foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Bažas par Gunta Ulmaņa veselību: "Jā, nevaru nekur aiziet!"
Guntis Ulmanis atzīst, ka ilgi nav bijis sabiedrībā un dikti alkst iziešanas.
Slavenības
2023. gada 26. janvāris, 12:15

Bažas par Gunta Ulmaņa veselību: "Jā, nevaru nekur aiziet!"

Žurnāls "Kas Jauns"

Bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis (83) cer, ka uz pavasari būs ierindā un beidzot varēs iziet sabiedrībā. Viņš atklāj, ka ļoti vēlas noskatīties Dailes teātrī nesen iestudēto izrādi par savu priekšteci un radinieku Kārli Ulmani - iestudējumu "Kur pazuda valsts".

Lai gan Guntim Ulmanim, tāpat kā pārējiem eksprezidentiem, Dailes teātris bija nosūtījis ielūgumu uz Toma Treiņa režijā tapušā jaunuzveduma "Kur pazuda valsts" pirmizrādi, Ulmaņa kunga skatītāju zālē nebija. Tas šķita savādi, jo galvenais varonis Kārlis Ulmanis ir viņam tuvs radinieks – Guntis ir Kārļa Ulmaņa brāļa Jāņa Ulmaņa mazdēls.

Izrādes "Kur pazuda valsts" pirmizrāde Dailes teātrī

Uz Dailes teātra izrādes "Kur pazuda valsts" pirmizrādi ierodas sabiedrībā pazīstamas personas; 2023. gada 6. janvārī

gallery icon
114

Jūtas labi, bet pagaidām iet nekur nevar

Žurnālam "Kas Jauns" Guntis Ulmanis neslēpj, ka uz teātri pat ļoti labprāt būtu gājis, tāpat ar prieku atsauktos arī citiem uzaicinājumiem uz saviesīgiem vai kultūras pasākumiem, taču pašreizējā veselības stāvokļa dēļ tas neesot iespējams. “Faktiski ir tā, ka patlaban vēl nekur nevaru aiziet,” atzīst eksprezidents, kurš 2021. gada vasaras izskaņā piedzīvoja šausmīgu avāriju, pēc kuras bija uz dzīvības un nāves robežas. Viņš četrus mēnešus ārstējās slimnīcā, taču traumu dēļ patstāvīgi nespēja pārvietoties un nonāca ratiņkrēslā. Pateicoties paša cīņassparam, mediķu rūpēm un nopietnai, ilgstošai rehabilitācijai, tomēr kaut cik atguva spēju pārvietoties uz paša kājām.

Kā nojaušams, pārvietošanās spēju atgūšana aizvien ir procesā. “Pagaidām vēl drusciņ tā kā savu veselību koriģēju. Publiskās vietās aizvien vēl neesmu bijis, arī uz Dailes teātri noskatīties izrādi neesmu aizgājis. Drusciņ vēl jāpiesargājas. Neliegšos, ka ar lielu, lielu gribēšanu vēlētos šur un tur piedalīties, bet pagaidām nevaru. Ceru, ka tuvākajā nākotnē tas būs iespējams.” Vaicāts, vai aizvien ir grūtības tieši ar pārvietošanos, Ulmaņa kungs atbild: “Viss kopā. Kad par daudz sakustos, atkal kur citur veselība pieviļ un sāk atgādināt pagātni. Kopumā gan jūtos itin labi, darbojos, risinu lietas telefoniski,” viņš stāsta.

Cer, ka izrādi par Ulmani varēs noskatīties ar meitu

“Man ir plāns noskatīties šo izrādi, kolīdz tas būs iespējams. Noteikti. Vispirms gribētu paskatīties izrādi un tad pavērtēt, kas un kā ir atspoguļots. Bet Ulmanis ir ļoti biezslāņains cilvēks, tā ka rēķinos ar visvisādiem viedokļiem un pārspriedumiem, man tas nebūtu liels brīnums,” domā eksprezidents.

Dailes teātrī pirmizrāde “Kur pazuda valsts” par Latvijas okupācijas laiku

Dailes teātrī tapis dokumentāls detektīvs "Kur pazuda valsts" Toma Treiņa režijā. Izrādes centrā ir Latvijas valsts okupācija, kas paslīdēja ...

gallery icon
30

Vaicāts, kādas ir Ulmaņa kunga jūtas pret savu priekšteci un radinieku Kārli Ulmani un vai dzīves laikā ir mainījis domas un attieksmi pret viņa iemesliem un rīcību attiecībā pret Latviju un tās neatkarības atdošanu krieviem, eksprezidents atzīst: “Protams, kad biju amatā, man nācās uzklausīt dažādus viedokļus. Turklāt arī dziļāk iepazinu tā laika situācijas. Taču jebkurā gadījumā Kārlis Ulmanis ir mana mūža mīlestība, tā es varētu teikt. Es viņu kā cilvēks un kā pie Ulmaņu  ģimenes piederīgais allaž esmu dievinājis. Bet, būdams prezidenta amatā, bieži vērtēju, arī izejot no situācijām, ko prasīja amats.

Dailes teātra iestudējuma "Kur pazuda valsts" komanda tiekas ar Levitu

Dailes teātra jaunāko Mazās zāles iestudējumu, dokumentālu detektīvu "Kur pazuda valsts" apmeklēja Valsts prezidents Egils Levits un prezidenta kundze Andra ...

gallery icon
71

Uz izrādi iešu kā uz tādu svētbrīdi. Savulaik ļoti daudz par šo lugu runāju ar aktieri Uldi Vazdiku, kad viņš spēlēja Kārli Ulmani Rīgas pilī. Vēl tagad atceros, kā sēdēju Ulmaņa kabinetā iekārtotajā zālē, pašā ejas malā. Nāca Vazdiks Ulmaņa personā, apstājās pie manis un savā draudzīgajā stilā teica: “Ē, tu taču esi ļoti līdzīgs Kārlim Ulmanim!” Raimonda Staprāna luga man ir pazīstama, un Staprāns jau nu nav mūsu valsts ienaidnieks,” iesmejas Guntis Ulmanis, atzīdams: lai iepazīstinātu ar lugu un māksliniecisko interpretāciju par radinieku, noskatīties izrādi vēlas aizvest arī savu jaunāko meitu Gunvilu Ulmani, kura, starp citu, jau vairs nav nekāda mazā čiepa, bet gan sešpadsmitgadīga jaunkundze.