foto: AFP/Scanpix
Harija Potera autorei vajadzēja zagt pašai savu grāmatu
Džoanna Roulinga ir viena no veiksmīgākajām visu laiku rakstniecēm.
Slavenības
2023. gada 24. jūnijs, 07:29

Harija Potera autorei vajadzēja zagt pašai savu grāmatu

Kas Jauns Avīze

1997. gada jūnijā iznāca nākamais dižpārdoklis – Džoanas Roulingas “Harijs Poters un Filozofu akmens”. Ar viņa piedzīvojumiem uzauga vesela paaudze un aizrāvās pat pieaugušie, bet tā visa varēja nebūt.

Roulinga kopā ar amerikāņu žurnālisti un aktīvisti Meganu Felpsu-Roperu ierakstījusi interneta sarunu raidījumu sēriju “Raganas Dž. K. Roulingas tiesas prāva” (“The Witch Trials of JK Rowling”).

Rakstniece atklāti izstāstījusi par savām attiecībām ar bijušo vardarbīgo vīru Žorži Arantišu. Viņš tik ļoti kontrolējis Džoannu, ka atņēmis pirmās grāmatas manuskriptu, lai nepieļautu viņas aiziešanu. Roulingai nācies zagt pašai savu darbu pa daļām no mājas Portugālē, kur viņa tolaik strādāja par skolotāju.

Džoanas K. Roulingas jahta

Rakstniece Džoana Roulinga pārdod jahtu par 7 miljoniem sterliņu mārciņu lētāk, nekā to iegādājoties. Iepriekš jahta piederējusi aktierim Džonijam Depam.

gallery icon

“Kad es sapratu, ka aiziešu no viņa, es katru dienu ņēmu uz darbu dažas rokraksta lappuses, tikai dažas lappuses, lai viņš nepamanītu, ka kaut kā trūkst, un taisīju kopijas. Pakāpeniski lapu kaudzīte skapī skolotāju istabā auga un auga: man bija aizdomas, ja nepaspēšu to savākt, viņš vienkārši sadedzinās,” stāsta Roulinga.

Bijušais vīrs kontrolējis katru viņas soli, nedevis atslēgu no pašas dzīvokļa, regulāri pārmeklējis viņas somu, dzīve ritēja pastāvīgā spriedzē. Naktī, kad Roulinga beidzot aizgāja, viņš sievieti piekāvis un savācis meitu, pēc kuras vēlāk nācās ierasties ar policiju. Turklāt arī pēc tam Roulinga baidījās no vajāšanas un slēpa savu privāto dzīvi. Ne velti – Arantišs reiz ielauzās viņas mājā Edinburgā.

Septiņas grāmatas par Hariju Poteru izdotas dažādās valodās vairāk nekā pusmiljarda eksemplāru lielā tirāžā, uzņemtas filmas, un Roulingu uzskata par vienu no veiksmīgākajām visu laiku rakstniecēm. Par burvju puisēna piedzīvojumiem plānots arī seriāls.