LNSO 97. koncertsezonas noslēgums

2023. gada 19. maijā ar aizraujošu simfoniskās mūzikas programmu mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā Latvijas Nacionālais simfoniskais ...

gallery icon
25
Mūzika
2023. gada 20. maijs, 12:33

FOTO: ar aizraujošu simfoniskās mūzikas programmu sezonu noslēdz LNSO

Jauns.lv

Piektdien, 19. maijā, ar aizraujošu simfoniskās mūzikas programmu mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ar stāvovācijām noslēdza savu 97. koncertsezonu Lielajā ģildē.

Sezonas noslēguma koncerta repertuārā orķestris iekļāva divu 20. gadsimta izcilu simfoniķu darbus. Riharda Štrausa bagātais radošais mūžs, kas savām acīm pieredzējis iepriekšējā gadsimta vēstures spilgtākos un traģiskākos notikumus rezultējies “Četrās pēdējās dziesmās” ar Hermaņa Heses un Jozefa fon Eihendorfa dzeju. Savukārt Dmitrija Šostakoviča Desmitā simfonija, tāpat kā visa komponista daiļrade, vienmēr bijis noslēpumains un dziļi simbolisks gan politisku, gan iekšēju pārdzīvojumu spogulis, kas aktuāls arī šodienas sociālpolitiskajā ainā.

Uz skatuves orķestrim pievienojās somu soprāns Anu Komsi, kā arī vieskoncertmeistares lomā – vijolniece Vineta Sareika. Šī ir pirmā koncertsezona, kuru 23 gadus vecais Tarmo Peltokoski aizvadījis LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta amatā. Viņa sadarbībā ar orķestri turpināsies vēl divas koncertsezonas.