foto: LETA
Pilis, villas un cukurfabrikas. Mīti un patiesība par Ivara Godmaņa īpašumiem
2009. gads. Ministru prezidents Ivars Godmanis atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc Ministru kabineta sēdes, kurā izskatīja jautājumu par akciju sabiedrību "Parex banka".
Slavenības
2023. gada 2. maijs, 06:22

Pilis, villas un cukurfabrikas. Mīti un patiesība par Ivara Godmaņa īpašumiem

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Savulaik, kad toreizējais premjers Ivars Godmanis aktīvi iestājās par valsts līdzekļu ieguldīšanu "Parex bankas" glābšanā, parādījās runas par pasakainiem īpašumiem, ko Godmanis sev ceļot ārvalstīs.

Tas bija pirms 15 gadiem, bet tagad "Latvijas gāze" (LG) plāno pārdot Igaunijas uzņēmumam "Eesti Gaas" dabasgāzes sadales sistēmas operatoru AS "Gaso", un paredzams, ka par to LG saņems 120 miljonus eiro. Vai kāds labums atlēks arī AS "Gaso" valdes priekšsēdētājai – Ivara Godmaņa dzīvesbiedrei Ilzei Pētersonei-Godmanei – un vai šis darījums būs iemesls jaunām runām par Godmaņu pasakainajiem īpašumiem, atliek tikai minēt.

Tikmēr žurnāls "Kas Jauns" atgādina, par kādām “Godmaņa pilīm” baumoja pirms vairāk nekā desmit gadiem un kur patiesībā dzīvo bijušais valdības vadītājs un viņa sieva.

Valsts nauda privātbaņķieru ādas glābšanā

2008. gada rudenī izskanēja pirmie mājieni par problēmām "Parex bankā", kāds pat zināja teikt, ka bankas šefs Valērijs Kargins devies pie premjera Ivara Godmaņa lūgt valsts palīdzību un tā esot apsolīta pat ar garantiju. Toreiz šīs runas šķita pilnīgas muļķības, arī pati banka noliedza likvidēšanās iespēju, bet, kad pāris nedēļu vēlāk Godmaņa valdība noslēdza vienošanos ar bankas īpašniekiem un Latvijas valsts par simbolisku cenu nopirka 51 procentu "Parex bankas" akciju, smiekli vairs nenāca.

foto: LETA
Trīs bijušie premjeri Aigars Šķēle, Aigars Kalvītis un Ivars Godmanis. Interesanti, kad Valērijs Kargins devās pie Godmaņa glābt savu banku, šajās sarunās piedalījās arī Šķēle.

Lēmumu glābt "Parex banku" un neļaut tai bankrotēt pieņēma īpaša valdības komisija Finanšu ministrijas valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska, premjera Ivara Godmaņa un toreizējā finanšu ministra Ata Slaktera sastāvā. Sabiedrība bija šokā, kāpēc Godmanis atļāva bankā iepludināt miljonus no valsts budžeta, lai tikai neveiksmīgie baņķieri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis varētu no šīs krīzes izkļūt sveikā un vēl pat no tās gūt sev finansiālu labumu! Turklāt valdības iejaukšanās bankas darbībā tās stabilitāti nenodrošināja, jo pāris mēnešu laikā klienti no bankas izņēma gandrīz 560 miljonus eiro! Un pat Starptautiskais valūtas fonds uzskatīja, ka tas bijis valstij negodīgs darījums.

Gadu vēlāk Godmanis joprojām publiski uzsvēra, ka, viņaprāt, "Parex bankas" pārņemšana valsts īpašumā bijis vienīgais pareizais risinājums, un nepiekrita Valsts kontroles atzinumam, ka valsts faktiski zaudējusi bankas glābšanā investētos aptuveni 700 miljonus latu. Vēl Godmanis piebilda, ka valsts amatpersonas, tostarp viņš, no "Parex bankas" pārņemšanas nav guvušas nekādus labumus.

Villas 11 valstīs

Kad 2011. gadā patiešām kļuva skaidrs, ka Latvijas valsts nevarēs atgūt visus līdzekļus, kas tika ieguldīti, lai glābtu "Parex banku", parādījās visādas spekulācijas par to, kāpēc toreizējais premjers bija pieņēmis valstij tik neizdevīgu lēmumu – Godmanim no darījuma esot atlēcis pamatīgs kumoss!

foto: LETA
Ivars Godmanis premjera krēslā.

Tāds, ka pat Saeimas deputāti visā nopietnībā apsprieda runas par it kā latviešu viesstrādnieku pieredzēto kādā lepnā jaunbūvē ārvalstīs, kad, atlidojis ar helikopteru, savu topošo villu apraudzīt bija ieradies tās saimnieks, kas izrādījies esam pats Ivars Godmanis!

Lūk, to laiku komentāri internetā: “Ja nebūtu pārņēmuši Parex, nebūtu Godmanim villa Grieķijā. Tā ir īstenība!”, “Par to Godmaņa villu – zinu, ka pazīstami ļaudis no Latvijas būvē to Spānijā, jūras krastā. Sākumā, nezinot īpašnieku, tad vajadzējis darbus apturēt, kamēr saimnieks atbrauks un novērtēs padarīto, apstiprinās turpmākos darbus. Liels bijis ļaužu izbrīns, kad no piebraukušās automašīnas kā saimnieks izkāpis tieši Godmanis... Labs kumoss par Parexu...”, “Par to pili man stāstīja limbažniece, kuras dēls strādā tajā celtniecības brigādē, kura ceļ Spānijas piekrastē Godmanim villu”, “Šis neradījums pirmais iedūra šķipeli, lai aizsāktu Latvijas kapa rakšanu, un nu kopā ar saviem tautas brāļiem karginu un krasovicki to pabeidza. Vai kāds brīnums, ka ceļ Īslandē villu?”

Leģendai par Godmaņa villu bija plaša ģeogrāfija – Spānijā, Norvēģijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Austrijā, Islandē, Īrijā, Lielbritānijā, Itālijā, Grieķijā. Šo stāstu sākotnēji nopietni uztvēra arī toreizējais Saeimas opozīcijas deputāts, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sekretārs Ainārs Latkovskis, kas pat nolēma ķerties pie izmeklēšanas, mēģinot noskaidrot, vai šai informācijai ir reāls segums, taču šo domu atmetis. “Cilvēki stāsta ar pārliecību, ka viņa čomam to teica cits čoms. Kad divas vai trīs reizes esmu lūdzis, lai paprasa savam čomam tā čoma telefona numuru, nekad nav iedots. Jebkurš politiķis kļūs smieklīgs, ja uz tāda pamata rosinās izmeklēšanu,” toreiz žurnālam "Kas Jauns" izteicās Latkovskis.

Savukārt cits to gadu deputāts, nu jau nelaiķis Dzintars Jaundžeikars, kas tad darbojās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā un Nacionālās drošības komisijā, toreiz smēja: “Arī veikals "Rimi" Norvēģijā un guļbūve Īrijā Godmanim esot. Man arī tuvi paziņas laukos par to stāstīja, ka viņa tuvs draugs cēlis māju Īrijā, nebijis izmaksātas algas, teikts, ka atbrauks šefs un samaksās. Šefs, protams, bijis ekspremjers. Teicu paziņām, ja jums ir informācija, esmu iekšlietu komisijās, lūdzu, iedodiet to cilvēku, kurš zina. Tikai, kad atrasts draugs, izrādījies, ka arī viņam to vēstījis kāds cits, un tā arī atrast galu šai ķēdītei nav izdevies.”

Un vēl piecas cukurfabrikas

Pāris gadu vēlāk Ivars Godmanis intervijā žurnālistam Ansim Pūpolam atklāja, ka viņam pašam par šīm baumām pat stāstījuši tuvinieki, turklāt ļoti pārliecinoši. “Toreiz par to sapsihojos. Teicu, ja jau tā ir mana māja, tad ejiet tai izsitiet logus, demolējiet to!” bilda Godmanis, noliedzot iespēju, ka šo baumu autors esot viņa tā laiku partijas PR padomnieks Ēriks Stendzenieks: “Es ko tādu viņam nebūtu piedevis!”

Villa Spānijā jau nav vienīgais, kas ticis “piešūts” Ivaram Godmanim. Savulaik Godmanis vinnēja tiesā par apgalvojumu, ka viņam kontos ārvalstu bankās noguldītas lielas summas, bet, kad ar viņa valdības svētību Latvijā tika likvidētas cukurfabrikas, parādījās runas, ka Godmanis to darījis tāpēc, ka pats esot cukurfabriku īpašnieks. Tās viņam piederot te Dānijā, te Spānijā, Norvēģijā, Zviedrijā vai Lielbritānijā.

“Tas mani nokaitināja kapitāli! Es vēl tagad neredzu jēgu tādām runām. Tas viss ir nepatīkami un tracina, bet – ko tur var darīt. Pārmaiņu laikos emocijas pret valdības vadītājiem nav tās labākās. Tas ir sitiens zem jostasvietas, bet politiķiem ar tādiem gājieniem ir jārēķinās,” piebilda Godmanis, publiski atklājot, ka viņa īpašums ir privātmāja Mārupē.

Godmaņa īstā “pils”

Ir vai nav Ivars Godmanis personiski guvis kādu materiālu labumu "Parex bankas" darījumā, tas lai paliek uz viņa paša sirdsapziņas. Taču tas gan ir fakts, ka bijušajam premjeram kopā ar dzīvesbiedri Ilzi Pētersoni-Godmani pieder īpašums Mārupē, netālu no Rīgas robežas.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Godmaņu pāris īpašumu Mārupē iegādājās uzreiz pēc kāzām.

Kad Ivars Godmanis vēl bija precējies ar Ramonu Godmani, viņš ar ģimeni dzīvoja privātmājā Jūrmalā. 2007. gadā Godmanis kļuva par Ministru prezidentu un par savu padomnieci pieņēma toreizējo Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres vietnieci Ilzi Pētersoni, ar kuru strādāja kopā, vēl būdams iekšlietu ministrs. Pēc diviem kopā nostrādātiem gadiem abu darba attiecības pārauga jūtās – Ilze pārcēlās dzīvot pie Godmaņa uz Jūrmalu, bet Ivara sieva apmetās dzīvoklī Rīgā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ivars Godmanis un Ilze Pētersone–Godmane.

2011. gada sākumā Ivars un Ramona Godmaņi oficiāli izšķīrās, bet jau tā paša gada 27. augustā Godmanis apprecējās ar Ilzi Pētersoni. Un zīmīgi, ka nedēļu pirms kāzām abi bija iegādājušies kopīgu īpašumu! Tas pirkts, bankā ņemot hipotekāro kredītu. Pēc Zemesgrāmatas datiem, Ivars Godmanis un Ilze Pētersone–Godmane 0,184 hektārus lielo zemes īpašumu ar 2004. gada sākumā ekspluatācijā nodoto māju Mārupes novadā iegādājās 2011. gada 18. augustā. Māju viņi nopirkuši no privātpersonas, samaksājot 133 532,76 latus.

Toreiz Ilzes Pētersones-Godmanes valsts amatpersonas deklarācijā bija norādīts, ka īpašums Mārupes novadā pirkts kredītā un šo kredītu ņēmis Ivars Godmanis. Turklāt pēc viņas amatpersonas deklarācijas bija noprotams, ka kopējā šā darījuma summa ir 288 tūkstoši eiro. Savukārt Ilzei tobrīd bija vēl viens kopīpašums ar bijušo draugu – dzīvoklis tajā pašā Mārupes novadā, kas pirkts kredītā, un Pētersonei-Godmanei bankā atmaksājamā summa pirms desmit gadiem bija vairāk nekā 107 tūkstoši eiro.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ivara Godmaņa un Ilzes Godmanes-Pētersones īpašums Mārupē.

Godmaņu pāra dzīvesvieta Mārupē ir pavisam vienkārša divstāvu ēka ar blakus piebūvētu nelielu garāžu, un šis īpašums salīdzinājumā ar dažām citām tuvākajā apkaimē esošajām privātmājām ir kā pelnrušķītes būdiņa uz šo piļu fona. Tā teikt, nekā īpaša, darījuma summai atbilstoša, neliela ēka ar nelielu piemājas mauriņu.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!