foto: ddp / Vida Press
Kianu Rīvsa vārdā nosaukts pretmikrobu līdzeklis, kas pret sēnītēm cīnās tikpat labi kā Neo "Matriksā"
Kadrs no filmas "Matrikss".
Trakā pasaule
2023. gada 7. februāris, 12:36

Kianu Rīvsa vārdā nosaukts pretmikrobu līdzeklis, kas pret sēnītēm cīnās tikpat labi kā Neo "Matriksā"

Jauns.lv

Holivudas aktiera Kianu Rīvsa vārdā vārdā nosaukts dabīgs pretmikrobu līdzeklis, kas ir efektīvs pret sēnītēm, kas izraisa slimības gan augiem, gan cilvēkiem, liecina jauns pētījums.

Pētījumā, kas nesen publicēts "American Chemical Society" žurnālā, ir aprakstīts, kā dabiskā produktu grupa "Keanumycins" (kianumicīni), ko ražo Pseudomonas ģints baktērijas, darbojas pret augu kaitēkļiem.

Zinātnieki, tostarp pētnieki no Leibnicas Dabas produktu izpētes un infekciju bioloģijas institūta Vācijā, saka, ka molekulu grupa nogalina tik efektīvi, ka mēs tās nosaucām Kianu Rīvsa vārdā, jo arī viņš ir ārkārtīgi nāvējošs savās lomās.

Zinātnieki ir pierādījuši, ka kianumicīni efektīvi iedarbojas pret augu kaitēkli Botrytis cinerea, kas izraisa pelēko pelējuma puvi.

Iepriekšējie pētījumi liecina, ka šī pelējuma puve katru gadu var izraisīt milzīgus ražas zudumus augļu un dārzeņu audzēšanā, ietekmējot vairāk nekā 200 dažādu veidu augļus un dārzeņus, īpaši zemenes un vīnogas.

Pētījumi arī atklāja, ka kianumicīna molekulu aktīvā sastāvdaļa var kavēt cilvēkiem bīstamu sēnīšu, piemēram, Candida albicans (oportūnistisks patogēns raugs, kas ir izplatīts cilvēka zarnu floras loceklis), augšanu.

Pētījumā teikts, ka šī molekulu grupa var būt videi draudzīga alternatīva ķīmiskajiem pesticīdiem, kā arī piedāvāt alternatīvu cīņā pret zālēm rezistentām sēnītēm.

"Daudzas cilvēku patogēnās sēnītes tagad ir izturīgas pret pretsēnīšu līdzekļiem, daļēji tāpēc, ka tās lielos daudzumos izmanto lauksaimniecības laukos," teikts pētījuma līdzautora Sebastiana Goce paziņojumā.

Pētnieki ir analizējuši Pseudomonas ģints baktēriju savienojumu ietekmi un ir atklājuši, ka daudzas no šīm baktēriju sugām ir ļoti toksiskas amēbai, kas barojas ar baktērijām.

Pseudomonas baktēriju genomā zinātnieki tagad ir atklājuši gēnus jaunatklātajai kianumicīna produktu grupai, kas apzīmēta ar A, B un C.

Šie dabiskie produkti pieder lipopeptīdu molekulu klasei, kurām ir ziepēm līdzīgas īpašības.

Zinātnieki atklāja, ka Kianumicīns ir efektīvs pret pelēko pelējuma puvi uz hortenzijas lapām, kas liecina, ka dabiskais produkts varētu būt videi draudzīga alternatīva ķīmiskajiem pesticīdiem.

"Teorētiski kianumicīnu saturošo supernatantu no Pseudomonas kultūrām var izmantot tieši augiem," saka Goce.

Kad pētnieki pārbaudīja izolētas vielas no dabīgā produkta pret sēnītēm, kas inficē cilvēkus, viņi atklāja, ka tas “spēcīgi inhibē” patogēno sēnīti Candida albicans.

Jaunākie atklājumi var palīdzēt jaunu farmaceitisko un agroķīmisko pretsēnīšu līdzekļu izstrādē.