foto: Twitter @skyferrori
Fotogrāfijas, kurās redzams pāvests Francisks stilīgā jakā, parāda mākslīgā intelekta spēku
Slavenības
2023. gada 29. marts, 10:05

Fotogrāfijas, kurās redzams pāvests Francisks stilīgā jakā, parāda mākslīgā intelekta spēku

Jauns.lv

Kad tiešsaistē parādījās attēli, kuros redzams, ka 86 gadus vecais pāvests Francisks ir apģērbies stilīgā baltā jakā un sudraba dārgakmeņu krucifiksā, tie drīz vien kļuva plaši izplatīti sociālo mediju platformās, gūstot miljoniem skatījumu.

Lai gan gala atveidotajos attēlos ir dažas neatbilstības — piemēram, pāvesta roka, kura tur ūdens pudeli, izskatās izkropļota. Daudzi cilvēki tiešsaistē tika maldināti, domājot, ka attēli ir īsti.

Pāvests stilīgajā jakā bija jaunākais attēls no "deepfake" attēlu sērijām, kas izveidoti ar mākslīgā intelekta programmatūru.

Vēl viens nesens piemērs bija bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa attēli, kuros redzams, ka viņš atrodas policijas apcietinājumā. Lai gan veidotājs skaidri norādīja, ka tie tika radīti mākslīgā intelekta izmantošanai, attēli kopā ar baumām par Trampa drīzo arestu kļuva plaši izplatīti un radīja potenciāli bīstamu stāstījumu.

"Midjourney", "DALL E2", "OpenAI" un "Dream Studio" ir vienas no programmatūras opcijām, kas pieejamas ikvienam, kas vēlas radīt fotoreālistiskus attēlus.

Tā kā šāda veida programmatūra kļūst arvien izplatītāka, mākslīgā intelekta izstrādātāji strādā pie labākiem veidiem, kā informēt sabiedrību par attēlu autentiskumu.

CBS News "Sunday Morning" šā gada sākumā ziņoja, ka "Microsoft" galvenais zinātniskais darbinieks Ēriks Horvics, surogātpasta e-pasta filtra līdzizstrādātājs, bija viens no tiem, kas mēģināja atrisināt šo mīklu, prognozējot, ka, ja tehnoloģija netiks izstrādāta, lai cilvēki varētu viegli atpazīt viltojumus, aptuveni desmit gadu laikā lielākā daļa no tā, ko cilvēki redzēs, būs viltojumi, un mēs nevarēsim noteikt atšķirību.

Pagājušā gada martā parādījās video, kurā redzams, kā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis liek saviem karavīriem nolikt ieročus un padoties. Tas bija sliktas kvalitātes un ātri tika atzīts par viltojumu, taču tas, iespējams, bija tikai sākums jaunajam informācijas karam.