Zvēresta nodošana 14. Saeimas pirmajā sēdē

Ievēlētie deputāti nodot zvērestu.

gallery icon
Slavenības
2023. gada 3. aprīlis, 06:32

Traģēdija Saeimā - deputāti paliek bez smēķētavas. Kas par to sakāms pašiem tautas kalpiem?

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Emocijas un kaislības pagājušajā mēnesī kādā no sēdēm Saeimā sita augstu vilni. Iemesls tam bija deputātu lēmums likvidēt Saeimas ēkā smēķētavu! Un debatēs gan pīpmaņi deputāti, gan nepīpētāji aktīvi diskutēja par savām tiesībām.

Kā atgādina žurnāls "Kas Jauns", Saeimā jau gadiem ir kāda īpaša telpa, par kurā notiekošo ir pat savs nerakstīts likums – viss, kas šajā vietā sarunāts, paliek tikai tur. Un tikai tur vieglā dūmakā ietītie varēja uzzināt vislielākos noslēpumus, tika risinātas visdažādākās kuluāru sarunas, neformāli pieņemti lēmumi. Šī telpa ir Saeimas smēķētava, kuru jau pirms astoņiem gadiem gribēja slēgt, taču deputāti tomēr to saglabāja. Un katrā Saeimas sasaukumā ir vismaz ceturtdaļa tautas kalpu, kuri ik brīvu brīdi steidz uz pīpētavu uzvilkt pa dūmam. Bet tagad viņiem to nāksies darīt kādā no šķērsieliņām pie Saeimas nama, kā to regulāri iecienījušas partijas "Stabilitātei!" dāmas, kas pīpētavas vietā jau līdz šim bija izvēlējušās smēķēt uz ielas.

Šokējoša tendence

Deputāti 23. martā skatīja grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, un Saeima otrajā lasījumā pieņēma, ka tabakas izstrādājumus, aizstājējproduktus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem, kā arī atbalstīja aizliegumu laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus. Saeimai grozījumi likumā gan vēl būs jāskata trešajā lasījumā, un tikai tad tie stāsies spēkā.

Ierobežot smēķēšanu ir patiešām apsveicama lieta, it sevišķi situācijā, kad aromatizēto elektronisko cigarešu pieejamība nikotīna valgos ievilina pat tos, kas agrāk pat i nedomāja padoties šim kaitīgajam ieradumam, nerunājot par bērniem un pusaudžiem.

Taču ir viens bet! Proti, portāls Jauns.lv izpētīja, ka jau tagad e-cigarešu melnais tirgus plaukst un zeļ, bet kas būs vēl tad, ja tās aizliegs pavisam? Izrādās, ka internetā bez problēmām iespējams nelegāli iegādāties visdažādākā veida un izcelsmes elektroniskos smēķus, turklāt Krievijā izveidotā sociālā tīkla aplikācijas "Telegram" anonīmajās saziņas grupās tirgoņus absolūti neinteresē pircēju vecums. Tāpat tur brīvi piedāvājumā ir arī visdažādākā veida aizliegtās vielas (marihuāna, amfetamīns, kokaīns, arī heroīns), banku konti un citas lietas.

foto: LETA
Latvijā radītās e-cigarešu un bateriju depozīta sistēmas iekārtas atklāšanas pasākums "Narvesen" veikalā Barona un Dzirnavu ielas krustojumā.

Kāda persona, kura vēlējās palikt anonīma, Jauns.lv pastāstīja, ka nelikumīgie darījumi parasti notiek, sazinoties "Telegram" ar secret chat funkciju. Tā ļauj pēc noteikta laika automātiski izdzēst saraksti, neatstājot nekādas pēdas par sarunāto. Norēķini – retāk skaidrā naudā, visbiežāk ar pārskaitījumu uz kontu ārpus Latvijas vai kriptovalūtā. Persona, kura Jauns.lv atklāja savu pieredzi, arī pauda, ka sen jau beigušies laiki, kad nepilngadīgie meklēja bezatbildīgus pieaugušos, lai lūgtu iegādāties viņiem šādus “aizliegtos augļus”. Un ir skaidrs, ka likumsargiem šādu nelegālu tirdzniecību ir grūti kontrolēt. Vai tautas kalpi to visu zina un vai par to ir padomājuši?

Kolēģi piktojas uz Armandu Krauzi

Tieši ZZS deputāts Armands Krauze bija tas, kas, lemjot par smēķēšanas ierobežošanu, ierosināja likumā iekļaut aizliegumu smēķēt Saeimas un Ministru kabineta telpās. Pēc plašām un karstām debatēm deputātiem par šo priekšlikumu nācās balsot pat divas reizes, jo pirmajā balsojumā šo priekšlikumu atbalstīja 43 deputāti, pret to iestājās 24, bet balsojumā atturējās 19 deputāti (kopā arī 43). Otrajā balsojumā šo priekšlikumu atbalstīja 48 deputāti, pret bija 24, bet balsojumā atturējās 15 deputāti, un šis bija viens no ļoti retajiem opozīcijas pārstāvja ierosinājumiem, ko Saeima pieņēma!

foto: LETA
Armands Krauze bija tas, kas, lemjot par smēķēšanas ierobežošanu, ierosināja likumā iekļaut aizliegumu smēķēt Saeimas un Ministru kabineta telpās. Pats viņš ir nesmēķētājs, jo jaunībā reiz pamēģinājis kūpināt papirosus un šī nodarbe nepavisam nav iepatikusies: “Laikam jau toreiz pārpīpējos.”

Vai ZZS frakcijas pīpmaņi nav dusmīgi uz Armanda Krauzes iniciatīvu? “Protams, ka bija neapmierināti,” žurnālam "Kas Jauns" neslēpj deputāts, piebilstot, ka viņa frakcijā no 14 deputātiem smēķē tikai četri. “Tā ir tikai ceturtā daļa. Tieši tikpat daudz, cik smēķētāju ir visā sabiedrībā kopumā. Un tas, ka deputātu vairākums nobalsoja par šo manu priekšlikumu, ir tikai apsveicami, jo neesmu dzirdējis, ka smēķētavas būtu ierīkotas, piemēram, pašvaldību ēkās vai augstskolās. Tad kāpēc Saeima un Ministru kabinets būtu izņēmums? Saeimai ir jārāda priekšzīme sabiedrībai,” uzskata Armands Krauze, sakot, ka Saeimas pīpētavas neesamība būs zaudējums tikai ceturtajai daļai deputātu.

Bet par bažām par e-cigarešu kontrabandu deputāts teic: “Nevienam nav šaubu, ka smēķēšana jāierobežo. Un, ja to ierobežo, tad tas jādara efektīvi – tā, lai cigaretes nevarētu iegādāties nelikumīgi. Turklāt e-cigaretes var legāli iegādāties citās valstīs un legāli vest uz Latviju, tāpēc jebkurš, kas vēlēsies smēķēt, varēs tikt pie šīm cigaretēm ārvalstīs. Protams, tālāka pārdošana Latvijā gan jau būs nelegāla nodarbe.”

Hosams atzīstas smēķēšanas grēkā

Gastroenterologs Hosams Abu Meri šajā Saeimas sēdē, diskutējot par smēķēšanas ierobežošanu, no Saeimas tribīnes publiski demonstrējot savu aromatizēto e-cigareti, atzinās, ka pats ļāvies šim kārdinājumam – lai noņemtu stresu, uzvilkt pa dūmam viņš sācis Covid-19 laikā un nu vairs no šā netikuma netiek vaļā.

foto: LETA
Ārsts Hosams Abu Meri kovida laikā uzsācis aromatizēto cigarešu pīpēšanu, taču pilnībā atbalstīja to aizliegumu ar likumu.

Žurnālam "Kas Jauns" Hosams gan uzsver, ka Saeimas smēķētavā bijis rets viesis. “Tabakas cigaretes nesmēķēju, bet pīpētavā dažreiz iegāju, lai aprunātos ar kolēģiem pīpētājiem par darba lietām. Esmu tur bijis kādas reizes trīs, un tā ne gluži nav mana mīļākā vieta. Bet tas gan fakts, ka šajā pīpētavā vienmēr varēja uzzināt visdažādākos jaunumus, tur brīvā gaisotnē notika sarunas starp opozīcijas un pozīcijas deputātiem, bija neformāla viedokļu apmaiņa, kāda Saeimas sēžu zālē diez vai būtu iespējama,” teic deputāts, kurš pilnībā atbalsta stingru smēķēšanas ierobežošanu, it sevišķi aizliedzot aromatizētās cigaretes, jo pats pēc savas pieredzes zina, kādu atkarību tās izraisa.

