foto: Ekrānuzņēmums no "TikTok"
Maira Brieža ar tādu pompu stādītie ozoliņi ir nokaltuši
“Zini, ka es pieskatu šo koku! Un mani dēli pieskata, kā arī viņu dēli, un iespējams, dēlu dēli,” - tā pērn rudenī solījās bokseris Mairis Briedis.
Slavenības
2023. gada 8. augusts, 06:33

Maira Brieža ar tādu pompu stādītie ozoliņi ir nokaltuši

Žurnāls "Kas Jauns"

“Zini, ka es pieskatu šo koku! Un mani dēli pieskata, kā arī viņu dēli, un iespējams, dēlu dēli,” - tā pērn rudenī solījās bokseris Mairis Briedis, cēli iestādot divus ozolus. Kā šonedēļ ziņo žurnāls "Kas Jauns", izrādās, ka viņa solījumi ir kaķim zem astes.

Aizvadītā gada oktobrī Latviju šokēja ziņa, ka Mārupē barbariski un nelikumīgi nozāģēts dižkoks – vairāk nekā 100 gadus vecs varens ozols, kas traucēja attīstītājiem īstenot savu būvprojektu. Policija par patvaļīgu koku nociršanu uzsāka kriminālprocesu, bet bokseris Mairis Briedis ķērās pie kārtējās sevis spodrināšanas akcijas. Viņš jau pirms tam bija sociālajos tīklos padalījies ar video, kā salabo huligānu izpostīto soliņu autobusa pieturvietā, bet pāris dienu vēlāk nāca klajā ar vēl vienu labo darbu – ozolu iestādīšanu Mārupē.

@mairisbriedis13 Izsenis Ozols ir dižākais mūsu tautas talismans un spēka simbols. Ja kāds ir atļāvies to gāzt, tam būtū jāstājas tautas priekšā. Vai tā tas būs? Redzēsim! Diemžēl, laiku vairs neatgriezt, mūsu lepnums ir gāzts, taču mēs varam to celt atkal! Nomainu vārdus pret darbiem! #briezaozoli #mārupe #ozols #1 ♬ оригинальный звук - Javokhir_ummataliyev📌

“Man sirds sažņaudzās, kad uzzināju par šo notikumu. Man palika vienkārši pretīgi, kad ieraudzīju to savām acīm. Un pēc savām pārdomām nodomāju – kaut kā šo šausmu notikumu jāvērš par labu. Diemžēl laiku vairs neatgriezt, mūsu lepnums ir gāzts, taču mēs varam to celt atkal! Nomainu vārdus pret darbiem!” sociālajos tīklos publiskotajos videorullīšos, kuros redzams, kā viņš stāda ozolus, klāstīja Briedis.

Viņš iestādīja divus kociņus, jo, kā pats paskaidroja: “Atcerieties šo teicienu – kritīs viens, celsies divi!” Viens no Maira zemē dēstītajiem ozoliem bija dekoratīvais sarkanais ozols, kas Latvijā nebūt neizaug tik liels kā nozāģētais dižozols, un ironiski, ka Briedis šos ozolus iestādīja blakus īpašumā, ne tajā, kurā vēl nesen kuploja simtgadīgais milzenis. Turklāt Mārupē zināja teikt, ka bokseris šīs darbības veicis uz svešas zemes un zemesgabala īpašnieks pat esot vērsies policijā ar sūdzību par nesaskaņotām izdarībām viņa privātīpašumā.

