foto: Oscar Gonzalez/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Šodien svētki - starptautiskā striptīza diena! Daži fakti, ko būtu vērts zināt par šo pikanto izklaidi
Aina no vīriešu striptīza.
Trakā pasaule
2023. gada 9. februāris, 10:34

Šodien svētki - starptautiskā striptīza diena! Daži fakti, ko būtu vērts zināt par šo pikanto izklaidi

Jauns.lv

Leģenda vēsta, ka vairāk nekā pirms 130 gadiem Parīzē, Mulenrūžā 9. februārī kāda dāma publikai esot nodejojusi pikantāku deju, kas ļaudīm esot paticis. Taču notikušais esot pārlieku satraucis cilvēku prātus un traucējis sabiedrisko kārtību, tāpēc pikantā dejotāja esot saņēmusi sodu. Un, ļoti iespējams, ka erotiska deja pastāv tikpat sen, cik cilvēce, taču par godu pikantajai franču dejotājai 9. februārī visi striptīza cienītāji sadodas rokās un svin Pasaules Striptīza dienu.

Pasaules Striptīza diena – svētku vēsture

1893. gada 9. februārī kafejnīcā Moulin Rouge Parīzē kāda dejotāja vārdā Mona dejoja atklātu deju un novilka visas drēbes. Meitene tika sodīta ar 100 franku naudas sodu par nepiedienīgu uzvedību, kas izraisīja vairākus protestus Parīzē. Šī diena tiek uzskatīta par striptīza dzimšanas dienu.

Par striptīza prototipu tiek uzskatīta franču deja "cancan", kas tika izpildīta bāros un izklaides vietās. Šī deja tika uzskatīta par neķītru un izraisīja lielu nosodījumu.

foto: Pixabay.com
Par striptīza prototipu tiek uzskatīta franču deja "cancan".

Striptīzs mūsu laikos

Mūsdienu pasaulē striptīzs tiek izpildīts daudzviet, un dejotājiem ir mazāka iespēja saskarties ar nosodījumu. Deja ap dzelzs stieni pat tiek uzskatīta par sporta disciplīnu, kas prasa ievērojamu fizisko sagatavotību.

Striptīzs parasti tiek izpildīts naktsklubos, un stabs ir deju elementu pamats. Lielākajā daļā iestāžu apmeklētājiem nav atļauts pieskarties dejotājiem.

Interesanti fakti par striptīzu

Striptīzs pagājušajā gadsimtā Taivānā bija populāra izklaide bērēs. Šī tradīcija radās mafijas aprindās un izplatījās starp parastajiem cilvēkiem. Astoņdesmito gadu vidū Taivānas varas iestādes aizliedza šādas dejas bērēs, taču tās joprojām var redzēt lauku apvidos līdz pat šai dienai.

Senajā Ēģiptē bija īpaša sieviešu šķira, kas izpildīja rituālas dejas ar apaļu deju un pamazām izģērbās kailas.

Bizantijā dejošana ar kailumu tika uzskatīta par obligātu izklaidi dzīrēs. Šādās dejās bija redzama pat slavenā slavenā Bizantijas ķeizariene Teodora.

Striptīzs kļuva par parastu deju Pirmā pasaules kara laikā. Tika uzskatīts, ka viņš paaugstina karavīru morāli.

Amerikāņi striptīza klubus apmeklē biežāk nekā teātra, operas, baleta, džeza un klasiskās mūzikas koncertus kopā.

Islandē kopš 2010. gada ir likumīgi aizliegts veikt striptīzu komerciālos nolūkos.

Visvairāk striptīza klubu ir Nīderlandē. Amsterdamā ir vairāk nekā 180 šādu iestāžu. Šajā pilsētā jūs varat atrast iestādi katrai gaumei, tostarp priekšnesumus ar rūķiem un pilniem dejotājiem.