“Mēs nevaram runāt par mūziku, atdalot personību.” Māra Upmane-Holšteine par savu grāmatu “Piezīmes uz šaubu malām”
Māra Upmane-Holšteine un Inese Vaikule.
Slavenības
2023. gada 18. septembris, 12:28

“Mēs nevaram runāt par mūziku, atdalot personību.” Māra Upmane-Holšteine par savu grāmatu “Piezīmes uz šaubu malām”

Jauns.lv

Mūziķe Māra Upmane-Holšteine nupat izdevusi savu grāmatu “Piezīmes uz šaubu malām”, kas stāsta ne tikai par mūziķes gaitām, grupu “Astro'n'out”, bet arī personīgo dzīvi, attiecībām un atklāto ceļu bērna onkoloģijas ārstēšanā. “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” viņa dalās, kā un kad tapusi grāmata, un kāpēc radusies vēlme atklāti dalīties arī ar tik personīgiem ģimenes dzīves notikumiem.

Raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei Upmane-Holšteine atklāj, ka vesela nodaļa ir veltīta viņas ģimenes garajam laikam, kas pavadīts Bērnu slimnīcā: “Divu gadu terapija bērnu onkoloģijas ārstēšanā un slimnīcā. Tas nozīmē astoņus mēnešus (tur – aut.) pavadīt. Jā, šīs lietas ir arī nonākušas grāmatā.” Ja sākumā bijusi doma rakstīt rokasgrāmatu mūziķiem, noslēgumā tā veidojusies centrāli par pašas izaugsmi mūzikā, taču iekļaujot arī privāti nozīmīgas lietas.

“Katra nodaļa ir tapusi varbūt mazliet citā brīdī,” viņa stāsta, “Es rakstīju pusotra gada garumā, bet patiesībā es esmu rakstījusi jau iepriekš.” Savukārt Bērnu slimnīcas posmā mūziķe izveidojusi slēgto instagram kontu, kurā likusi attēlus un pārdomas no tā brīža ikdienas, ko vēlāk izmantojusi grāmatas tapšanā. “Man arī liekas, ka ir ļoti forši runāt par to uz āru, jo man esot tajā situācijā, kā bērna mammai, kurš iet cauri smagai terapijai, bija sajūta, ka es esmu viena ļoti daudz brīžus,” atzīst Upmane-Holšteine.

Mūziķe norāda, ka varējusi atrast vien dažus līdzīgus stāstus, kur vecāki dalītos ar savu pieredzi bērnu onkoloģijā, bet atzīst, ka tas ir ļoti nozīmīgi: “Cik tas ir liels atbalsts. Un tāpēc, ka man bija šī pieredze, ka es meklēju, tad man likās – varbūt ir vērts par to tomēr uzrakstīt. Lai arī orģinālā “Piezīmes uz šaubu malām” bija rakstīta tikai un vienīgi kā radošā izaugsmes ceļa grāmata.” Tomēr pati sev radusi attaisnojumu iepīt arī ģimenes notikumus, jo mūziķes skatījums ir stipri mainījies pēc šīs pieredzes: “Mēs nevaram runāt par mūziku, atdalot personību, vai ne?”

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit.