foto: Rojs Mazītis
'Mums nav mugurkauls vai pašcieņa?' Alpīnists un zemessargs Ulmanis par krievu valodas lietošanu Latvijā
Juris Alberts Ulmanis.
Slavenības
2023. gada 12. jūnijs, 15:16

'Mums nav mugurkauls vai pašcieņa?' Alpīnists un zemessargs Ulmanis par krievu valodas lietošanu Latvijā

Jauns.lv

“Es neprotu krieviski,” “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” saka alpīnists, profesors un zemessargs Juris Alberts Ulmanis, kurš pēdējā pusotra gada laikā pievērsies ziedojumu vākšanai Ukrainas aizstāvju atbalstam. Viņš piekrīt, ka krievu valodas nezināšana ir pat bīstama saziņā ar ukraiņiem kara apstākļos, taču nesaprot, kāpēc latvieši savā zemē runā krieviski.

Ulmanis, kurš dzimis, audzis un skolojies ASV, raidījuma vadītājam Paulam Timrotam atklāj, ka krievu valodas nezināšana ir mīnuss Ukrainā. Viņš gan sazinoties angļu valodā, taču nesaprašanās ar valodas palīdzību ir pat bīstama kara apstākļos, piemēram, ja ir vajadzība pajautāt ceļa norādes. Tomēr par krievu valodas izmantošanu Latvijā, Ulmanis ir nesaprašanā: “Es nesaprotu vispār par krievu valodu, – kāpēc tā ir vajadzīga šeit, Latvijā. Tas man vienmēr, šos pēdējos trīs gadus, bijis tāda mistika, – kāpēc latvieši runā krieviski.”

Uz Timrota teikto, ka šobrīd gan situācija mainoties, – no mājas lapām pazūdot krievu valoda, kā arī sadzīvē tā izplēnot, Ulmanis saka: “Redzi, vajadzēja karu, lai tas notiktu. Tas man ir nesaprotami, kāpēc tas tā. Vai mums nav kaut kāds mugurkauls vai pašcieņa? Vai tas ir tas saucamais Stokholmas sindroms, kad mēs savam varmākam pielāgojamies un arī tiem pieminekļiem.. Un es jūtu tiešām krievisko visapkārt.”

Taujāts par to, vai šobrīd ir motivācija iemācīties krievu vai drīzāk ukraiņu valodu brīdī, kad pats ir tik iesaistīts palīdzības sniegšanā Ukrainas aizstāvjiem, Ulmanis norāda: “Es nekad neiemācīšos krieviski, tāpēc vien – tā nav praktiska. Priekš kam? Es nebraukšu nekad uz Krieviju, un tirdzniecība arī tagad nebūs ar Krieviju nekad. Tā nav kaut kāda pasaules vadošā valoda vai vispārīgi – tā tauta man liekas ir viena degradēta tauta.”

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit: