foto: Pixabay.com
Papagaiļi iemācās zvanīt cits citam
Ekrāna priekšā papagaiļi uzvedās ļoti ieinteresēti – kopēja cits cita uzvedību, kopā “runājās” un tīrīja spalvas.
Trakā pasaule
2023. gada 23. aprīlis, 15:41

Papagaiļi iemācās zvanīt cits citam

Jauns.lv

Papagaiļi ir visai gudri un sabiedriski putni, un vientulībā tie ļoti skumst un garlaikojas. Zinātnieki atraduši risinājumu – var taču piezvanīt.

Pētnieki no Ziemeļaustrumu universitātes Bostonā (ASV) un Glāzgovas universitātes Skotijā nolēma pārbaudīt, vai varēs iemācīt papagaiļiem izmantot videozvanu.

Papagaiļu saimnieki uzkāra zvaniņu un lika saprast putnam, ja to ieskandināt, viņam parādīs planšetdatoru. Papagailis varēja izvēlēties sarunas biedru, iebakstot ar knābi fotogrāfijai ekrānā.

Pētījumā piedalījās 18 papagaiļi no interneta platformas “Parrot Kindergarten” (Papagaiļu bērnudārzs). Apgūstot zvaniņu sistēmu, putni sāka aktīvi prasīt saimniekiem planšeti, lai piezvanītu saviem draugiem.

Ekrāna priekšā papagaiļi uzvedās ļoti ieinteresēti – kopēja cits cita uzvedību, kopā “runājās” un tīrīja spalvas. Daži kopā aizmiga, raugoties viens uz otru, citi aizlidoja, lai paņemtu kādu mantiņu un parādītu draugam. Papagaiļi arī ātri izvēlējās mīļākos sarunas biedrus, lai zvanītu tieši viņiem.

Izanalizējot vairāk nekā 1000 stundu garo videomateriālu, zinātnieki secināja, ka pozitīvais efekts ir acīmredzams. Pie cilvēkiem dzīvojošiem papagaiļiem pietrūkst tās saskarsmes, kas viņiem ir dabā, un videozvans ir vismaz kāda alternatīva.