foto: Shutterstock/ Vida Press
Preses uzraugs izmeklēs Džeremija Klārksona naidpilno rakstu par Meganu Mārklu. Tas izpelnījās 25 000 sūdzību!
Džeremijs Klārksons.
Slavenības
2023. gada 12. februāris, 10:17

Preses uzraugs izmeklēs Džeremija Klārksona naidpilno rakstu par Meganu Mārklu. Tas izpelnījās 25 000 sūdzību!

Jauns.lv

Džeremija Klārksona pretrunīgi vērtēto sleju par Saseksas hercogieni – kurā viņš rakstīja, ka sapņojot par dienu, ka viņa būs spiesta kaila iet pa Lielbritānijas ielām, kur cilvēki sauks “kauns!” un apmētās ar izkārnījumiem, – tagad izmeklēs preses uzraugs.

Neatkarīgā preses standartu organizācija, kas ir neatkarīgs laikrakstu un žurnālu nozares regulators Apvienotajā Karalistē, saņēmusi rekordlielu sūdzību skaitu par Džeremija Klārksona rakstu, kas bija publicēts izdevumā “The Sun” un šausminošiem vārdiem kritizēja Meganu Mārklu. Sūdzību skaits sasniedza 25 100, kas ir līdz šim nebijis precedents.

Džeremijs Klārksons un kaitīgie ieradumi

Džeremijs Klārksons un kaitīgie ieradumi.

gallery icon

Bijušais populārā raidījuma “Top Gear” vadītājs vēlāk atvainojās. 62 gadus vecais Klārksons apliecināja, ka ir “rīkojies netaktiski” un atzina, ka viņa valoda bijusi “apkaunojoša” un to “ļoti nožēlo”. Arī “The Sun” izplatīja oficiālu atvainošanos.

Megana Mārkla podkāsta “Archetypes” pirmajā epizodē

gallery icon

Princis Harijs šo rakstu par savu sievu nodēvēja par “šausminošu, aizvainojošu un nežēlīgu”, savukārt laikraksta izplatīto atvainošanos par stratēģiski izspēlētu PR gājienu. Negatīvā sleja izpelnījās kritiku ne tikai no Saseksas hercogu faniem. To kritizēja sabiedrība, publiski zināmi cilvēki un sieviešu tiesību organizācijas, kuras Klārksona izteikumos saskatīja pret sievieti vērstu agresiju.

Klārksons izpelnījās nosodījumu arī no paša meitas Emīlijas, kura rakstīja, ka vēlas “ļoti skaidri pateikt”, ka nostājas pret “visu”, ko uzrakstījis viņas tēvs.

Džeremija Klārksona meitas

gallery icon

Neatkarīgā preses standartu organizācija (IPSO) apstiprinājusi, ka izmeklēšanas slēdziens tiks publiskots!

Izmeklēšana uzsākta pēc sūdzībām no labdarības organizācijām, kas iestājas par sieviešu tiesībām un pret vardarbību – “The Fawcett Society” un “Wilde Foundation”. Iesniegumos apgalvots, ka viņus aizskāruši precizitātes, uzmākšanās un diskriminācija pārkāpumi.

2022. gada oktobris. Megana Mārkla sniedz interviju par dzīvi mājās un attālinātu darbu

gallery icon

“The Fawcett Society” ir labdarības organizācija, kas cīnās par dzimumu līdztiesību un sieviešu tiesībām, savukārt “Wilde Foundation” ir platforma, kas izveidota, lai “popularizētu, izglītotu, sniegtu iespējas un dziedinātu sievietes un meitenes, visa veida vardarbības upurus un pārdzīvojušos”.

Klārksona rakstu nosodījušas arī tādas publiskas personas kā Džons Bišops, Kerola Vordermena un Filips Pulmans. Britu komiķis Bišops tviterī ierakstīja, ka Klārksona izteikumi ir “klajš aicinājums kūdīt uz pazemojumu un vardarbību pret sievieti”. Savukārt TV raidījumu vadītāja Vordermena piebilda: “Nevienā līmenī un nekādos apstākļos nav pareizi rakstīt šādas lietas par jebkuru sievieti, un NĒ, absolūti nepiekrītu, ka “visi, kas ir manā vecumā, domā tāpat”.”

Harija un Meganas privātās dzīves ainiņas

gallery icon

Klārksonu par viņa izteikumiem kritizēja arī Londonas mērs Sadiks Khans un Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena.