foto: Shutterstock
Kad un kur bija pirmais skūpsts? Dāņu zinātnieki noskaidrojuši, no kura laika cilvēki iemācījušies skūpstīties uz lūpām
Agrāk tika uzskatīts, ka pirmie skūpstīties uz lūpām sāka Indijā 1500. gadā pirms mūsu ēras.
Trakā pasaule
2023. gada 28. maijs, 08:12

Kad un kur bija pirmais skūpsts? Dāņu zinātnieki noskaidrojuši, no kura laika cilvēki iemācījušies skūpstīties uz lūpām

Jauns.lv

Jaunākie pētījumi liecina, ka romantiskās attiecībās esošie cilvēki sākuši skūpstīties uz lūpām jau pirms 4500 gadiem - tātad vismaz tūkstoš gadus agrāk, nekā uzskatīts līdz šim. Tāpat noskaidrots, ka šī tradīcija, visticamāk, nākusi no Tuvajiem Austrumiem, nevis Dienvidāzijas, kā uzskatīja līdz šai dienai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc zinātnieku teiktā, pirmo reizi šī prakse, šķiet, radusies sabiedrībā, kas apdzīvoja teritorijas starp Tigras un Eifratas upēm, kas agrāk tika dēvētas par Mezopotāmiju, bet tagad ir daļa no Irākas un Sīrijas.

Agrāk tika uzskatīts, ka pirmie skūpstīties uz lūpām sāka Indijā 1500. gadā pirms mūsu ēras, vēsta BBC.

Uz jauniem secinājumiem, kas publicēti žurnālā "Science", zinātniekus pamudinājuši senie Mezopotāmijas manuskripti, kas iepriekš, pēc viņu teiktā, pētīti nepietiekami rūpīgi.

Intīmā skūpsta pieminēšana pirmo reizi sastopama senajos tekstos, kas datēti ar 2500. gadu pirms mūsu ēras.

Pēc Kopenhāgenas universitātes vēstures doktora Troela Panka Arbela vārdiem, šie teksti tika uzklāti uz māla plāksnītēm, no kurām tūkstošiem saglabājušās līdz šodienai.

Draudzīgu vai radniecīgu skūpstu tradīcija uz pieres, vaiga vai rokas pastāvēja daudz agrāk un bija izplatīta daudzās kultūrās.

Taču tikai mezopotāmiskajos tekstos teikts, ka šādus skūpstus pārsvarā praktizējuši precēti pāri, tomēr tie tikuši pieļauti arī kā iemīļota brīvā cilvēka nodomu demonstrēšana.

Pēc Arbela teiktā, tas nenozīmē, ka intīmi skūpsti izdomāti tieši Mezopotāmijā. Ļoti iespējams, ka arī tur viņi ieviesās no citurienes.

"Daudzi tūkstoši šo māla plāksnīšu ir saglabājušās līdz mūsdienām, un tajās ir uzskatāmi piemēri, ka senatnē skūpsti tika uzskatīti par romantiskas tuvības sastāvdaļu, tieši tāpat kā skūpsti varēja būt daļa no draudzīgām un ģimeniskām attiecībām," viņš saka.

"Tāpēc skūpstus nevajadzētu uzskatīt par tradīciju, kas radusies tikai un vienīgi kādā vienā reģionā un izplatījusies no turienes, bet drīzāk praktizējusies daudzās senās kultūrās vairāku gadu tūkstošu garumā."

Sākums epidēmijām?

Pētījumi arī liecina, ka intīmo skūpstu tradīcija varēja dot grūdienu aukstumpumpas vīrusa un difterijas izraisītāju izplatībai. Pirmie masveida saslimšanas gadījumi ar abām slimībām laika ziņā sakrīt ar paradumu skūpstīties uz lūpām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Pastāv ievērojams medicīnas tekstu apjoms no Mezopotāmijas, kuru daļā minēta slimība ar simptomiem, kas atgādina vienkāršas 1. tipa aukstumpumpas vīrusu (VPG-1)," saka Arbels, kurš specializējies senās medicīnas jomā.

Pēc viņa kolēģes doktores Sofijas Landas Rasmusenas vārdiem, jaunie secinājumi par intīmo attiecību praksēm senajā pasaulē palīdz ne tikai labāk iztēloties agrīnā perioda vēsturiskos notikumus un sociālās saites. Tie sniedz arī priekšstatu par agrīnajiem patogēnu pārraides mehānismiem, kas savu kārtu palīdzēs seno DNS pētījumos.