Kurš smēķē, kurš atmetis, kurš vēl domā to darīt? Pašmāju tabakas kūpinātāju pieredze
Valters, Aija un Gustavs. Par smēķēšanu katram ir savs stāsts.
Slavenības
2023. gada 31. maijs, 06:15

Kurš smēķē, kurš atmetis, kurš vēl domā to darīt? Pašmāju tabakas kūpinātāju pieredze

Žurnāls "Kas Jauns"

Kad Kolumba ekspedīcijas dalībnieks Rodrigo de Heress kā pirmais no eiropiešiem sāka kūpināt tabaku, viņu pakļāva inkvizīcijai, jo spāņu jūrasbraucēja tautieši toreiz uzskatīja, ka smēķēšana ir velna nodarbe.

Kopš tiem laikiem pagājuši vairāk nekā 500 gadu, un nu smēķē visā pasaulē, ne tikai Amerikas kontinentā, kur indiāņi tabakas lapu dūmus baudīja jau pirms vairāk nekā 1200 gadiem. Un vairs nav tie laiki, kad smēķētājus soda ar nāvi, kā to 17. gadsimta vidū darīja Turcijas sultāns, bez galvas atstājot vismaz 25 000 pīpmaņu. Toties nu jau 35 gadus 31. maijs pasludināts par Pasaules dienu bez tabakas, kuras mērķis ir samazināt planētas iedzīvotāju atkarību no smēķēšanas un aicināt smēķētājus šajā dienā atturēties no tabakas lietošanas. "Kas Jauns" vaicājis, kā ar smēķēšanu ir mūsu radošajiem cilvēkiem?

Gustavo: “Pīppauzēs var iet arī nesmēķējot”

Mūziķis Gustavo smēķēt sācis divpadsmit gadu vecumā, daudzas reizes mēģinājis atmest un nu jau vairāk nekā desmit gadus vairs nesmēķē. “Man izdevās! Tiesa gan, nesen jaunā albuma ieraksta laikā pāris reižu uzkūpināju cigāru, bet tā – jā, esmu atmetis!” lepojas Gustavo, piebilstot: “Kad, strādājot pie albuma, kopā ar draugiem vakara pasēdēšanā pabaudīju cigāru, vēlme pēc regulāras smēķēšanas neatgriezās.”

Gustavo albuma prezentācija "Tagad tikai sākās"

Gustavo albuma prezentācija "Tagad tikai sākās" 2023. gada 23. martā

gallery icon

Bet vai netrūkst šā procesa – iziešanas uzpīpēt draugu kompānijā? “Smēķēšana man bija kā pauze pēc kaut kādas aktīvas darbības, kā arī socializēšanās, pīppauzēs papļāpājot smēķētāju kompānijās. Bet tagad lieliski esmu iemācījies to darīt arī bez smēķēšanas, varu mierīgi uzturēties pīpētāju bariņā,” atklāj mūziķis.

Aija Andrejeva-Aišpure izvēlējusies karsējamo tabaku

Dziedātāja Aija Andrejeva-Aišpure uzreiz teic: “Smēķēšana ir liela problēma, smēķēt noteikti nav nekas labs, tā ir atkarība, un šo nodarbi patiešām vajadzētu atmest!”

Aijas Andrejevas un grupas "Very Cool People" albuma prezentācija

Mūzikas bārā "St. Black" aizvadīta Aijas Andrejevas un grupas "Very Cool People" albuma "Woodstock’s Renaissance" prezentācija.

gallery icon

Tomēr viņa koncertu pauzītēs uzvelk pa dūmam, smēķējot karsējamo tabaku jeb IQOS: “Sāku smēķēt parastās cigaretes, taču secināju, ka tās kaitē balsij. Bet ar karsējamo tabaku, kur nav degšanas procesa, balsij tik liels ļaunums netiek nodarīts. Lai gan tētis man kādreiz teica, lai es beidzu ākstīties – vai nu pīpēju normālas cigaretes, vai nepīpēju vispār!” Aija arī neslēpj, ka viņai smēķēšana palīdz radošajā procesā, taču nekavējoties piebilst: “Bet tik un tā smēķēšana ir atkarība, būtu muļķīgi to noliegt!”

Ansis Klintsons jau vairāk nekā 160 dienas bez nikotīna!

Mūziķis, radio balss Ansis Klintsons smēķēt atmeta pirms pāris mēnešiem. “Šis man būs kāds astotais mēģinājums. Ir bijis, ka nesmēķēju pusgadu, gadu un tad atkal atsāku. Bet tagad esmu nolēmis iet “uz visu banku” un vairs nekad nepīpēt,” atklāj viņš, piebilstot: “Lai gan otrajā nepīpēšanas mēnesī pēkšņi vienā brīdī strauji pieņēmos svarā!”

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Ansis Klintsons teic, ka smēķēšanā viskaitīgākie ir cigaretes degšanas produkti, taču pats nikotīns ir spēcīgs alkaloīds, kas rada labsajūtu, uzlabo domāšanu: “Es melotu, ja teiktu, ka man nepatīk smēķēt. Es biju kaislīgs smēķētājs, varēju dūmot visu laiku. Pat sportojot.”

Ansis savā smēķētāja karjerā bija izmēģinājis visus pieejamos tabakas un cigarešu veidus, taču palicis pie klasiskajām: “Smēķējot aromātiskās e-cigaretes, pēc nedēļām divām vairs nevarēju ilgstoši normāli parunāt, kas man nepieciešams, vairāku stundu garumā ierunājot filmas un seriālus. Man kaklā parādījās kaut kāds krekšķis, klepus, un balss saites nespēja izturēt tādu slodzi.”

Ieva Adamss smēķējot guva augstāko spēku palīdzību

“Lai arī tabaka kļuvusi par izklaidi, man tā bija rituāls tajās reizēs, kad vajadzēja sakopot domas, kad bija nepieciešama kādu augstāko spēku palīdzība,” saka Ieva Adamss.

“Tad es mēdzu uztīt tabakas cigareti un uzsmēķēju. Tiesa gan, ir jāmāk to darīt. Proti, savulaik kāda “zāļu sieviņa” man izstāstīja: ja smēķē cigareti, turot to starp otro un trešo pirkstu, tu vienkārši izklaidējies, bet, ja turi starp īkšķi un rādītājpirkstu, tad vēlies rast komunikāciju ar augstākiem spēkiem jeb tabakas garu. Un tas patiešām darbojās – kad šādi turēju cigareti un smēķējot parunājos ar tabakas garu, es vienmēr saņēmu atbildi “no augšas”. Protams, es šādi padomus neprasīju desmit reižu dienā, neļaujot smēķēšanai kļūt par pieradumu,” stāsta lektore un iedvesmas trenere.

Tagad viņa jau kādu laiku nesmēķē. Bet kā tad uzturēt garīgo saikni ar augstākiem spēkiem? “Kopš apguvu tantru, esmu atradusi citu veidu, mazāk smirdīgu un veselībai nekaitīgāku. Turklāt, lai gan sevi uzskatīju par “tusiņu smēķētāju”, beidzamajos gados pamanīju, ka ballītēs pat vairs neuzpīpēju. Laikam jau ar savām tantriskajām praksēm esmu iemācījusies dzīvi baudīt vairāk un iegūstu prieku citādi. Manuprāt, smēķētāji iegūst prieku, kura citādi viņiem dzīvē pietrūkst,” spriež Ieva Adamss.

Valtera Krauzes rīta rituāls

Pasākumu vadītājs un šovmenis Valters Krauze savā mūžā vismaz reizes 30 mēģinājis atmest smēķēšanu, taču joprojām turpina uzpīpēt. “Diemžēl es pīpēju un pats no tā kaunos. Smēķēšana ir mana nolaidība, netikums,” pavisam tiešs ir Valters.

Valters Krauze šovā "Es mīlu Tevi, Latvija!"

Šovmenis Valters Krauze, vadot populāro TV3 šovu “Es mīlu Tevi, Latvija!”.

gallery icon

Viņš smēķējot cenšas neapdraudēt citus. “Uzpīpēju tad, ja ar saviem dūmiem nekaitēju apkārtējiem. Bet vispār man rīts sākas ar kafiju un cigareti. Tas ir mans rituāls, manis paša izdomāta pamošanās. Smēķēšana ir tie brīži, kas mani nomierina, taču iespējams, ka es pats to tā esmu iedomājies,” teic Valters Krauze.