketinga aģentūras “PR Linija” līdzīpašniece Irēna Drozdova. Aģentūra, kurai ir liela pieredze dažādu muzikālu pasākumu atbalstīšanā, ar Ineses Galantes fondu sadarbojas jau vairāk nekā piecus gadus. “Jauno talantu konkursa vilkme ir tik liela, ka mēs ne tikai darbojamies, neskaitot stundas, bet arī esam atvedušas vairākus dalībniekus un pat laureātus,” stāsta Irēna.

Konkursa “Ineses Galantes talanti” fināls notiks 26.novembrī Dzintaru koncertzāles mazajā zālē. Spožākie laureāti 9.decembrī uzstāsies koncertā “Advente un Dziesmu svētki Doma baznīcā”, kur kopā ar valsts akadēmisko kori “Latvija” piedalīsies pianists Daumants Liepiņš, operas solists, tenors Artjoms Safronovs, pianists Aleksandrs Komka ar trio “Quasi Serioso”, kā arī pati Inese Galante. Bet 16.decembrī Rīgas Doma baznīcā notiks divi koncerti “Ziemassvētku prelūdija”, kuros piedalīsies vairāki šā gada konkursa laureāti. Klausoties finālu, skatītāji var palauzīt galvu un padomāt, kuri no finālistiem pēc dažām nedēļām uzstāsies Doma baznīcā.

“Mēs zinām, ka ļoti daudziem tieši ar “Ziemassvētku prelūdiju” sākas gadu mijas svētku gaidīšanas laiks. Šogad esam apņēmušies sniegt skatītājiem vēl vairāk prieka un sirsnīgu sajūtu. Tā kā vakara koncerts jau ir izpārdots, esam raduši iespēju sarīkot papildkoncertu plkst.15:00. Uz to biļetes vēl ir nopērkamas. Mīļš paldies visiem uzticamajiem koncerta klausītājiem,” saka Ineses Galantes fonda direktore Diāna Galante.