1dienas
21stundas
44minūtes
16sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Francijā prezervatīvi jauniešiem — par velti
foto: ZUMAPRESS.com
Prezervatīvi
Trakā pasaule

Francijā prezervatīvi jauniešiem - par velti

Jauns.lv

No šā gada Francijas aptiekās prezervatīvi ir pieejami par velti visiem vīriešiem, kuri jaunāki par 26 gadu vecumu. Šādi Francija cenšas apkarot nevēlamās grūtniecības un seksuāli transmisīvās slimības.

Francijā prezervatīvi jauniešiem — par velti...

Par šo iniciatīvu pērnā gada decembrī paziņoja Francijas prezidents Emanuēls Makrons. Sākotnēji to plānoja attiecināt uz vīriešiem no 18 līdz 25 gadu vecumam, taču pēc saņemtās kritikas nolemts, ka bezmaksas prezervatīvi būs pieejami arī jaunākām personām.

Kaut gan ir pieejami gan vīriešu, gan sieviešu prezervatīvi, bezmaksas piedāvājums attiecas tikai uz vīriešu prezervatīviem. Tie bez maksas jau ir pieejami Francijas jauniešu grupās, kā arī dažās vidusskolās un augstskolās.

Francijas Farmācijas asociāciju federācijas prezidents Filips Besē paziņoja laikrakstam “Le Figaro”, ka nepastāv minimālā vecuma ierobežojums, taču būs jārīkojas saskaņā ar veselo saprātu. “Ja sešgadīgs puika lūgs prezervatīvu paciņu, mēs to nedosim,” viņš sacīja.

Kaut gan personu skaits, kurām 2021. gadā konstatēts imūndeficīta vīruss HIV, saglabājies stabils — apmēram 5000, 15% šo cilvēku bija jaunāki par 26 gadiem.