Izstādes "Porcelāna dzīres - ielūdz Kuzņecovi" atklāšana mākslas centrā "Zuzeum"

No 10. februāra mākslas centrs "Zuzeum" aicina uz līdz šim nebijuša mēroga porcelāna izstādi "Porcelāna dzīres - ielūdz Kuzņecovi". Tajā ...

gallery icon
Sarkanais paklājs
2023. gada 10. februāris, 23:59

FOTO: izstādes "Porcelāna dzīres - ielūdz Kuzņecovi" atklāšana mākslas centrā "Zuzeum"

Jauns.lv

No 10. februāra mākslas centrs "Zuzeum" aicina uz līdz šim nebijuša mēroga porcelāna izstādi "Porcelāna dzīres - ielūdz Kuzņecovi". Tajā ar vairāk nekā 1000 porcelāna, fajansa un māla priekšmetiem no Zuzānu kolekcijas un vizuāliem materiāliem tiks izstāstīts Kuzņecovu porcelāna ražošanas stāsts.

Vārdu salikumu "Kuzņecova porcelāns" pazīs gandrīz ikviens, un var apgalvot, ka Latvijas porcelāns pamatā saistās ar Kuzņecovu vārdu. Tomēr, iespējams, tikai retajam zināms, ka 19. gadsimtā Krievijā ar Kuzņecova vārdu darbojās 13 fabrikas, no kurām Rīgā atradās viena, liecina mākslas centra "Zuzeum" mājaslapā ievietotā informācija.

Būdama pirmā Latvijas teritorijā izveidotā porcelāna ražotne, tā pastāvēja no 1841. gada līdz Otrajam pasaules karam, un tai bija un ir nozīmīga vieta Kuzņecovu porcelāna vēsturē kā vienīgajai, kas nesa Kuzņecovu vārdu arī starpkaru posmā, kad visas pārējās dzimtai piederošās fabrikas Padomju Krievijā bija nacionalizētas.

Šis periods sakrita ar nozīmīgu pārmaiņu laiku pasaulē, kas atsaucās arī uz mākslu, kurā veidojās pavisam jauni un atšķirīgi stili. Likumsakarīgi, ka to ietekme vērojama arī šajā laikā tapušajā Kuzņecova porcelāna produkcijā – apvienojumā ar savdabīgu vietējo rokrakstu, ko veidojuši latviešu mākslinieki.

Tēmas