foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Bijusī pašmāju TV zvaigzne Samija Šerifa iesaistās starptautiskā skandālā
Samija 2006. gadā.
Slavenības
2023. gada 15. maijs, 07:00

Bijusī pašmāju TV zvaigzne Samija Šerifa iesaistās starptautiskā skandālā

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Pirms vairāk nekā 20 gadiem Samija Šerifa tandēmā ar Lauri Reiniku vadīja jauniešu TV raidījumus, pēc tam no publiskās vides uz ilgu laiku pazuda, bet tagad atkal par viņu stāsta televīzijā un ziņās, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Samijai bija vien 17 gadu, kad viņa debitēja Latvijas TV jauniešu raidījumā "Troksnis", ko vadīja kopā ar dziedātāju Lauri Reiniku, bet pēc pāris gadiem šis raidījums kļuva pazīstams ar nosaukumu "SeMS".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
2003. gadā Samija Šerifa kopā ar Lauri Reiniku vadīja LTV jauniešu raidījumu "SeMS". Toreiz jaunā meitene atzinās, ka no “zvaigžņu slimības” palīdzēja izvairīties kolēģi un kā zvaigzne nekad nav jutusies, jo blakus bija Reiniks.

Viņa 2003. gadā bija arī viena no Eirovīzijas nacionālās atlases vadītājām, TV skatītājus iepazīstinot ar notiekošo aizskatuvē. Samiju, kura izcēlās ar tumsnējo ādas krāsu, TV skatītāji ātri vien iemīļoja, taču viņas televīzijas zvaigznes karjera ilga tikai dažus gadus, jo atšķirībā no citiem "SeMS" vadītājiem (Ketija Dombrovska, Armands Tripāns, Uģis Joksts, Valters Frīdenbergs, Ralfs Eilands, Estere Šēnberga, Kaspars Mauriņš, Elīna Doļģe) eksotiskā izskata meitene izvēlējās citus profesionālos izaicinājumus.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Samija 2003. gadā.

Uzaugusi Sudānā

Samija Šerifa piedzima Latvijā latvietes un arāba ģimenē, bet vecāki viens otru satika, studējot Maskavas kinoakadēmijā. Pāris gadu nodzīvojusi Rīgā, Samija ar ģimeni pārcēlās uz Sudānu, bet pēc tam uz Lībiju. Kad šajā Āfrikas valstī saasinājās politiskā situācija, nācās atgriezties Latvijā.

Te Samija dziedāja Rīgas Skolēnu pils bērnu korī un, vēl mācoties skolā, sāka strādāt televīzijā. Pabeigusi vidusskolu, Samija iestājās Latvijas Universitātē, kur vēlējās studēt arābu valodu, bet, tā kā tobrīd augstskolā vēl nebija izveidota Tuvo Austrumu valodu nodaļa, viņa pēc gada izvēlējās mācīties arābu filoloģiju Anglijā. “Iespējams, nākamgad nozudīšu no cilvēku redzesloka, jo sākšu ļoti, ļoti intensīvi mācīties,” toreiz kādā intervijā teica Samija, piebilstot gan, ka darbs televīzijā viņai ļoti patīkot, tāpēc, kad būs beigusi sevi bagātināt ar zināšanām, plāno atgriezties televīzijā.

Realitāte gan izrādījās citādāka – darbā televīzijā viņa neatgriezās. 2004. gadā Samija Šerifa sāka mācīties kādā augstskolā Londonā, bet pēc četriem gadiem apprecējās ar savu tumšādaino draugu Kuamī, kļūstot par Samiju Šerifu-Džeū. 2009. gadā viņas vārds sāka parādīties Ārlietu ministrijas preses relīzēs – izrādās, Samija bija uzsākusi karjeru diplomātiskajā korpusā un ir 3. sekretāre Latvijas vēstniecībā Ēģiptes Arābu Republikā.

foto: Publicitātes
Samija Šerifa 2019. gadā, kad Ārlietu ministrijā bija Tuvo Austrumu un Āfrikas valstu nodaļas vadītāja.

“Izsauc uz tepiķi” Ķīnas vēstniecības pārstāvi

Pēdējās publiskās ziņas par kādreizējo TV zvaigzni bija 2013. gadā, proti, “Ārlietu ministrijas Šengenas nodaļas trešā sekretāre Samija Šerifa-Džeū informēs par vīzu jautājumiem un ĀM pagaidu konsulāro misiju Indijā”. Un nu, pēc desmit gadiem, Samijas vārds atkal plaši izskanējis, turklāt viņa kāpusi pa karjeras kāpnēm – tagad apņēmīgā sieviete ir Ārlietu ministrijas Otrā divpusējo attiecību departamenta direktore, turklāt arī vairs nav Samija Šerifa-Džeū, bet tikai Samija Šerifa. Tātad, visticamāk, pirms 15 gadiem noslēgtā laulība izjukusi.

Samijas Šerifas vārds izskanēja saistībā ar neseno starptautisko skandālu, kad Ķīnas vēstnieks Francijā Lu Šaje intervijā bija izteicies, ka bijušajām PSRS valstīm “nav faktiska statusa starptautiskajās tiesībās”, jo neesot starptautisku līgumu, kas materializē to statusu kā suverēnām valstīm. Šādi Ķīnas vēstnieka Francijā izteikumi izraisīja sašutumu vētru, tostarp arī Latvija izsauca uz pārrunām Ķīnas vēstniecības pārstāvi paskaidrojumu sniegšanai, kāda īsti ir Ķīnas pozīcija.

Un, kā vēsta Ārlietu ministrija, Ķīnas vēstniecības Latvijā pagaidu pilnvarotais lietvedis Suns Daņhuejs paskaidrojumu sniegšanai bija izsaukts pie Ārlietu ministrijas Otrā divpusējo attiecību departamenta direktores Samijas Šerifas. Viņa sarunas laikā esot norādījusi, ka Latvijai ir kategoriski nepieņemami Ķīnas vēstnieka Francijā izteikumi, apšaubot atsevišķu valstu “faktisko statusu starptautiskajās tiesībās”. Tāpat Šerifa vērsa uzmanību uz faktu, ka Baltijas valstis tika pretlikumīgi okupētas un anektētas, taču de iure turpināja būt suverēnas valstis, tādējādi tās nekad nav bijušas padomju valstis, neraugoties uz de facto inkorporāciju Padomju Savienībā.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!