foto: Ekrānuzņēmums no Twitter.com video.
Krievija sadarbosies kosmosa apguvē ar ... Zimbabvi
Afronauti
Trakā pasaule
2023. gada 5. janvāris, 10:31

Krievija sadarbosies kosmosa apguvē ar ... Zimbabvi

Jauns.lv

Krievijas kosmosa aģentūra “Roskosmos” sadarbosies nelielo mākslīgo Zemes pavadoņu ražošanā un palaišanā ar vienu no pasaules nabadzīgākajām valstīm Zimbabvi. Sadarbības līgumā paredzēts ražot un palaist izglītības un sakaru vajadzībām paredzētus pavadoņus.

Jāpiebilst, ka "Roskosmos" vēl nesen vadīja odioza persona Dmitrijs Rogozins, kurš pēc Krimas aneksijas sankcijas ieviesušajiem amerikāņiem ieteica nogādāt savus astronautus kosmiskajā stacijā "ar batutu", bet amerikāņi ātri noorganizēja savu kosmosa kuģu ražošanu . 2020. gadā "SpaceX" vadītājs Īlons Masks pēc sekmīgas "Crew Dragon" palaišanas paņirgājās par Rogozinu, preses konferencē paziņojot, ka "batuts strādā labi".

Interesanti, ka Zimbabves kaimiņvalstī Zambijā pagājušajā gadsimta sešdesmitajos gados bija sava “kosmiskā programma” zinātnes skolotāja Edvarda Makukas Nkoloso vadībā, kamēr lielvalstis PSRS un ASV sacentās par panākumiem kosmosa apguvē un nokļūšanā uz Mēness — Zambija mēģināja tās pārspļaut un nosūtīt cilvēkus uz Mēnesi un Marsu. Trenēto 12 “afronautu” vidū bija arī pusaudze, kristiešu misionārs, bet līdzi bija paredzēts paņemt divus kaķus. Programma izgāzās naudas trūkuma dēļ, turklāt 16 gadus vecā Mata Mvamba palika stāvoklī un devās mājup, bet pārējie “afronauti” vienkārši nodzērās.

"SpaceX" kosmosa kuģis dodas uz starptautisko kosmosa staciju

gallery icon

Bijusī britu kolonija Āfrikas dienvidos pasludināja neatkarību 1965. gadā kā baltādaino kolonistu pārvaldītā Rodēzijas Republika, piekopjot aparteīda politiku līdzīgi kā kaimiņvalstī Dienvidāfrikas Republikā. Tolaik tā skaitījās kā viena no pārticīgākajām kontinenta valstīm, kuru dēvēja par reģiona “maizes klēti”.

Pēc aparteīda režīma krišanas 1980. gadā valsti pārdēvēja par Zimbabvi, kurā pretaparteīda kustības vadītājs Roberts Mugabe sākotnēji kā premjerministrs, bet vēlāk kā prezidents valdīja 37 gadus, pašam kļūstot par multimiljardieri, bet valsti pārvēršot plukatu zemē, padzenot baltādainos fermerus, piemēram, inflācijai 2008. gada novembrī sasniedzot 79,6 miljardus procentu mēnesī un 89,7 sikstiljonu procentu gadā, bet 2009. gada aprīlī vispār pārtraucot drukāt savu valūtu, vēlāk pilnībā pārejot uz nīstamo amerikāņu dolāru. Mugabe būtu valdījis līdz kapa malai, taču 2017. gadā viņu gāza valsts apvērsumā.

Tiek lēsts, ka apmēram trīs ceturtdaļas Zimbabves iedzīvotāju dzīvo pilnīgā nabadzībā.

Izmēģinājuma lidojuma laikā eksplodē "SpaceX" raķetes "Starship" prototips

Izmēģinājuma lidojuma laikā eksplodējis ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" raķetes "Starship" prototips. "SpaceX" dibinātāja Īlona Maska mērķis ir nākotnē nosūtīt "Starship" ...

gallery icon

Tā kosmosā palaida jaunāko un lielāko "SpaceX" raķeti

ASV kompānija "SpaceX" otrdien palaidusi kosmosā savu jaunāko un lielāko raķeti "Falcon Heavy".

gallery icon

FOTOREPORTĀŽA. "SpaceX" vēsturiskais lidojums

ASV privātais kosmisko lidojumu uzņēmums "SpaceX" īstenojis pirmo veiksmīgo atkārtoto vairākkārt lietojamās raķetes startu, kura uzdevums bija nogādāt Zemes orbītā ...

gallery icon

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins "iekaro" Ziemeļpolu

Norvēģijas Ārlietu ministrija vērsusies pie Krievijas varasiestādēm ar prasību sniegt paskaidrojumus par Oslo "melnajā sarakstā" iekļautā Krievijas vicepremjera Dmitrija Rogozina ...

gallery icon