Par iespējamo nelegālās tirdzniecības uzplaukumu Abu Meri nesatraucas: “Ja visu laiku baidīsimies no kontrabandas un tāpēc nepieņemsim šādus likumus, tad nekas nemainīsies. Mums ir jāierobežo smēķēšana, tajā pašā laikā jāpastiprina policijas cīņa ar nelegālo tirdzniecību. Turklāt esmu pārliecināts, ka daudzi cilvēki, kuri uzsākuši “izklaidēties” ar aromatizētajām cigaretēm, to aizlieguma dēļ nemeklēs nelegālas iegādes iespējas. Un tā viņi tikai saudzēs veselību. Šis likums nāks sabiedrības veselībai par labu. Vienīgi nebūs vairs vietas deputātu neformālajām sarunām.”

Ingmārs Līdaka dusmīgs

Apvienotā saraksta pārstāvis Ingmārs Līdaka smēķē jau 40 gadu un ļoti labprāt to nedarītu, bet, kā uzsvēra no Saeimas tribīnes, pieņemtais likums nekādā veidā nepiespiedīs viņam atmest “šo savu slimību”.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka smēķē jau 40 gadu un nepavisam nav priecīgs par Saeimas pīpētavas likvidēšanu.

Viņa uzstāšanās debatēs bija viena no emocionālākajām un arī smalkas ironijas pilna. Līdaka šā priekšlikuma ierosinātājam Armandam Krauzem pat veltīja šādus vārdus: “Jūs kā biškopis zināt, ka, ejot pie īpaši dzēlīgām bitēm, līdzi jāņem dūmu kanna. Nu nomierina tas, nomierina!” Bet pie pārējiem deputātiem viņš vērsās ar lūgumu: “Mēs Saeimā esam 100 deputātu, un man šķiet, ka tas ir kolektīvs. Un kolektīvā jābūt savstarpējai cieņai un sapratnei. Neko vairāk es nelūdzu, kā tikai cieņu un sapratni. Bet jūs jau manī neklausīsieties.”

Līdaka uzskata, ka labāk ir smēķēt tur, kur to vismazāk redzēs citi, bet nu viņam nāksies to darīt uz ielas. “Stāvēs bariņš deputātu pie Saeimas nama, ies garām mamma ar Jānīti, un Jānītis raustīs mammai stērbeles un teiks: “Mammu, redzi, deputāti pīpē, bet man saltiņu atņēmi!”.” Un šis viņa ironiskais komentārs izsauca skaļus smieklus citu deputātu vidū.

Žurnālam "Kas Jauns" Līdaka uzsver, ka pilnībā atbalsta smēķēšanas ierobežojumus, tāpēc arī nobalsoja par visu likumprojektu, taču dusmojas, ka likumā ietverta norma, kas liedz smēķēt Saeimas un Ministru kabineta telpās. “Šo liegumu vajadzēja izspriest frakciju padomē vai Prezidijā, iekļaut Saeimas normatīvajos aktos vai kārtības rullī, nevis pusi dienas par to debatēt Saeimas sēdē. Pīpētavas likvidēšana būs liels zaudējums, jo tīri cilvēciski vismaz es jutīšu komunikācijas trūkumu ar kolēģiem, jo šajā smēķētavā pulcējās deputāti no visdažādākajām frakcijām. Pīpētavā šīs frakciju robežas pazuda, bija iespējams brīvi sarunāties par visu. Gan par dzīvi, gan par likumprojektiem. Tur tiešām veidojās draudzīgi kontakti, un, ja Saeimas sēžu zālēs starppartiju kontaktos kaut kas kliboja, tad “ieslēdzās” pīpētava, un tur viss tika atrisināts. Bet es arī saprotu nepīpētājus, taču domāju, ka tīri fiziski nevienam tā pīpētava netraucēja un varēja jau atrast kompromisu. Jo man patiešām būs neērti smēķēt uz ielas, blakus Saeimas namam un Jēkaba baznīcai,” uzskata deputāts.

