foto: Mediapunch/Shutterstock/ Vida Press
Taupīt, darīt un mācīties no citu kļūdām - slavenību padomi finanšu jautājumos
Nikija Mināža.
Slavenības
2023. gada 1. janvāris, 07:41

Taupīt, darīt un mācīties no citu kļūdām - slavenību padomi finanšu jautājumos

Žurnāls "Kas Jauns"

Lai arī cik cītīga būs finanšu plānošana, skaidrs, ka tā nebūs tik “bagātīga” kā šīm slavenībām. Un tomēr viņu turīgums nav nācis no zila gaisa, to radījis talants, smags darbs, gudrība un spēja mazākas naudas summas pārvērst par lielākām.

Nebaidies tērēt

Elenai Dedženeresai, kura 90. gados bija komiķe, kopš 2003. gada – sarunu šova vadītāja, dzīve nav bijusi monētām bārstīta.

foto: ddp/Ferrari Press / Vida Press
Mets Deimons un Elena Dedženeresa.

Bērnībā ģimene esot bijusi nabadzīga, jaunā meitene piepelnījusies, mazgājot auto, strādājot bārā un pat par austeru atvērēju.  Tāpēc neierasti, bet viņas padoms ir nebūt taupīgiem: “Man nekad nebūs tādas attieksmes pret naudu, vienmēr darīšu, ko un kā vēlos. Es zinu, ka man vienmēr pietiks.” Arī citiem viņa iesaka darīt līdzīgi: “Nevajag dzīvot dzīvi, baidoties no naudas.” Skaidrs, ka, lai arī bankas konts nebūs tik pārpilns kā Dedženeresai, centu knibināšana nav ienesīgākā finanšu stratēģija.

Darīt, nevis sapņot

Aktieris Eštons Kačers ne tikai pelna ar savu talantu, bet nopelnīto iegulda tālāk - investē tādos gigantos kā "Skype", "Uber", "Airbnb" un "Spotify".

Mila Kunisa un Eštons Kačers ar bērniem dodas Ziemassvētku “šopingā”

gallery icon

Viņa ieteikums esot atteikties no sapņošanas un apzīmējuma “vīzija” – esot labi, ka ir mērķis, taču tas ir jāattīsta, jāplāno soli pa solim, pa detaļai. Bet, kad mērķi sasniegti, ar labklājību ir jādalās: “Pats vienmēr jūtos kā iesācējs. Ja tev ir paveicies, ir jāpalīdz cītiem sākt kāpt pa kāpnēm.”

Apzināties savu vērtību

Dzimusi Karību salās, piecu gadu vecumā emigrējusi uz Ņujorku. Mūziķes Nikijas Mināžas bērnību raksturo vardarbība un ciešanas.

Ekstravagantā Nikija Mināža

gallery icon

Karjeru sākusi kā striptīza dejotāja, savukārt tagad viņa ir viena no retajām sievietēm repā, un viņas finanses to atspoguļo. “Viena lieta, ko esmu iemācījusies, ir neatvainoties par to, ka pieprasu tik, cik esmu pelnījusi.”

Ir jāmaina attieksme

TV zvaigzne, sarunu šova vadītāja Opra Vinfrija pa karjeras kāpnēm ir kāpusi, sākot no pašas apakšas.

Viena no pasaules ietekmīgākajām sievietēm - TV personība Opra Vinfrija

gallery icon

Dzimusi Misisipi, augusi ar vientuļo māti, saskārusies ar seksuālu vardarbību un grūtniecību (un mazuļa zaudēšanu) 14 gadu vecumā. Karjeru sākusi vietējā radio, vēlāk TV, bet lielākie sasniegumi jau 25 gadu garumā un 2,6 miljardi kabatā ir no "The Oprah Winfrey Show". Vinfrijas finanšu ieteikums ir atteikties no sevi ierobežojošiem uzskatiem: “Visu laiku lielākais atklājums ir tas, ka cilvēks spēj mainīt savu nākotni, mainot pats savu attieksmi.” Tas nozīmē nepadoties, ticēt savām spējām.

Taupīt un maksāt nodokļus

Repere, aktrise Queen Latifa jau kopš 20 gadu vecuma ir uzņēmēja.

Queen Latifa apmeklē Nobela miera prēmijas pasniegšanas ceremoniju

Viņa ir repere, dziedātāja, „Oskara” balvai nominēta aktrise un bijusī sarunu šova vadītāja Queen Latifa ar savu ilggadējo partneri Eboniju ...

gallery icon

Mūzikas grupu "Flavor Unit" izveidojusi 1995. gadā un kopš tā laika ar mūziku nopelnīto ir ieguldījusi, lai uzbūvētu savu nekustamo īpašumu impēriju, izveidotu producēšanas un citus projektus. Viņa apgalvo, ka šāda attieksme pret naudu nākot no viņas mammas: “Mamma man vienmēr ir bijusi autoritāte. Piezemēta un ļoti gudra. Viņa mācīja – taupi naudu, maksā nodokļus, visu naudu neliec vienā “groziņā” – un tajā pašā laikā ļāva man būt radošai un eksperimentēt.”

Mācīties no citu kļūdām

Mūziķe, aktrise Kellija Roulenda atgādina par kļūdām, kas tiek pieļautas mirklī, kad ir pirmie panākumi jeb labi ienākumi.

foto: Stewart Cook/Shutterstock/ Vida Press
Kellija Roulenda.

Būdama grupas "Destiny’s Child" dziedātāja, viņa par naudas menedžmentu neesot pat domājusi: “Es gluži vai zaudēju prātu – attiecībā uz matiem, modi, man vajadzēja visu. Parīzes un Itālijas ceļojumos paliku traka – lielveikalā varēju 30 tūkstošus notriekt 30 minūšu laikā. Tas bija stulbi. Ar laiku sāku saprast, ka mani rēķini ir milzīgi un ka man ir jāatslābst. Daudzi teica, ka vajag ietaupīt un investēt, bet es neklausīju. Kad saņēmu vienu no pirmajām algām, devos uz veikalu un nopirku gandrīz visu, ko reiz mamma ir dēvējusi par pārāk dārgām precēm. Nopirku visus tos sū…, uztaisīju ballīti, un viesi visu apēda. Nekad to neaizmirsīšu, jo tas bija jautri un tas bija kaut kas, ko pati varēju atļauties.”