Iestādot šos divus ozolus, Mairis Briedis, iespējams, patiešām domāja, ka paveicis labu un cēlu darbu. Viņš pat vienā bedrē, kur pēc tam tika dēstīts jau vismaz 10 gadus paauguša ozola stāds, ielika kapsulu ar vēstījumu: “Nelietim, kurš nozāģējis šo koku”. Tajā cita starpā bija arī rakstīts (saglabājam vēstījuma oriģinālrakstību): “Šodien ir 2022. gada 29. oktobris un ar mīlestību pret savu tautu, es izpildu katra vīra pienākumu, iestādot šo ozolu. Šodien, kad lasi šo ziņojumu, zini, ka es pieskatu šo koku! Un mani dēli pieskata, kā arī viņu dēli, un iespējams, dēlu dēli... Tā kā esi izdarījis šo liktenīgo kļūdu, tad saņemies un gatavojies, mēs nākam pēc tevis...”

foto: Ekrānuzņēmums no "TikTok"
“Mārupieši, pieskatiet šos divus nākamos koku čempionus, nākat un nobildējaties, lai es zinu, ka ar viņiem viss ir kārtībā,” zīmējoties ar ozolu stādīšanu, pirms deviņiem mēnešiem aicināja Mairis Briedis.

Diemžēl solīts makā nekrīt, jo ne Maira dēliem, ne viņu dēliem vairs nebūs, ko pieskatīt. Jo šie boksera ozoliņi ir nokaltuši, jaunajā vietā neizdzīvojot pat gadu! Šīs vasaras pašā plaukumā vienu no tiem "Kas Jauns" atrada ar mazliet izplaukušām, taču nu jau pilnībā sakaltušām lapām, bet otra ozola stāds aizaugušajā pļavā vispār vairs nav atrodams. Visticamāk, ka “labo darbu” veicējs Mairis Briedis aizmirsa, ka viens ir “zīmēties” sociālajos tīklos ar koku stādīšanu, bet pavisam cits ir rūpēties par iestādītiem kociņiem, kuri, lai tie ieaugtos, vismaz divus gadus regulāri ir jāapkopj.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Nezālēs ieaudzis, ar pavasarī izplaukušajām, bet sausajā jūnijā sakaltušajām lapām – tā izskatās Maira Brieža solītais, ka viņš un viņa dēli pieskata šo koku!

Te nu jāatgādina Brieža toreiz oktobrī rakstītais sociālajos tīklos pie video, kurā redzams, kā viņš iestādīja šos ozoliņus: “Izsenis ozols ir dižākais mūsu tautas talismans un spēka simbols. Ja kāds ir atļāvies to gāzt, tam būtu jāstājas tautas priekšā. Vai tā tas būs? Redzēsim!” Tagad divi viņa iestādītie ozoli ir gāzti. Pareizāk sakot – nokaltuši, jo tā stādītājs par šiem kociņiem, visticamāk, vairs nav licies ne zinis. Ko nu? Vai Mairis stāsies tautas priekšā?

Kā iestādīt un kopt sarkano ozolu

Koku vislabāk stādīt agrā pavasarī līdz lapu plaukšanai. Ozolu nevajag stādīt vietās, kur bieži notiek augsnes applūšana vai ir stāvošs ūdens. Augsnes maisījumam vislabāk sajaukt kūdru, smiltis un velēnu, bedrē nepieciešams 10–20 centimetru biezs drenāžas slānis no grants vai šķembām. Jāstāda ar aprēķinu, lai pēc zemes nosēšanās saknes kakliņš būtu ar zemi vienā līmenī. Pavasara un rudens sākumā koku pabaro ar komplekso minerālmēslojumu.

Laistīšana nepieciešama stādīšanas laikā un pirmās trīs dienas pēc tās. Lai arī sarkanais ozols labi panes sausumu, karstās vasaras dienās jaunais stāds ir jālaista. Nevajadzētu aizmirst arī to apravēt un uzirdināt zemi, vismaz pirmajā laikā pēc iestādīšanas, kā arī aplikt ar mizu mulču 8–12 centimetru biezā slānī. Pirmos trīs gadus pēc iestādīšanas jaunie koki jāsagatavo ziemai, notinot stumbru ar maisaudumu vai audeklu divos slāņos, – tas pasargās kokus no sala.