foto: Leighton Lum / CATERS NEWS
Baltie lāči sagrauž dronu
Ilustratīvs attēls
Trakā pasaule
2022. gada 14. decembris, 18:18

Baltie lāči sagrauž dronu

Jauns.lv

Krievijas Tālo Austrumu Vrangeļa salā baltie lāči sagrauzuši viņu uzskaitē izmantoto dronu “Orlan”, vēsta Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Ekspedīcijas laikā salā bija nelabvēlīgi laikapstākļi un “Orlan” drons iekļuva lejupejošā gaisa plūsmā un tam nācās nosēsties. Acīmredzot, lidaparāts vai nu ļoti iepatikās vai galīgi nepatika plēsoņām — rezultātā tas tika pamatīgi sabojāts.

Pagaidām zinātnieki Vrangeļa salā no gaisa ir saskaitījuši 420 baltos lāčus, vēl 360 zvērus pamanīja apsekošanā uz zemes. Ķepaiņu kopskaits tiks paziņots vēlāk pēc visu datu apkopošanas un pārbaudes.

Ķepaiņi ir ļoti ziņkārīgi un izrāda interesi ne tikai par lidaparātiem, bet arī citiem civilizācijas brīnumiem. Nereti viņi mēģina iekļūt automašīnās, sevišķi tad, kad cer atrast kādu kārumu.

Balto lāču uzskaite nav viegls uzdevums, jo barības meklējumos viņi migrē lielā attālumā. Tiek lēsts, ka savvaļā pašlaik dzīvo ap 20 – 25 tūkstošiem balto lāču, galvenokārt Kanādas arktiskajos rajonos, kā arī Grenlandē, Svalbārā, Aļaskā un Krievijas arktiskajos rajonos, taču var aizkļūt tālu uz dienvidiem, piemēram, līdz Islandei. Pastāv bažas, ka klimata izmaiņu dēļ viņu skaits tuvākajās desmitgadēs var samazināties par trešdaļu.