Ciemos pie Ingmāra Līdakas

Ciemos pie Ingmāra Līdakas 2020. gada vasarā.

gallery icon

Kur tad Ingmārs Līdaka turpmāk uzpīpēs? “Nekas traģisks man jau nenotiks, un nāves ēnā mans darbs neapstāsies. Nāksies vien piebiedroties frakcijai "Stabilitāte!", kas pīpē Mazajā Trokšņu ielā. Būs jāņem līdzi iztukšota alus bundža, kur benčikus mest, un jāiet pie viņiem,” pasmejas deputāts, piebilstot, ka Saeimas apkopēja zinot teikt, ka šajā sasaukumā aktīvo smēķētāju esot daudz vairāk nekā iepriekšējos, bet pats Līdaka novērojis, ka vienīgi "Progresīvo" frakcijā visi ir nesmēķētāji.

Dakteris ir pret smēķēšanas ierobežošanu

Pret visu šo likumu, kas iekļauj sevī kardinālus smēķēšanas ierobežojumus, nobalsoja vien seši deputāti, no kuriem pieci bija "Latvija Pirmajā vietā" pārstāvji Edmunds Zivtiņš, Ramona Petraviča, Māris Jencītis, nesmēķētājs Vilis Krištopans un viņa dēls Kristaps Krištopans, kurš gan ir smēķētājs un dara to, tēvam neredzot, jo baidās viņa dusmu.

"Latvija pirmajā vietā" gaida 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus

gallery icon

Savdabīgi, bet starp smēķēšanas atbalstītājiem bija arī ZZS deputāts, vairāk nekā 6000 pacientu ģimenes ārsts Juris Jakovins, kas, izrādās, pats ir kaislīgs pīpmanis. Viņš debatēs no Saeimas tribīnes strikti iebilda pret smēķēšanas aizliegumu telpās.

foto: LETA
Ģimenes ārsts Juris Jakovins ir viens no retajiem Saeimas deputātiem, kurš nobalsoja pret smēķēšanas ierobežošanu!

“Runājot par kaitīgumu, vai jūs zināt, ka viens no kaitīgākajiem ir liellopa gaļas steiks? It sevišķi, ja tas ir marmorēts. Jo tas ļoti ātri noved pie infarkta. Bet nez kāpēc veikalā to pārdod, visi ēd, un visi slavē, lai gan tas ir ļoti kaitīgs. Tāpat kā jebkurš ēdiens, ko ēdam, ir pilns ar e-vielām, kas nemaz nav par pilienu labākas. Es nerunāju par to, ka vispār nevajadzētu ierobežot smēķēšanu, bet man ir liels iebildums pret punktu, kur aizliegts telpās pīpēt! Ko nozīmē vārds “telpās pīpēt”? Jā, tajās telpās, kur uzturas citi cilvēki, kas nepīpē, tur nevajadzētu smēķēt. Bet kāds jums var būt iebildums, ka, piemēram, kafejnīcai ir atsevišķa norobežota telpa ar labu ventilāciju, kur šie cilvēki, kam tas netikums piemīt, pēc kafijas tasītes vai mazas konjaka glāzītes aiziet uzpīpēt? Viņu dūmi taču neaiziet nekur citur! Un ko tad mēs šajā sakarā darīsim ar ūdenspīpēm? Aiztaisīsim ciet visas to pīpētavas? Jūs līdz ar to visus tos cilvēkus izmetīsiet uz ielas! Smēķētāji uzreiz nevarēs pārvarēt šo netikumu, viņiem ir grūti, taisnība! Tātad mans priekšlikums ir tieši šo punktu izmainīt un ieviest tādu normu, kas atļautu izveidot atsevišķus kabinetus, kur šie cilvēki var īstenot savu netikumīgo tieksmi. Jo arī tieksmes ir vienas no cilvēku tiesībām!”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!