Trakā pasaule
2023. gada 6. septembris, 18:15

"Vējiem līdzi" — gandrīz izzudušie flamingo pēkšņi parādās viscaur ASV

Jauns.lv

Viesuļvētra "Idālija" nesusi plašus postījumus ASV dienvidos, Centrālamerikā un Karību jūras reģionā, taču tai bijis arī negaidīti patīkams blakusefekts — iespēja redzēt spēcīgā vēja atnestos putnus, kurus normālos apstākļos ieraudzīt būtu bijusi liela veiksme.

Pēc viesuļvētras daudzos ASV dienvidu un austrumu štatos parādījušies gandrīz jau aizmirstie flamingo, kuri pamanīti pat netālu no Kanādas robežas. Pagaidām vistālāk ziemeļos flamingo ir redzēti Ohaio štatā. Domājams, ka vējš viņus atnesis no Jukatanas pussalas Meksikā vai Kubas.

“Mēs neko tādu vēl nekad nebijām redzējuši,” sacīja putnu pētniecības grupas “Audubon Florida” speciālists Džerijs Lorencs. “Pēc vētrām mēs redzam vienu vai divus flamingo, bet šis ir patiesi bezprecedenta gadījums.”

Kaut gan flamingo ir Floridas štata nacionālais putns, pārmērīgo medību dēļ to skaits ir samazinājies līdz niecīgam 1 procentam no globālās populācijas.

Viņš aicināja putnu vērotājus saudzīgi izturēties pret flamingo, kuriem jāatgūstas pēc baisā lidojuma. Tā kā putni spēj pārvarēt tūkstošiem kilometru, viņš pārāk neraizējas par Ohaio nokļuvušajiem lidoņiem — atpūtušies viņi spēs atgriezties, pirms tur iestājas bargā ziema.