Kaprači atrod novārgušu lapsēnu un ārstē ar "tradicionālu metodi" — speciālisti groza pirkstu pie deniņiem
Lapsēns atgūstas pēc "ārstēšanas".
Trakā pasaule
2023. gada 13. marts, 16:49

Kaprači atrod novārgušu lapsēnu un ārstē ar "tradicionālu metodi" — speciālisti groza pirkstu pie deniņiem

Jauns.lv

Iereibuši kaprači Krievijas Ņižnijnovgorodas apgabala kāda ciema kapos atraduši it kā novārgušu lapsēnu un neizdomāja neko citu, kā ārstēt viņu ar “tradicionālo metodi”, kuras rezultātā zvērēns gandrīz izlaida garu.

Vispirms apkārtējo uzmanību izpelnījās kāds iereibis vīrietis, kurš pa Boļšajas Pikinas ciemu pastaigājās ar jakā ievietotu lapsu. Zvērēns izskatījās pavisam nevesels un novārdzis, bet vīrietis tik lielījās, ka viņš ar kolēģiem kapos izglābuši savainotu lapsu, paziņoja Ņižņijnovgorodas apgabala Boras pilsētas veterinārās pārvaldes priekšniece Jeļena Ivanova. Saņēmuši ziņojumu, nekavējoties ieradās veterināri un nogādāja lapsēnu klīnikā, vēsta laikraksts "Komsomoļskaja Pravda".

Dzīvnieks bija smagā stāvoklī, kas atgādināja agoniju. “Viņa mazais ķermenītis raustījās krampjos, acis iekritušas, traucēta ķermeņa koordinācija. Mēģinot nostāties uz kājām, mazulis uzreiz krita. Krātiņā viņš saritinājās un aizmiga,” stāstīja Ivanova. Dzīvnieks bija tik vārgs, ka veterināri nebija pārliecināti, ka spēs nodzīvot līdz rītam.

Nākamo rītu lapsēns sagaidīja, taču stāvoklis joprojām bija smags. Viņš raustījās, nevarēja nostāvēt, bet labo priekšējo ķepu spieda zem sevis. Ķepu nevarēja izārstēt, jo veterināri baidījās, ka zvērēns ir slims ar trakumsērgu. Kad veterināri sazinājās ar “glābēju”, izrādījās, ka lapsēns nebija agresīvs, taču izskatījās ļoti vārgs, un kaprači neizdomāja neko labāku, kā viņu ārstēt ar “tradicionālo līdzekli” — iebarojot zvērēnam puspudeli degvīna.

Tādējādi šokētie speciālisti saprata, ka lapsēns jāārstē no spēcīgām paģirām un intoksikācijas. Viņam deva kārtīgi paēst un dzert svaigu ūdeni, un jau pēc divām dienām lapsēns kaut cik atguvās, un viņam varēja ārstēt traumēto ķepu, tomēr viņa stāvoklis joprojām ir tālu no ideālā.

Lapsēnu paredzēts nogādāt zooloģiskajā dārzā vai rezervātā, jo brīvā dabā viņu izlaist vairs nevarot — karantīnas laikā viņš var pierast pie cilvēkiem un nākotnē vairs no viņiem nebaidīties. Domājams, ka karantīnā viņam nāksies pavadīt vismaz mēnesi, protams, “ja viņam viss būs labi. Patiesībā viņa “glābēji” ar savu “ārstēšanu” viņu noveda līdz kritiskam stāvoklim,” neslēpj savu sašutumu Ivanova.